Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

PSH - PZS

29.03.2016
5. srečanje vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze v Paklenici


  14.03.2016
Susret vodstava Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije > celotno besedilo (HR) na podstrani Splet

petek, 1. april 2016, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1562

Peto srečanje vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze v Paklenici

11. in 12. marca 2016 je v Starigradu v Paklenici potekalo že peto srečanje vodstev Planinske zveze Slovenije (PZS) in Hrvaške planinske zveze (HPS), drugič v planinskem okolju in že tradicionalno v prijetnem prijateljskem in delovnem vzdušju.

Srečanja so se iz Planinske zveze Slovenije (PZS) udeležili predsednik Bojan Rotovnik, podpredsedniki Tone Jesenko, Miro Eržen in Roman Ponebšek in generalni sekretar Matej Planko, Hrvatski planinarski savez pa so zastopali predsednik prof. dr. Hrvoje Kraljević, podpredsednica Jadranka Čoklica, predsednik izvršnega odbora Vlado Novak, član izvršnega odbora Ivan Hapač, urednik revije Hrvatski planinar Alan Čaplar in glavni tajnik Darko Berljak. Na delovnem sestanku v koči hrvaške gorske reševalne službe je sodeloval tudi direktor Narodnega parka Paklenica Zlatko Marasović, ki je predstavil naravne danosti in posebnosti Paklenice ter popust pri vstopnini za člane PZS.

V začetku srečanja so se zbrani posvetili pregledu skupnih aktivnosti, ki so jih nadgradili od prejšnjega srečanja na Lisci aprila 2015. Nadaljevali bodo sodelovanje pri projektih, financiranih iz evropskih sredstev, tako na področju planinskega gospodarstva in usposabljanj kot tekmovalne dejavnosti, saj bo v sklopu projekta Erasmus+ osrednje mednarodno srečanje plezalcev gostila Paklenica. Dogovorili so se, da bodo ob morebitnem oblikovanju krovne evropske planinske organizacije skupaj nastopali z usklajenimi stališči. Obe planinski zvezi pozdravljata širjenje že uveljavljenega slovensko-hrvaškega pokala v lednem plezanju na sodelovanje tekmovalcev iz Bosne in Hercegovine in Srbije ter tudi v prihodnje omogočata vzajemno dostopnost in prodajo planinske literature založb obeh zvez.

Še večji poudarek bo namenjen sodelovanju meddruštevnih odborov oz. župnijskih zvez na obeh straneh meje, prav tako bodo nadgrajevali strokovno sodelovanje markacistov, planinskih vodnikov, alpinistov, športnih plezalcev in strokovnih kadrov za delo z mladimi planinci, 1. in 2. oktobra 2016 se v organizaciji PZS obeta tudi prvo mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji. Pohvale vredna je izmenjava dobrih praks in izkušenj prek tečajev in seminarjev, kot so bili inštruktorski tečaj BMU v Bavšici oktobra 2015, seminar za inštruktorje športnega plezanja v Paklenici in srečanje mentorjev mladinskih planinskih skupin na Omanovcu. HPS je predala seznam desetih atraktivnih dvo- ali večdnevnih planinskih izletov v hrvaških gorah, ki bodo v pomoč slovenskim planincem pri načrtovanju tur na Hrvaško, ter pomagala, da smo na planinske zemljevide PZS dodali še en jezik, hrvaščino.

Razstava Skupaj v gorah/Zajedno u planinama o dolgoletnem sodelovanju slovenskih in hrvaških planincev in alpinistov, odprta leta 2014 v Mojstrani, je lani gostovala v Sevnici, Tršću, na Reki in v Zagrebu ter povsod požela veliko zanimanja. Vzorno sodelujeta tudi komisiji za planinske poti, ki sta s skupnimi močmi uredili planinsko pot v kanjonu Krupe. Nadaljuje se delo na oblikovanju planinske obhodnice 40 vrhov prijateljstva, ob skorajšnjem zaključku evropske pešpoti E12, ki se je iz Slovenije razširila proti Hrvaški, pa se obeta posebna svečanost. Letos se po več letih znova obeta srečanje uredništev Planinskega vestnika in Hrvatskega planinarja. Srečanje se je končalo z vzajemnim povabilom na dan planincev in skupščino obeh zvez ter skupnim izletom na Veliko Rujno in v Veliko Paklenico, kjer je bila priložnost za družabnost in deljenje še drugih planinskih izkušenj.

Manca Čujež 
Fotografije Alan Čaplar 

eXTReMe Tracker