Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Know Before You Go

KBYG - Nova kampanja za ozaveščanje o nevarnosti snežnih plazov

Utah Avalanche Center, Colorado Avalanche Information Center in Avalanche Canada so združili moči v novi kampanji za ozaveščanje o nevarnosti snežnih plazov - Know Before You Go. Kampanjo so podprli s spletno stranjo KYBG in videom v koprodukciji z Red Bull Media House, Sherpas Cinema in drugimi. 

Know Before You Go from Trent Meisenheimer on Vimeo.

Bolj kritični gledalci/bralci se lahko spotaknejo ob forsiranje ideje o vsemogočnosti opreme in prelaganju odgovornosti na druge: “These avalanche forecasters are pros… they’re going to tell you everything you need to know.” Sploh ob zavedanju, da lavinska izobrazba ni nikakršno zagotovilo za varnost (vir) in da razum ter zaznavanje nevarnosti zelo pogosto povozijo drugi človeški faktorji (vir). Nenazadnje bi v video lahko dodali več posnetkov nemoči pri (popolnem) zasutju in druge travmatične posledice plazov.

Stvari postanejo malo bolj jasne, če pri uredniških odločitvah in izbranem pristopu, kot ključni faktor, upoštevamo ciljno publiko. Kot izpostavi Paul Diegel (izvršni direktor UAC) s kampanjo ciljajo na populacijo od 14 do 25 let, predvsem na smučarje izven urejenih prog in tiste, ki se prvič podajajo na plazovno problematične terene. In takih je vedno več. Tudi pri nas. V tem primeru je verjetno nekaj vseeno boljše kot nič.

In ob tem se mi poraja vprašanje, kdaj bo ta povsem osnovna lavinska izobrazba dobila domovinsko pravico na naših šolah v naravi/smučarskih športnih dnevih? Kot da nihče ne vidi te množice ljudi, ki vozijo(mo) kjer je le mogoče in se ob tem, pogosto nezavedno, izpostavljajo potencialni nevarnosti?! Seveda, nam je lažje vse skupaj prepovedati in ignorirati situacijo. Ampak kaj, ko pri turnih smučarjih ni nič drugače ali celo slabše.

Kategorije:
Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7887

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične