Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.11.1969

Delo, Šport: ... Diploma iz SZ

Vsesojuzni sovjet DSO profosojuzov je poslal PZS pozdravno pismo z diplomo in čestitkami ob letošnjem uspešnem vzponu na Pik Lenina. V njem se še posebej zahvaljujejo za sodelovanje naših dveh članov na reševalni akciji (ob nesreči bolgarskega alpinista), priložili pa so še posebno diplomo.

Izlet na Klek
Koncem meseca bo Akademsko PD organiziralo izlet v področje Kleka nad Ogulinom. Odhod iz Ljubljane bo v petek, 28. t. m., ob 13.30 z vlakom do Ogulina, od koder je 3 ure peš do koče pod steno Kleka. Sobota in nedelja sta namenjena vzponom v steni Kleka, turam v okolico in ogledu jam. V ponedeljek se bodo udeleženci spustili v dolino in se ob 22.10 odpeljali nazaj v Ljubljano. Cena prevoza in prenočišča je samo 25.- din.

Še enkrat Eiger
Po uspešnem vzponu šestih japonskih alpinistov (od 15. jul. do 17. avg.) so vestni kronisti v njegovi severni steni zabeležili še dva dogodka. Avstrijca R. Kittl in T. Rosika sta steno preplezala v 16 urah (prej je menda bil rekord 18 ur), toda pri tem sta si v spodnjem delu pomagala s pritrjenimi vrvmi alpinistov iz Japonske. Kmalu za tem pa so v steno zarisali tudi 35. križec. Pri poskusu, da bi sam ponovil steno, se je smrtno ponesrečil Martin Weiss.

Alpinisti iz Poznana
Zopet so se oglasili alpinisti iz Poznana (Klub wyskogorski), ki so zelo zainteresirani za sodelovanje z našimi. Klub je zelo aktiven. Leta 1962 so bili v Wachanu (Afganistan), kjer so osvojili Nadir Šaha, leta 1965 na Spitzbergih (Plateau Amundsen), letos pozimi pa v Visokem Atlasu, o čemer smo že poročali.
Zanimiva so tudi njihova predavanja oz. debatni večeri. Na enem od njih so obravnavali tudi jugoslovanske odprave. Pri tem so ugotovili, da je tudi njihov klub organiziral leta 1938 odpravo na Trisul, pri čemer sta se smrtno ponesrečila vodja Adam Karpinski in Stefan Bernadzikiewicz (20. julija 1938).

Najtežje reševanje
Konec preteklega meseca so imeli tatranski gorski reševalci eno izmed doslej najtežjih reševanj. Pogrešali so dva zakonska para, ki sta odšla na turo v masiv Gerlaha. Na pot so odšli že na večer in reševali v hudem mrazu in vetru (pri Štrpskem jezeru so izmerili hitrost 136 km na uro), kljub temu pa je ena od udeleženk izleta umrla že med transportom, njen mož pa med prevozom v bolnišnico.

Alpinizem v Turčiji
V Turčiji, kjer gore presegajo višino 5000 m (Ararat 5156 m) je 14 alpinističnih klubov, od katerih sta dva v Istambulu. Kot posebno zanimivo omenjajo področje v srednji Anatoliji - Aladag (3970 m) in Erciyes (3916 m).

80 let od vzpona na Kilimandžaro
Letos je minilo 80 let (5. 10.) odkar sta se H. Meyer in L. Purtscheller prva povzpela na Kibo (5963 m), najvišji vrh v masivu Kilimandžara in Afrike. V njun spomin je minister za informacije in turizem Združene republike Tanzanije odkril spominsko ploščo, pričeli pa so tudi posebno propagandno akcijo. V okviru te je tudi PZJ prek naše ambasade v Dar es Salamu sprejela pismo z željo, da posreduje naslove vseh naših planinskih organizacij.

  21.11.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti