Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Hrabrost je ženskog spola


Slovenski planinski muzej
Slovenske alpinistke gostujejo v evropski prestolnici kulture

Gore-ljudje.si
O slovenskih alpinistkah ... 

sreda, 4. marec 2020, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 336

Razstava Slovenskega planinskega muzeja Korajža je ženskega spola gostuje na Reki

Izložba
Korajža je ženskega spola - Hrabrost je ženskog roda

Izložba posvećena najuspjelijim alpinisticama Planinske zveze Slovenije (PZS) bila je otvorena u Slovenskom planinskom muzeju (SPM) u Mojstrani 8. rujna 2018. godine. Postavu je bilo moguće pogledati punu godinu dana. Nakon toga je gostovala u Šenjanžu u Rožu u austrijskoj Koruškoj, a od 6. ožujka 2020. godine (izložba će biti otvorena u 19:00 sati) će ju tijekom dva tjedna moći pogledati i hrvatska publika jer će biti postavljena u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Rijeci, Nikole Hosta 2. Gostovanje izložbe u Rijeci nastalo je odlličnom suradnjom SPM-a i Slovenskog doma Kulturno prosvjetnog društva Bazovica u Rijeci.

Izložbu je pripremila autorica Saša Mesec uz mentorstvo Irene Lačen Benedičič i recenziju dr. Petera Mikše. U originalnoj postavi čine ju četiri dijela, od kojih prvi govori o počecima ženskog alpinizma u Sloveniji, u drugom je predstavljeno 20 alpinistica, u trećem je nizom fotografija prikazan život tih žena uz bavljenje alpinizmom. Četvrti dio čini računalna aplikacija Baza s podacima o usponima slovenskih alpinistica u gorjima čitavog svijeta, a peti dio knjižica s razgovorima s alpinisticama pod nazivom U četiri oka.
Uz suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) postava izložbe u Rijeci je proširena i s dva panoa koji govore o razvoju hrvatskog ženskog alpinizma koji je na svjetskoj alpinističkoj sceni imao značajnog uspjeha.

Proširenje izložbe je još jedan doprinos odličnoj suradnji planinarskih saveza kao i planinara dviju država.

Riječka postava će biti otvorena početkom ožujka, mjeseca u kojem se slavi Dan žena u spomen na početke borbe ženskog roda za ravnopravnost s muškim rodom, a koja nije postignuta ni do današnjeg dana. To izložbi daje dodatnu dimenziju poticaja svim ženama da smognu moć i hrabrost za savladavanje prepreka, okomitih i previsnih stijena te 'Himalaja' koje im stoje na putu iskazivanja svojih vrijednosti u realnom životu.
Darko Mohar  
Oznake: ALP, MUZ
eXTReMe Tracker