Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.11.1969

Delo, Šport: ... V soboto zbor v Logarski dolini

V soboto bo v Logarski dolini zbor alpinistov, na katerega vabi komisija za alpinizem PZS vse člane AO. Zbor se bo pričel ob 18. uri z uvodnimi besedami Franca Ekarja, v. d. načelnika komisije. Osrednji referat bo imel prof. Tine Orel o modernem alpinizmu in stranskih pojavih, nato pa bodo sledila razna poročila in razgovori, za konec pa bodo pokazali najbolj uspele diapozitive o letošnjih vzponih v skupini Mt. Blanca, Eigerja in Treh Cin.
PD Celje, ki upravlja dom v Logarski dolini, je odobrilo brezplačno prenočevanje na skupnih ležiščih, večerja pa bo 12.- din.

Tudi Jeseničani zadovoljni
V jubilejnem letu jeseniških planincev (1924 - 1969) so se tudi vrste alpinistov močneje razgibale. Dvanajst mladih plezalcev se je lepo izkazalo v naših in tujih stenah, tako lahko trdimo, da je menjava generacij že mimo. Opravili so okoli 200 vzponov vseh težavnostnih stopenj, veliko pristašev pa imajo tudi njihove skupne ture v manj poznane predele naših gora. Posebno je razveseljivo, da so mladi plezalci preplezali tudi že dve prvenstveni smeri.

20-letnica PDU in APD
Na zaključku sezone akademskega AO in sprejemu novih alpinistov, ki je bil v soboto v domu pod Storžičem, so se tudi dogovorili za proslavo 20-letnice društva, ki je zraslo iz vrst alpinistov Univerze (nekdanje PD Univerza).
Proslava 20-letnice bo 13. in 14. decembra v planinskem domu Tamar, nanjo pa že sedaj vabijo vse nekdanje in sedanje člane društva.

TRADICIONALNI KRST MLADIH ALPINISTOV - Tudi letos so člani akademskega alpinističnega odseka pripravili zaključek sezone - to pot pod Storžičem, kjer so sprejeli šest novih alpinistov.
Foto: Vojko Bizjak

Navajanje članov naveze
Pri navajanju članov naveze, ki je opravila določen vzpon pri nas še vedno ni doslednosti. Poglejmo kaj je zapisano o tem v osnutek pravilnika za pisanje vodnikov.
Vrstni red članov naveze navajamo po abecednem redu priimkov. Le če je imel eden izmed udeležencev izrazito vodilno vlogo, ga navedemo na prvem mestu, če je hkrati plezalo več navez, jih navedemo po vrstnem redu, kako so plezale. Pri tistih vzponih, kjer so sodelovali vodniki s klienti, pa na prvo mesto navedemo ime pobudnikov (klientov) in pripišemo: z gorskimi vodniki ... (in nosači ...).

Alpinistke za odpravo na Aljasko
Felicita von Reznicek, predsednica mednarodnega ženskega alpinističnega kluba, je evropskim članicam posredovala željo pobudnic ameriške ženske alpinistične odprave v gore Aljaske, da bi se jim priključila tudi ena evropske naveza. Zaenkrat imajo menda največ možnosti češkoslovaške plezalke.

Na pragu zimske sezone
Čeprav so alpinisti znani po tem, da le redko komu zaupajo svoje načrte, lahko že sedaj opazimo, da se nekaj navez načrtno pripravlja na bližajočo se zimsko sezono. To je opaziti predvsem po obiskih za prve zimske vzpone zanimivih sten, zbiranju kvalitetne opreme in zapiskov. Posebno zanimivo pa je letos tudi to, da se je prvič pojavilo zanimanje tudi za zasnežene stene tujih gora.
Ali lahko po uspešni letni alpinistični sezoni in uspehu v Himalaji pričakujemo še prodor med prve zimske pristopnike znanih alpskih sten? Odgovor na to bo prinesla šele sezona sama, prav pa bi bilo, da bi se našla sredstva s katerimi bi načrte lahko uresničili. Doslej je namreč poznan en sam poskus (Aleš Kunaver s tujimi tovariši v Grand Jorassu), vemo pa da celo alpinisti iz ČSSR, Poljske in drugih nealpskih dežel vsako zimo pošiljajo v Alpe odprave in da imajo zato že nekaj prav zavidljivih uspehov.

  14.11.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti