Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umro je Darko Sakar

PSH: Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je 14. ožujka 2016. u 67. godini života umro


... Darko Sakar, planinar, alpinist, gorski spašavatelj, orijentacist i planinski skijaš. Planinario je već od svoje sedme godine i još kao mladić obišao je sve značajnije vrhove u Hrvatskoj i Alpama. Bio je nositelj je naziva „Alpinist“ pod red. br. 117.

U 1974. primljen je Gorsku službu spašavanja PSH, položio ispit za spašavatelja godinu dana poslije, aktivno se bavio gorskim spašavanjem preko 20 godina u Stanici Zagreb i sudjelovao u tadašnjim najsloženijim akcijama spašavanja. Bio je jedan od prvih skijaških učitelja u GSS-u s međunarodnom licencom ISIA. Pobjedio je 1972. na poznatom „Velebitaškom spustu“ na Sljemenu.

Kao član HPD „Zagreb-Matica“, sedamdesetih godina revitalizirao je njihov alpinistički odsjek i vrlo se intenzivno bavio alpinizmom, ispenjao je prvenstvene smjerove u stijeni Dinare, na Durmitoru i u sjevernoj stijeni Triglava, a sa Ivom Grašovcem je u 16 dana u veljači 1973. većinom na skijama izveo prvo zimsko prečenje Velebita od Prezida do Oltara.

Posebno je bio aktivan u orijentacijskom sportu, osnovao je prvi orijentacijski klub u Hrvatskoj (Maksimir), bio je predsjednik Komisije za orijentacije u bivšoj državi te izbornik reprezentacije. Osnivanjem Hrvatskog orijentacijskog saveza postao je njegov prvi predsjednik, a prvi je na ovim prostorima crtao zemljovide po IOF standardima.

Uspješno je završio školovanje prve generacije instruktora PSH-a na Fakultetu za fizičku kulturu 1981. godine u Zagrebu.

U profesionalnoj karijeri također je postigao zapažene rezultate kao redovni profesor i doktor znanosti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj Darka Sakara bit će u četvrtak 17.3.2016. u 15 sati kod mrtvačnice na Mirogoju.

  16.03.2016

 

Kategorije:
Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7884

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične