Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tien Šan ’85

 


Za G-L pripravil Genadij Štupar (brošura osebni arhiv)


Članki:

Gore Sovjetske zveze - Franci Savenc

Tien Šan - Marija Frantar

Potek odprave - Marija Frantar

Naši vzponi v gorah - Marija Frantar

Geološka zgodovina - Vid Preložnik

Sam v Svobodni Koreji - Aco Pepevnik

Ozebnik v Baičečekeju - Bojan Pollak

SV stena Boksa - Edo Kozorog

Ledeni žleb v snežni gori - Ivan Rejc

Vzpon na večglavo Korono - Ivč Kotnik

Barberjev ozebnik - Vid Preložnik 

Konec dober, vse dobro - Cene Berčič

Tien Shan (angl.)

ponedeljek, 30. december 1985, ob 00:59, Boris Štupar, ogledov: 2194

Slovenska odprava v »Nebeške gore« 

Zbral, uredil in opremil: Edo Kozorog

Članki: Člani odprave

Naslovnica: Risba ruskega alpinista, umetnika, ki se je
ponesrečil v Tien Šanu

Fotografije: Edo Kozorog

Skice risala: Edo Kozorog in Bojan Pollak

Zahvaljujemo se vsem, ki so finančno ali kako drugače pomagali odpravi in pri izdaji tega biltena!

Dodatne informacije in gradivo lahko dobite pri članih odprave oziroma pri INDOK službi (Franci Savenc, Tugomerjeva 2, Ljubljana)

Po mnenju Republiškega komiteja za kulturo št. 4210-100/86 je bilten oproščen temeljnega in prometnega davka.

 

UVOD

Naša alpinistična organizacija že vrsto let uspešno sodeluje s sovjetskimi alpinisti. S tako imenovanimi izmenjavami se da sorazmerno poceni priti v visoke gore Kavkaza, tudi Pamirja. Prav zato je marsikateremu slovenskemu alpinistu taka izmenjava odskočna deska za Ande ali Himalajo. Doslej so bile izmenjave predvsem na več ali manj znanih področjih Kavkaza in Pamirja, kjer so urejeni alpinistični tabori za tujce. Lani so za tuje alpiniste odprli še dokaj neznano gorovje Tien Šana, ki so ga do sedaj ljubosumno čuvali zaradi bližine Kitajske meje, pa tudi zato, ker je še dokaj neraziskano in alpinistično slabo obdelano. Prav zaradi dobrih odnosov s Sport komitejem v Moskvi, nam je te odobril obisk tega zanimivega gorstva. Ker sta do sedaj tu delovali komaj dve tuji odpravi (Ameriška in Češka), nam je uspelo zbrati zelo malo uporabnih podatkov o gorovju. Ko smo odhajali na pot, smo se zavedeli, da je naša odprava predvsem ogledniškega značaja za bodoče odprave. Kljub temu smo se hitro vživeli v razmere in tam zbrali dodatne informacije. Tako je tudi nam uspelo preplezati nekaj prav težkih smeri, med njimi precej prvenstvenih. Prav zaradi vsega tega smo člani odprave sklenili, da strnemo vse gradivo o odpravi in gorstvu in ga v obliki biltena, ki je pred vami posredujemo širši javnosti. Dodatno gradivo je mogoče najti pri posameznih članih odprave.

Edo Kozorog


V slovenskem imenoslovju je še vedno zmeda zaradi »poslovenjenega« imena za to gorovje. Ime izvira iz kitajščine - TIEN SHAN in pomeni Nebeško gorovje. Rusi so ga preimenovali v TJAN ŠAN, oboje se pojavlja tudi v slovenski literaturi. Najbolj je pri nas v rabi izraz TIEN ŠAN. Zato smo se le-tega poslužili tudi v tem biltenu.

Oznake: BIB, VTG
eXTReMe Tracker