Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Susret

HPS: uredništava Hrvatskog planinara i Planinskog vestnika

U sjedištu Planinske zveze Slovenije u Ljubljani u ponedjeljak 16. svibnja održan je susret uredničkih odbora „Hrvatskog planinara“ i „Planinskog vestnika“. „Hrvatski planinar“ predstavljali su glavni urednik Alan Čaplar, članovi Uredničkog odbora Ivan Hapač, Krunoslav Milas, Vlado Božić i Faruk Islamović te suradnici Ivana Eterović i Damir Šantek, a „Planinski vestnik“ glavni urednik Vladimir Habjan, članovi Uredništva Irena Mušić Habjan, Emil Pevec, Mateja Pale, Dušan Škodič, Mire Steinbuch i Zdenka Mihelič te stručna suradnica PV Hedvika Petkovšek.

Na sastanku su razmijenjena iskustva o pripremi dvaju časopisa, koordinaciji među urednicima i suradnicima, dinamici i rasporedu rada na svakom broju te o načinu odabira tema i članaka. Također se razgovaralo o broju pretplatnika i nakladi časopisa te o načinu promidžbe i prodaje časopisa. Uredništvo Planinskog vestnika podrobno je opisalo način odabira i pripreme teme mjeseca i obrade tematskih rubrika. Uredništvo Hrvatskog planinara posebno je istaknulo da je Planinski vestnik od samih početka bio uzor za „Hrvatski planinar“, o čemu svjedoči i izvorni zapis na 1. stranici prvoga broja „Hrvatskog planinara“ iz 1898. godine, kao i brojni kasniji primjeri.
Razgovaralo se i o digitalizaciji časopisa te o rezultatima toga opsežnoga posla. Na izložbi „Zajedno u planinama – Skupaj v gorah“ koja je bila postavljena na više mjesta u Hrvatskoj i u Sloveniji posebno je bilo istaknuta stoljetna veza između dvaju časopisa, a za samu izložbu korištena je građa iz časopisa „Hrvatski planinar“.

Dogovoreno je da će u časopisima biti predstavljeno više zanimljivih tema od zajedničkog interesa koje će pripremiti i razmijeniti članovi Uredničkih odbora Hrvatskog planinara i Planinskog vestnika (o zanimljivim planinarskim destinacijama u Hrvatskoj i Sloveniji, planinarskoj literaturi, zemljovidima, najave akcija i dr.). Domaćini su uredništvu „Hrvatskog planinara“ darovali promotivni materijal PZS, PV i „I feel Slovenia“ te knjigu Gola gora Vikija Grošelja, a uredništvo „Hrvatskog planinara“ uzvratilo je „Antologijom Hrvatskog planinara 1898 - 2008“ te monografiju „Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika“. Urednik „Hrvatskog planinara“ zahvalio je na gostoprimstvu i predložio da se idući susret održi u sjedištu HPS-a u Zagrebu.

  17.05.2016
Susret uredništava Hrvatskog planinara i Planinskog vestnika

 

Kategorije:
Tuje BIB TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7885

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične