Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.09.1969

Delo, Šport: ... Odkritje spominske plošče

V nedeljo bodo pod severno steno Travnika odkrili spominsko ploščo dr. Pretnarju in dr. Tršanu. Odhod iz Tamarja bo ob 9 uri.

Načrti za prihodnje leto
Ker je potrebno za izmenjavo s sovjetskimi alpinisti zaprositi že septembra za prihodnje leto, je komisija za odprve v tuja gorstva že poslala svoj predlog v Moskvo. Po možnosti naj bi dva do štirje naši alpinisti sodelovali v odpravi na Pik Komunizma (7495 m) v Pamirju dva pa naj bi odšla v Donbaj.

62-letnik prek Walkerja
Kakor kaže je Grand Jorasses letos doživel še eno senzacijo. Kakor poročajo, ga je preplezal po smeri Cassina v Point Walkerju, 62-letni Jean Juge znani sodelavec UIAA. Na turi ga je vodil Michel Vaucher, plezala pa sta dva dni.

Dva nova vzpona
Predzadnjo nedelj, so v ostenju nad Okrešljem preplezali, kakor kaže, kar dve novi smeri Gselman, Manfreda, Mlakar in Zafožšnik so v megli zgrešili vstop v Zajedo Križa. Plezali so desno od nje in novo sme poimenovali »Slovenjebistriško«. Dvoršak pa je s soplezalcem preplezal novo smer v Turski gori, desno »Modec - Režkove«.

Obmejne olajšave v Savinjskih
Le še do konca meseca velja (od 1. 6. do 30. 9. olajšava za mejni prehod na Savinjskem sedlu. Dovoljen je prehod iz Frischaufovega doma na Okrešlju do Češke koče na Spodnjih Ravneh prek Savinjskega sedla. S Savinjskega sedla pa je (podobno kot na Stolu in Peci) možen tudi prehod (od 6.00 -18.00 z veljavnim potnim listom) prek Celovške Kočne do Majerjevega dvora v Avstriji.

Planinske koče zapirajo
Zadnje dni so že zaprli Gomiščkovo zavetišče na Krnu ter kočo na Planini Razor, kočo na Poreznu in kočo na Ratitovcu. Zadnje tri postojanke pa bodo odprli še v nedeljo, če bo lepo vreme. Staničevo kočo pod Triglavom bodo zaprli 21. t. m., Tržaško kočo na Doliču 24. t. m., dom Planika 25. t. m., Kovinarsko kočo v Krmi 28. t. m., dom Klementa Juga v Lepeni 1. X., kočo na Črni prsti 21. t. m., Poštarski dom na Vršiču pa 27. t. m. PD Tržič javlja, da bodo kočo na Dobrči zaprli 20. t. m. (odprta pa bo do nadaljnjega ob sobotah in nedeljah). Dom pod Storžičem bodo zaprli 30. t. m., dom na Kofcah pa 15. X. Oba pa bosta še naprej redno oskrbovana ob sobotah in nedeljah ter državnih praznikih. Prešernovo kočo na Stolu bodo zaprli 5. X. dom na Kokrskem sedlu 28. t. m., dom na Kamniškem sedlu pa 5. X. Zavetišče pod Ojstrico na Klemenči planini bodo zapil 30. t. m., dom na Menini planini pa 22. t. m.

Spet malo vzponov
Tudi v zadnjem tednu ni bilo slišati o pomembnejših ponovitvah. Znana je le ponovitev Čopovega stebra, ki sta jo 11. t. m. opravila mlada ljubljanska plezalca Tine Kunaver in Aleš Simonič.

  19.09.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti