Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jedan hrvatski alpinist

NoviList.hr - Fiore Vežnaver: ... nestao i jedan ozlijeđen tijekom uspona na vrh Khan Tengri

Upućeni u slučaj navode da se traga za Krešimirom Milasom, da je njegova sudbina neizvjesna, dok je ozlijeđen njegov kolega Rene Lisac koji je u međuvremenu smješten u bolnicu. Nije ozbiljnije stradao, tvrde poznavatelji događaja

RIJEKA Dvojica hrvatskih alpinista doživjela su nesreću u pokušaju osvajanja jedne od najljepših planina svijeta, 7.010 metara visokog vrha Khan Tengri (u prijevodu Vladar neba) u Kirgistanu.
Lavina koja se odjednom pokrenula zahvatila je dvojicu članova alpinističkog odsjeka planinarskog društva Željezničar iz Zagreba, a pritom je jedan nestao, dok se drugi uspio spasiti.
Upućeni u slučaj navode da se traga za Krešimirom Milasom , da je njegova sudbina neizvjesna, dok je ozlijeđen njegov kolega Rene Lisac koji je u međuvremenu smješten u bolnicu. Nije ozbiljnije stradao, tvrde poznavatelji događaja.
Nemio slučaj na ledenjaku zbio se na visini od oko 4.700 metara, u nedjelju ujutro, dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali.
Navodno je tim putem u nedjeljno jutro već prošlo 40 ljudi, kada se dogodila lavina koja se srušila na dvojicu hrvatskih alpinista.
Prema prvoj rekonstrukciji događaja, jedan od njih je s užetom upao u pukotinu u ledu i ostao zarobljen, uže se više nije moglo izvući. Drugi alpinist, Rene Lisac, nekako se uspio spustiti i alarmirao o događaju.

On je hitno prebačen za bolnicu, dok je u međuvremenu pokrenuta spasilačka akcija. Angažiran je i helikopter, u potragu su se uključili i lokalni vodiči.
Ljudi angažirani u spašavanju pokušali su kopati kako bi se izvuklo uže za koje je vezan nestali zagrebački alpinist, ali nisu uspjeli, previše je bilo snijega i leda.
Ima onih koji vjeruju da se na pukotini u koju je alpinist upao možda stvorio čep što bi mu mogao omogućiti da preživi neko vrijeme, no zasad su to tek spekulacije.
– Preko Ministarstva vanjskih poslova i još nekih poznanstava s penjačima iz Rusije dogovorili smo da se svakako danas još jednom ode gore, sugerirali smo da se lavinskim sondama ispita snijeg u toj pukotini. To je bilo dogovoreno, međutim, danas prijepodne je bilo loše vrijeme pa je akcija odgođena – izjavio je sinoć za naš list glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak .
Spasilačka akcija, kako bi se pronašao nestali zagrebački alpinist, trebala bi se nastaviti danas.
Berljak nam navodi da se nesreća dogodila na mjestu i na putu za kojeg i inače postoji upozorenje: Opasnost od lavina!
– Alpinisti su nosili stvari u logore kada se to dogodilo, to inače nije tehnički teško, ali je opasno zbog mogućnosti lavine – objašnjava Berljak.
Kako saznajemo, za osvajanje vrha Khan Tengri sada je »udarna« sezona, vjeruje se da je trenutno tamo barem stotinjak alpinista.
Dio je masiva Tien Shan, koji se nalazi na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine. Uspon na Vladara neba mnogi čak smatraju tehnički zahtjevnijim od penjanja na Mount Everest.


 


Novinarka Novog lista Vedrana Simičević bila je u baznom logoru kada se na dvojicu srušila lavina

Na osvajanje vrha Khan Tengri je, osim dvojice članova zagrebačkog planinarskog društva, krenulo je i dvoje članova Riječkog alpinističkog kluba – Vedrana Simičević i Bojan Novak .
Novinarka Novog lista Vedrana Simičević bila je u baznom logoru kada se na dvojicu srušila lavina.
Khan Tengri još uvijek nema hrvatski uspon; prema dostupnim podacima, ovo je prvi put da jedna hrvatska ekspedicija uopće ide u ovaj dio Tien Shana, na područje ledenjaka Engilček koji s kirgistanske strane okružuje Khan Tengri.
Radi se o primarno »penjačkoj« planini, do čijeg vrha ne vodi niti jedna laka ruta uspona, pa tako i klasični, najpopularniji pravac uspona sadrži strme dionice u snijegu, ledu i stijeni.
Specifičnost ove ekspedicije stoga je »tehnička« zahtjevnost planiranih penjačkih uspona na velikoj nadmorskoj visini, kažu poznavatelji.
Tim od četvero iskusnih hrvatskih alpinista, koji zajedno ima preko 700 alpinističkih, visokogorskih i dugih sportsko-penjačkih uspona u Hrvatskoj, Europi, Južnoj Americi, pa i Himalaji, planira se u logističkom smislu vezati za slovensku ekipu.
Hrvatska alpinistička ekipa imala je u planu snimiti i kraći dokumentarni film o cijeloj avanturi.


RTL.hr - 29.07.2014

Hrvatski alpinisti tijekom pohoda na 'Vladara neba' doživjeli jezivu nesreću

Dvojica hrvatskih alpinista u pokušaju da osvoje vrh jedne od najljepših planina svijeta doživjeli su nesreću ...
 

Kategorije:
Tuje SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7877

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične