Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.12.2013

Nova sezona in prvi zimski vzponi

Nova alpinistična sezona se je začela. Iztekel se je čas za ra(zgra)janje v dolini, prvi sneg in led je tu. Pretekli teden smo že beležili prve zimske vzpone, smučanje je v polnem teku, vedno manj je zatekanja v večraztežajne navrtane smeri.

Prvi led in zimske smeri

Slapovi so začeli spreminjati svoje agregatno stanje in nuditi ljudem še eno možnost zabave. Led se je nabiral na vseh bolj poznanih slapovih, seveda pa se vsi še niso dovolj zredili. V ledu se je plezalo predvsem na Jezerskem, kjer je kar nekaj navez preplezalo Sinji slap pod Češko kočo poleg njega pa še Smer izgubljene rokavice.

Drugod se je plezalo kombinirane in snežne smeri. Janez Svoljšak je s soplezalcem (AO Kranj) preplezal Kranjsko poč v Nad šitom glavi. V smeri je prevladoval nepredelan sneg, skala in zmrznjene trave. Le redko sta naletela na dober, uporaben sneg. V Kamniško-Savinjskih je Matej Arh  (AO Kranj) s soplezalcem opravil vzpon v Šiji Brane, tu naj bi se pod cepini slišalo škripanje snega. V Raduhi sta Matej Balažic in Ivan Pešl (AO TAM) plezala Študentsko smer (M7). Škripalo jima je le po skali.

Dvakrat uspešno na Fitz Royu

Smer Supercanaleta v Fitz Royu so v zadnjem obdobju Slovenci obiskali dvakrat. Prvič jo je 15. novembra preplezal Tomaž Jakofčič v navezi z Adamom Georgem, ko sta dobesedno zdrvela iz letališča na vrh. Kasneje, 25. novembra, so se v smer podali še člani PK Škofja Loka Anže Jerše, Matjaž Cotar, Uroš Stanonik, Miha Hauptman in jo uspešno preplezali. V smer so vstopili ob dveh ponoči in se vrnili nazaj pod steno v jutranjih urah naslednjega dne. Pred tem so opravili vzpon na Aguja Guillaumet.

Poročilo Phola Gangchen

Že nekaj časa je preteklo, odkar se je odprava vrnila iz Tibeta. Kar nekaj fotografij in vtisov je bilo lepo predstavljenih na zboru alpinistov. Pred kratkim je izšlo še uradno poročilo, ki ga najdete tukaj...>

Prva jugoslovanska alpinistična odprava v Kavkaz

Letos je minilo 50 let od prve odprave na Kavkaz. Ob tej priložnosti bo v sredo, 4. decembra, v prostorih AO Kranj. Odprava je bila zelo uspešna, saj so se člani zaradi ugodnih vremenskih razmer in odlične pripravljenosti od 2. do 22. avgusta 1963 uspeli povzpelti na 14 vrhov, med njimi sta bila tudi dva pettisočaka.

Dogajanje na tujem

Nanga Parbat pozimi

Pozimi neosvojena osemtisočaka sta le še K2 in Nanga Parbat. Broad Peak so prvič preplezali Poljaki lansko zimo. Večjega veselja po končani odpravi žal ni bilo. Kmalu se bodo odprave spet preizkusile v mrzlih, zimskih razmerah Himalaje. Za Nanga Parbat je že znanih nekaj odprav. Med bolj znanimi je zagotovo Simone Moro, ki se tja odpravlja z Davidom Göttlerjem in Emiliom Previtaliem. Poleg njih bodo pod goro še Poljaki iz ekipe Justice from All 2013-2014, z Diamirske strani pa naj bi znova poskušal Ralf Dujmovitz.

Srečno!

 

 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 
 

Fitz Roy, Supercanaleta

1 komentarjev na članku "AN - 03.12.2013"

Franci Savenc,

18:50: odkril, da ni zadnjih AN. Našel s časom objave: 28. 11. 2013 16:38

in popravil (nazaj) na naslovno vrednost: 03. 12. 2013 00:01

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti