Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Karel Chodounsky (1843–1931)

Karel Chodounsky (1843 - 1931)


Jutro (1923)/G-L: Prof. Chodounsky - 80 let

sobota, 18. maj 2013, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1749

Marjeta Keršič - Svetel: Dr. je bil zelo znamenit zdravnik in famacevt, profesor medicine (klimatske terapije in balneologioje, farmakologije in toksikologije) Karlovi in kasneje na Masarykovi univerzi, ki mu je podelila za znanstvene zasluge častni doktorat.

Bil je tudi nosilec zelo visokega avstroogrskega odlikovanja, Viteškega križa cesarja Franca Jožefa.Tesno je sodeloval z medicinskimi fakultetami v Lvovu in Zagrebu, pomemben pa je bil kot mentor številnih slovenskih študentov, ki so prišli študirat v Prago in Brno (ne le medicincev). Bil je med ustanovitelji Podpornega društva za slovenske visokošolce v Pragi (ust. 1901), ki je zbiralo sredstva in štipendiralo slovenske študente.

Rojen je bil 18. maja 1843 v Studénki (okraj Mladá Boleslav), umrl pa je 13. maja 1931 v Pragi.
Bil je zagovornik eksperimentalne medicine, poskuse je delal na sebi - raziskoval je mehanizem podhladitve in prehlada. O tem je napisal knjigo, ki še zmeraj velja za eno temeljnih del o vplivu mraza na človekovo telo - pred kratkim so nemško verzijo ponatisnili! Velja tudi za utemeljitelja češke znanstvene farmacije.

Seveda je za nas pomemben predvsem zato, ker je bil idejni vodja in pobudnik ustanovitve Češke podružnice SPD junija 1897, kar je pravzaprav začetek organiziranega planinstva na Češkem. (Izdajali so lastno revijolubla ské úst e Alpský vestník, podružnica je imela na začetku okoli 100 članov, kasneje pa še mnogo več). Njegov velik podvig je bila gradnje Češke koče, na njegovo pobudo pa je Akademski odsek (brnski študentje) postavil 1909 še kočo pod Mangrtom (Korytnická chata). ČPSPD je prenehala delovati s koncem prve svetovne vojne.

Vse življenje je bil športnik, navdušen gornik in alpinist, pa tudi športni drsalec. 1896 je napisal knjigo V slovanskih Alpah, ki je imela velik uspeh Preživel je svojo soprogo in oba svoja otroka, sina Karla in hčer Marijo, ki je bila slikarka.

Marjeta Keršič - Svetel

eXTReMe Tracker