Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.12.1969

Delo, Šport: ... Kdaj pri nas lavinska služba?

Komaj se je dobro pričela zima, že prihajajo poročila o nesrečah pod plazovi. Zvedeli smo o žalostni usodi treh mladih Zagrebčanov in bati se je, da bo podobnih vesti še več.
Element, ki vpliva na vse te nesreče, je sneg, in zato so se alpske dežele že davno odločile, da ga čim bolj natančno prouče. Lavinska služba, ki jo imajo sedaj že v večini držav, kjer je razvit zimski turizem, je važen preventiven faktor. Zasleduje debeljenje snežne odeje, spremembe v njej, možnosti plazov, in kar je še posebno važno, opozarja obiskovalce gora na nevarnost.
Pri nas žal še odlašamo z ustanovitvijo lavinske službe, čeprav so že bili prvi pogovori. Ali bo res potrebno čakati še toliko časa, da bomo doživeli veliko snežno katastrofo, ki nas bo v to prisilila?

Spet glas o Bonattiju
Walter Bonatti, znani alpinist, o katerem je šel glas, da se vedno vrne, je pred tremi leti zapustil alpinizem in se posvetil novinarstvu. Doslej smo imeli priložnost občudovati nekaj izrednih reportaž, ki jih je objavil v reviji Epoca. Reportaža kaže, da Bonatti s pridom uporablja svojo drznost tudi v žurnalizmu. Zadnja reportaža, obilo ilustrirane z njegovimi barvnimi posnetki, je s Krakatoa - negostoljubnega vulkanskega otoka med Javo in Sumatro, čeprav je komaj dobil prevoznika do otoka, je na njem sam preživel osem razburljivih dni. Kot pravi, so bile težave in nevarnosti, ki jih je preživel večje kot na njegovih najtežjih vzponih.

Novo vodstvo AO Celje
V četrtek so člani AO Celje izvolili novo vodstvo. Za načelnika so izvolili Stanka Plavsteinerja, plezalno šolo bo vodil Elč Kuštrin, gospodar pa bo Silvo Jošt. Žal se sestanka niso udeležili starejši člani, na pomoč katerih računajo v prihodnje.

Jeseniška predavanja
Na pobudo AO Jesenice bodo z alpinističnimi predavanji nadaljevali tudi po Novem letu. 8. jan. bo ob 18. uri v dvorani delavskega doma predaval Marko Butinar - »Od Etne do Kanarskih otrokov«, 22. jan. pa bosta prikazala diapozitive o letošnjih uspehih Boris Krivic in Mitja Košir.

Italijani tudi v Pakistanu
Sedemčlanska alpinistična odprava iz pokrajine Abruzzi (Južna Italija) je letos jeseni opravila prvi vzpon na K 6 (7040 m) v Pakistanu. Vrh so že pred njimi poskušali osvojiti Avstrijci in člani angleške odprave (Royal Air Force), toda vsi so klonili.
Na vrh sta prišla Eone in Alessandri po razburljivi noči, ki sta jo sama preživela v taboru 4 (6400 m). Ponoči je namreč ogromen plaz odnesel T 3, v katerem pa na srečo ni bilo nikogar. Tudi na dan vzpona vreme ni bilo najlepše, tako da sta se nameravala 100 metrov pod vrhom že obrniti.

Nekatere naveze že težko čakajo
Kljub temu, da so v gorah še slabe razmere, najbolj zagnani alpinisti ne mirujejo. Vsako nedeljo znova odhajajo pod stene, proučujejo razmere in tudi že prinašajo opremo, tako da bodo ob prvih ugodnih razmerah lahko takoj pričeli z vzponom. Kot kaže, je trenutno največ zanimanja za stene v Vratih in Tamarju.

Taternik o triglavski steni
Glasilo poljskih alpinistov Taternik je pred kratkim objavilo obširen članek o naši največji steni, ter o uspehih njihovih alpinistov v njej. Največkrat so plezali »Slovensko smer« (45 plezalcev), le nekoliko manj pa je bila obiskana »Kratka nemška« (32). Tudi podatek, da je v steni doslej plezalo že nad 100 Poljakov, je zelo razveseljiv, čeprav je številka verjetno nekoliko višja. Avtor očitno ni imel na voljo vseh virov, saj je izpadel v seznamu opravljenih vzponov celo »Čopov steber«, ki ga je pred dvema letoma preplezal Szczygielski Zbigniew v navezi s Čehom Nachlovskim.

  26.12.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti