Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.10.1969

Delo, Šport: ... Čestitke od vsepovsod

Ob uspehu naše himalajske odprave prihajajo na PZS čestitke od vsepovsod. Med prvimi je čestitala PZ Srbije in še posebej njen predsednik Rade Kušič. Iz Beograda so tudi sporočili, da bo sekretariat PZJ predlagal vse udeležence za zlato častno značko PZJ.

Pozimi v Atlasu
Klub Wysokogorski iz Poljske je letos organiziral kar tri odprave v Visoki Atlas (Maroko). Najbolj je uspela zimska odprava, ki so jo priredili alpinisti iz Poznana. Na pot so krenili 1. II., in sicer z ladjo do Casablance. Osemčlansko odpravo je vodil Jan Stryczynski, omogočila pa so jo podjetja iz Poznana in okolice (stroški le 750 dol. in 60.000 zlotov).
Izhodišče so najprej postavili v vasi Zauia Ahansal in si za cilj izbrali 6 km dolgo in 800 - 900 m visoko dolomitsko steno Jebel Aioui (3359 m). Preplezali so tri nove smeri (V+ in A 2) in opravili več prvih zimskih vzponov (med njimi tudi po stebru Bonnet- Petrolat, ki je VI tež. stopnje). Nad višino 2500 m so bile ves čas povsem zimske razmere. Nato so preplezali še 4 nove smeri v steni Timrazin-Astif (3360 m) in opravili tudi prve zimske pristope na večino zanimivih okoliških vrhov (najvišji vrh skupine je Jebel Azourki 3677 m). Ob povratku so se povzpeli še na najvišji vrh Atlasa Toubkal (4165 m).

Na vrsti je K 2
Po letošnji neuspešni odpravi na Nanga Parbat in uspešni na Anapurno IV, so se češkoslovaški alpinisti odločili da formirajo posebno ekspedicijsko komisijo, ki bo skrbela za načrtno delo v tujih visokih gorah. Kot prvi cilj so si izbrali K 2 (8610 m), drugi najvišji vrh na svetu. Vendar bodo v tem primeru ubrali drugačno taktiko kot do sedaj. Pred glavno odpravo, katere namen bo osvojiti vrh, bodo organizirali vsaj eno ali pa celo dve poizvedovalni.

Kitajci in Mt. Everest
Čeprav je prvotna pot na najvišjo goro sveta Mt. Everest vodila s severa, se o njej zadnje čase bolj malo sliši, prav tako kot o uspehih alpinistov LR Kitajske. Večina vesti o njih pride v svet šele po daljšem času in so velikokrat tudi nepreverjene.
Kitajski alpinisti naj bi po teh podatkih prvič stopili na vrh Mont Everesta 24. maja 1960, in sicer opolnoči. Pri drugem poskusu leta 1966 se je vsa odprava smrtno ponesrečila pod ogromnim plazom, lanska odprava pa se je morala konec maja obrniti zaradi izredno slabih vremenskih razmer.

Ženski alpinizem
Na srečanjih alpinistov, ki so bili letos med festivalom planinskega in turističnega filma v Trentu, so veliko govorili tudi o ženskem alpinizmu. Pri tem je imela eno glavnih besed Japonka Imai Miciko, edina plezalka, ki je sodelovala pri plezanju letošnje direttissime v Eigerju.
Prisotni so se večinoma strinjali, da je diskriminacija v ekskluzivnih alpinističnih klubih do plezalk nepravična (npr. Švica, Italija) saj so dekleta lahko ob pravilni pripravi enakovreden partner moškemu tovarišu.

Zaprte planinske postojanke
Kočo pod Bogatinom in Vodnikov dom na Velem polju so te dni zaprli. Kočo na Uskovnici so zaprli 30. t. m. in jo bodo ponovno odprli šele 27. novembra. Aljažev dom v Vratih bodo zaprli danes, alpinistom in planincem pa bo na razpolago do spomladi le zavetišče v nekdanji karavli. Kočo pri Savici pa so zaprli 28. t. m. in jo bodo ponovno odprli šele za dan republike.

Povratek s helikopterjem
Letošnje slabo (toplo) vreme na Grenlandu je povzročilo vrsto težav skoraj vsem ekspedicijam. Največ težav pa je bilo z izkrcanjem ali vkrcanjem na ladje, ker je ob obali plavalo preveč ledenih gor. Odprava Derek Fordham je morala na pomoč poklicati celo helikopter ameriške armade, ker je teden dni zaman poskušala priti do svoje ladje.

Na grobovih ponesrečenih tovarišev
V soboto bodo planinci in alpinisti spet obiskali grobove in spominske plošče svojih tovarišev, ki so se ponesrečili v gorah.

  30.10.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti