Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Avstrijsko državno prvenstvo v lednem plezanju

torek, 6. januar 2004, ob 06:00, Tanja Grmovšek, ogledov: 2836

Tekme v Kotscach-Mauthen-u na Koroškem, ki šteje kot Avstrijsko prvenstvo, se je udeležilo kar nekaj naših tekmovalcev.
V kvalifikacijah smo morali vsi preplezati dve smeri. Moška prva smer je bila speljana na vrh 25 m stolpa, druga pa čez tri lesene sodčke, nekaj ledu in čez plato z umetnjaki do zaboja piva. Ženske smo imele isto prvo smer, v drugi smeri pa smo spustile sodčke. Sprva je bilo rečeno, da gredo v finale najboljše tri, a se je sodnik in postavljalec smeri Markus odločil ...

Avstrijsko državno prvenstvo v lednem plezanju

Po neprespani novoletni noči v Vipavi, ter savni pri družini Pečjak sva se z Andrejem skupaj z Jasno in Andrejem Pečjakom, ter Hostnik Primožem odpravila v zasneženo in kar idilično Ziljsko dolino. Prizorišče mednarodne avstrijske ledne tekme je bil Kotschach-Mauthen. V soboto so potekale moške in ženske kvalifikacije, v nedeljo pa je bil polfinale in finale. Pridružili so se nam še družina Lukič in Jure Niedorfer.

Sodčki v kvalifikacijahV kvalifikacijah smo morali vsi preplezati dve smeri. Moška prva smer je bila speljana na vrh 25 m stolpa, druga pa čez tri lesene sodčke, nekaj ledu in čez plato z umetnjaki do zaboja piva. Ženske smo imele isto prvo smer, v drugi smeri pa smo spustile sodčke. Tekmovalo je 37 moških in 7 žensk iz različnih predvsem alpskih držav (sedmih). Z nekaj smole, spregledanimi črtami, navijaškimi štirkami čez vrteče se sodčke so iz nadaljnega plezanja izpadli Jure, Primož, Marko, Andrej Pečjak, ter Alenka. Jasna je bila naš največji navijač, tekmovati pa zaradi zdravja ni mogla. Tako sva za polfinale naslednjega dne ostala le midva z Andrejem. Jasna, Andrej in Primož so vseeno ostali z nama do nedelje in nadaljevali s svojim dobrim vzpodbujanjem.
Tanja v (pol)finalni smeriV nedeljo je najprej sledil moški polfinale. Spet so imeli opravka z lesenim sodčkom. Andrej je ponovno odlično plezal in se uvrstil med najboljših devet, v finale. Ženske smo v smeri prav tako imele opravka z delikatnim lesenim sodčkom, na katerem je bil tudi vrh smeri. Sprva je bilo rečeno, da gredo v finale najboljše tri, a se je sodnik in postavljalec smeri Markus odločil, da je polfinalna smer pravzaprav finalna. Sila čudna in nekorektna odločitev ter slaba postavitev smeri saj smo iz iste cone na sodčku padle prve štiri tekmovalke. Zmagala je Italjanka Claudia, ker je v sod zabila cepin malo više (sodnik ji je dodelil višjo cono, čeprav v njej ni bila...), ostale pa smo bile razporejene glede na čas. Organizator je zagotavljal, da se bo sodilo po IWC pravilih, o katerih pa ni bilo ne duha ne sluha. Vse štiri tekmovalke bi zagotovo morale preplezati še eno smer, da bi bilo na koncu vse OK. Andreja pa je čakal še težek finale. Zelo težka smer, čez sodčke in po plati z umetnjaki, do ledu in na vrh stolpa. Smer je bila najtežja na začetku (spet lesen sodček z res dolgimi blokadami). Andrej je kot cmok padel iz sodčka. Vsi tekmovalci so imeli ogromne probleme na sodčku. Le trem najboljšim se je uspelo prebiti do sredine prečke po umetnjakih. Kot prvi je smer do vrha čudežno preplezal Nemec Bauhofer, nato pa je smer malo hitreje kot on zmogel le še Švicar Muller. Res neverjetna predstava!
Finale se je končal okoli pol devetih zvečer, ob bučnem navijanju obiskovalcev in res dobri predstavi finalistov. Z Andrejem sva bila predvsem vesela, da sva se lahko šla gret v topli avto in Mariboru naproti. Bilo je prav fajn! Naredila sem svojo prvo štirko, a žal nato prehitro padla dol...

Tanja Grmovšek

Komentiraj (1):

Branko Ivanek, torek, 6. januar 2004, ob 11:48

Moški
1. Muller Marco (Švica)
2. Bauhofer Stephan (Nemčija)
3. Bendler Markus (Avstrija)
4. Schiestl Mathias (Avstrija)
5. Tschurtschenthaler Roman (Italija)
6. Klarer Iwan (Švica)
7. Berger Harald (Avstrija)
8. Piccolruaz Christian (Avstrija)
9. Grmovšek Andrej (Slovenija)
...
20. Niedorfer Jure (Slovenia)
21. Hostnik Primož (Slovenija)
26. Pečjak Andrej (Slovenija)
34. Lukič Marko (Slovenija)

Ženske
1. Colussi Claudia (Italija)
2. Griesser Viktoria (Avstrija)
3. Grmovšek Tanja (Slovenija)
4. Gian Silvia (Italija)
5. Pacher Claudia (Avstrija)
6. Morolz Petra (Avstrija)
7. Lukič Alenka (Slovenija)

eXTReMe Tracker