Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 28.11.13

Primorski dnevnik: Joža Mihelič predava za tržaške planince,... 

Joža Mihelič predava za tržaške planince

»Etika obiskovanja gorske narave« je tema zanimivega predavanja, s katerim se znani gornik in alpinist Joža Mihelič predstavlja tržaškim planincem. Predavanje, ki ga je avtor opremil z bogatim izborom izrednih fotografskih posnetkov, nastalih v vseh letnih časih po večkratnih obiskih Vzhodnih Julijcev in Karavank, njihovih vrhov, grebenov in dolin, predstavlja uvod v novo predavateljsko sezono SPDT. Predavatelj Joža Mihelič se ne omejuje samo na prikazovanje izključno gorskega sveta, ampak svoje izvajanje bogati tudi s prikazom rastlinske in živalske narave in kulturnega okolja, v katerega spada tudi človek. Miheličevo predavanje je namenjeno zlasti alpinistom in smučarjem, zato je v doživljanje gora vključil tudi prikaz, z bratom Tinetom opravljenih najlepših plezalnih smeri in opis svojih izkušenj visokogorskega turnega smučarja, kar bo nedvomno zanimalo naše ljubitelje skalnatih navpičnic in zasneženih gorskih pobočij in poljan. SPDT vabi na predavanje tudi vse ostale člane in ljubitelje gora. Joža Mihelič se bo predstavil jutri, petek, 29. novembra, v predavalnici Zadružne krnske banke na Opčinah, ul. Ricreatorio. Začetek ob 20.30.

Izlet v neznano

V prvi polovici decembra, preden zima pokaže svoje ostre zobe, prireja Slovensko planinsko društvo Trst vsakoletni avtobusni »Izlet v neznano«. Odbor se ob tej priliki odloča za zanimive in obiska vredne cilje, ki jih poleti, ko si želimo predvsem osvajati vrhove, običajno zanemarjamo. Lažji zimski pohod pa nudi priliko za obisk ali odkrivanje posebnih območji, za njihovo spoznavanje in za uživanje ob njihovi enkratnosti, istočasno pa je tudi prilika za prijetno prijateljsko druženje. Tokrat nas bo avtobus peljal proti prikritemu cilju v nedeljo, 15. decembra 2013. Odhod avtobusa ob 8.00 uri s trga Oberdan, oziroma ob 8.20 iz Bazovice (zbirališče na Vagi) Predvidene so približno 3 ure prijetne in nenaporne hoje. Pohodu bo sledilo kosilo in družabnost. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument. Vpisovanje do vključno torka, 10. decembra, pokličite na telefonsko številko 040 413025 (Marinka).

Prijetno in vsestransko zanimivo martinovanje SPDG

V nedeljo po Martinu smo goriški planinci obiskali Banjšice, se povzpeli na najvišji vrh planote, 1071 metrov visoki Lašček ter se v Srednjem Lokovcu seznanili z bogatim izročilom kovaštva, ki je še pred nekaj desetletji pomenilo dodatno možnost za preživetje na planoti, kjer traja zima pet mesecev in kjer je kmetijske zemlje zelo malo.
Prav te okoliščine so verjetno botrovale dejstvu, da na planoti ni večjih strnjenih naselij ampak veliko manjših zaselkov. Nekateri so oddaljeni tudi uro ali dve hoda od »centra« Pri cerkvi v Srednjem Lokovcu, cerkvi ki je posvečena sv. Petru in Pavlu, čisto blizu pa je, v nekdanjem župnišču, urejena muzejska zbirka posvečena škofu Pirihu, v gornjem nadstropju pa predmeti, ki govore o kovaštvu v prejšnjih desetletjih in stoletjih. V kletnih prostorih farovža, kjer je urejena domača kovačija, videli, v živo, kako iz kosa železa nastane fouč.
Od cerkve do vrha Laščka je slabi dve uri hoda, mimo starih in podirajočih se hiš in manjših zaselkov z zanimivimi in značilnimi imeni. Tu poleg Gorice in Raštela naletimo še na Novo mesto, Rezijo itd.
Razgled z vrha ni bil najboljši, saj so se proti Julijcem in Bohinjskim goram raztegovale megle, bolj jasno pa je bilo proti jugu in jugozahodu. Povratek na izhodišče, smo opravili po drugi stezi in tako spoznali še nekaj novega sveta.
Prijeten in zanimiv izlet, program smo pripravili v sodelovanju planinskih prijateljev Lidije in Tonija, smo sklenili z druženjem na Batah.

Januarja tradicionalni smučarski tečaji

Začetek tedna je bil v znamenju hladnega vala, ki je v višjih legah prinesel tudi precej debelo snežno odejo. Dober znak za začetek zimsko-športne dejavnosti Smučarski odsek SPDG se že kakšen teden ukvarja s pripravami na izvedbo tradicionalnih nedeljskih smučarskih tečajev. Tudi v tej sezoni bodo potekali v Forni di Sopra, predvidoma pa se bodo pričeli 19. januarja.
V prvi polovici decembra bodo na osnovnih in nižjih srednjih šolah posredovali točne informacije glede poteka tečajev, vpisa in pogojev.
 

 28.11.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti