Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.08.1969

Delo, Šport: ... Usodna nedelja

Nedelja - 10. avgusta - je bila najnesrečnejši letošnji dan v Alpah, saj se je ponesrečilo kar 16 planincev in alpinistov. Najtežja nesreča se je pripetila v SV pobočju vrha Jungfrau, kjer je iz neznanih vzrokov kar pet plezalcev strmoglavilo v dolino. Prav toliko se jih je ponesrečilo tudi na Matterhornu, medtem ko je skupina Mt. Blanca zahtevala 4 smrtne žrtve. Po dosedanjih podatkih so Alpe v letošnji sezoni - v juniju in juliju - terjale že smrt 45 oseb, 65 pa je bilo teže poškodovanih.
In kaj je najpomembnejši vzrok? Vse več poznavalcev se nagiba k temu, da je eden glavnih - prevelik obisk v stenah. Na nesrečni dan je bilo n. pr. v stenah Matterhorna kar 70 navez. Med njimi ni manjkalo neizurjenih ali drugi so zopet ogrožali s proženjem kamenja in podobnim, reševalcem in vodnikom pa skoro ni preostalo drugega, kot da so le reševali.

60 let poljske GRS
Od 26. do 29. septembra bo v Zakopanih (Poljska) velika proslava ob 60-letnici GRS na Poljskem. Na proslavo so razen drugih reševalcev povabili tudi dva zastopnika naše GRS.

Prek južne stene Marmolade
Zakonca Barbka in Peter Ščetinin sta v soboto, 9. t. m. preplezala znano smer Solda - Conforto iz leta 1936 v južni steni Marmolade, ki je v vodnikih še vedno ocenjena s VI sup. Plezala sta 12 ur.

Novice iz domačih sten
Postalo je že pravilo, da sezone, ko so naši plezalci uspešni v tujih gorah, za domače stene niso najbolj pomembne. V zadnjem času je znan vzpon naveze Jože Mihelič - Iztok Belehar ter dveh čeških po smeri Aschenbrennerja v Travniku, ponovitev smeri Belač -Zupan (Danilo Škerbinek -Gregor Rupnik) v Šitah, ponovitev smeri Ekar - Jamnik v Dolški škrbini - in nič več!

»Alpinistični izleti«
Čedalje večje zanimanje za alpinizem in visokogorski turizem terja od naše planinske organizacije nove oblike dela. Premalo so namreč organizirani izleti po nadelanih poteh in redki izleti v tuje gore; ljudje si čedalje bolj želijo tudi težjih tur (izven nadelanih poti) pod strokovnim vodstvom. Ker naša vodniška organizacija še nima pravega mesta in tudi oblike, se na zamašitev vrzeli pripravlja komisija za alpinizem.
Znani so prvi seznami »alpinističnih izletov« (Uroš Zupančič), ki naj bi jih v prihodnje organizirali. Toda to je premalo! Potrebno bi bilo, da se za organizacijo teh odločijo tudi vsaj večji alpinistični odseki in upoštevajo pri tem tudi vse premalo poznana gorstva na jugu naše države. Prav pa bi prišel tudi vsaj skromen vodnik v ciklostirani tehniki.

Češkoslovenska vež
Medtem, ko naši alpinisti v tujih gorah opravljajo čedalje težje in težje vzpone, odkrivajo naše gore tuji alpinisti. V Prokletijah (Karanfil) je češkoslovaška odprava kot prva priplezala na strm stolp (1900 m) ob Severnem vrhu in ga imenovala »Češkoslovenska vež«.

Vaja kranjske GRS
V nedeljo so imeli kranjski reševalci vajo v ostenju Dolgega hrbta. Čeprav spusti niso bili daljši kot 30 metrov, so obdelali vse načine tovrstnega reševanja in tudi dviganja, tako da so bili udeleženci zelo zadovoljni. Vodja vaje je bil Jože Žvokelj.

Še dvakrat Grandes Jorasses
Zadnji trenutek smo izvedeli še dva kvalitetna vzpona, ki so jih naši alpinisti opravili v Zahodnih Alpah. Boris Krivic in Bine Mlač sta 6. in 7. t. m. kot prva Jugoslovana ponovila znano Petersovo smer, 10. in 11. t. m. pa sta skupaj z Dvoršakom ponovila še Walkerjev steber.

Japonci na Everestu
Mt. Everest je oddan že za vsa prihodnja tri leta! To je bil vzrok, da so si premislili alpinisti iz ČSSR in verjetno tudi ovira za privolitev vzpona naši odpravi na Lhotse Shar (vrh je oddaljen komaj 5 km zračne črte).
Kot prvi ga bodo naskočili Japonci, ki se že dalj časa temeljito pripravljajo. Zadnja tri leta skoro ne mine sezona, da ne bi bilo slišati za njihove vzpone v najtežjih evropskih stenah (kljub oddaljenosti in minimalni pomoči, ki jo dobijo) letos pa jih je še posebno veliko. Največ govore o njihovem, vzponu prek S stene Eigerja, ki jo skušajo preplezati v novi »direttissimi«, desno Hinterstoserjeve prečnice.

Načrtne priprave hrvatskih alpinistov
Da bi se tudi alpinisti kar najbolj pripravili na 100-letnico hrvatskega planinstva, se je njihova komisija za alpinizem že letos začela načrtno pripravljati. Večja skupina plezalcev je odpotovala na Prenj, kjer je še obilo možnosti za prvenstvene vzpone, drugi pa so se razdelili po drugih naših gorah ter Dolomitih in Zahodnih Alpah, Posebno zanimivo pa je, da so jih več poslali tudi v ledeniško šolo Fritza Moravza pod Grossglockner. V nadaljevalnem razredu jih bo sodelovalo pet, med drugim tudi tri plezalke, v mojstrskem razredu pa štirje hrvatski alpinisti.

Obisk iz ENSA
V začetku septembra bo v naše gore prišlo nekaj vodnikov iz Chamonixa. Vodil jih bo podpredsednik združenja Gerard Devouassoux, ki je tudi profesor na Ecol Nationale de Sky d'Alpinisme (ENSA), prišli pa bodo na povabilo PZS v zahvalo za reševanje naših alpinistov v področju Mt. Blanca.

  22.08.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti