Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.02.15

Pri sestopu s Snežnika so se izgubili ...
Predviden razvoj vremena

Ob 15.50 so se pri sestopu s Snežnika, občina Ilirska Bistrica, zaradi slabega vremena izgubili trije tuji planinci. V iskalni akcijo so bili poleg Policije aktivirani tudi gorski reševalci GRS Ljubljana. Iskanje je oviralo sneženje in močan veter. Okoli 5. ure zjutraj so planince našli, njihovo reševanje pa je še v teku.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek zjutraj se bo od zahoda povsod zjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala megla. Čez dan bo delno jasno z zmerno oblačnostjo.
V torek se bo od jugozahoda oblačnost povečala, na severovzhodu bo še deloma sončno. Popoldne se bodo predvsem v zahodni polovici Sloveniji pojavljale občasne krajevne padavine. V notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo.
V sredo bo oblačno, dopoldne se bo rahlo sneženje od jugozahoda postopno razširilo nad vso Slovenijo. Le v nižjih delih Primorske bo deževalo. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja, ponekod drugod pa veter severnih smeri.
V četrtek bo oblačno s sneženjem, ob morju pa bo deževalo. Veter se bo okrepil.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v soboto v gorah spremenljivo oblačno, krajevno je popoldne občasno snežilo, zapadlo pa do 5 cm snega. V nedeljo je bilo oblačno in ponekod je spet snežilo, zapadlo pa do okoli 10 cm snega. V soboto je pihal zmeren zahodnik, v nedeljo pa razmeroma šibak vzhodnik. Novi zameti so nastajali predvsem v soboto na vzhodnih straneh grebenov in prelazov. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Sneg, ki je zapadel v petek, se je počasi sesedal. Na nadmorski višini 2500 m je snega v Julijskih Alpah do okoli 190 cm, na 1500 m pa do okoli 90 cm, drugod od 50 do okoli 70 cm. Snežna odeja je v zatišnih legah mehka, na vetru izpostavljenejših legah pa že večinoma skorjasta. Veliko je zametov, grebeni so marsikje precej spihani, ponekod trdi ali celo poledeneli.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, le nižje, kjer je snežilo na kopno podlago, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je potencialno precej nestabilna in slabo sprijeta s podlago. Snežni plaz lahko hitro sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Še posebno so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakujemo tudi še spontano proženje manjših plazov s strmejših pobočij. Plazil se bo novi sneg po stari, skorjasti oz. trdi podlagi. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Veter bo razmeroma šibak. Temperatura bo pod ničlo. V torek bo pretežno oblačno. Popoldne bodo krajevno lahko snežne padavine. Lokalno lahko zapade največ do 5 cm snega. Veter se bo nekoliko okrepil. Snežna odeja se bo še nekoliko sesedla, preobražanje bo počasno.

02.02.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27687

Informacije

Informacije