Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.06.1969

Delo, Šport: ... Klini spet na zalogi

Planinska zveza Slovenije je prejela večjo količino klinov »kroparejv« vseh številk, ki jih po 80 par lahko kupijo alpinistični odseki in posamezniki.

Podatki iz poročil
Končno so zbrana vsa poročila alpinističnih odsekov. Iz njih je razvidno, da število registriranih vzponov (vsi jih žal še vedno ne vpisujejo) zadnja leta rahlo upada (leta 1966: 3780, predlani 3701 in lani 3447), čeprav na drugi strani vemo da kvaliteta raste. Prav tako je število aktivnih plezalcev vedno manjše (495, 407, 379), le število alpinističnih aktivov se je povečalo (sedaj jih imamo 21 in 6 alpinističnih sekcij, lani 19 AO in 3 AS). V Hrvatski se položaj ni bistveno spremenil. Predlani so imeli 465 vzponov in 90 plezalcev, lani pa 473 vzponov in 79 plezalcev. V Srbiji je število plezalcev naraslo (34/52) ob manjšem številu vzponov (397/245). V Bosni in Hercegovini se je aktivnost močno povečala (61 vzponov in 17 plezalcev leta 1967; 164 vzponov in 23 plezalcev lani), v Makedoniji so znani le podatki za lansko leto (99/16), v Črni gori pa še to ne.

Tri šole končane
V soboto in nedeljo so v Kamniških Alpah končali spomladanske plezalne šole kar trije alpinistični odseki. Na Kokrskem sedlu se je zbralo 7 starejših članov in 5 novih iz AO Kamnik. Opravili so 20 vzponov v Kalški gori (Gregorinov in Belačev steber), Malem Grintavcu (II. ponovitev smeri Bauman - Trobevšek) in Skuti (Smer čez ploščo in Za stolpom). Člani AO Kozjak in AS Slovenska Bistrica so bili na Kamniškem sedlu in na Okrešlju. Skupno so opravili 30 vzponov (X, Y, SZ greben, smer Svetelove, Jugova poč, Steber Brane, Igličeva, Vzhodna smer, Szalayev greben). Na Kamniškem sedlu so bili tudi člani in pripravniki Akademskega AO. Ponovili so večino okoliških smeri, ter opravili tudi prve tri ponovitve letos preplezane »Majske smeri«.

Akademska smer v Vežici
V soboto okoli 11. ure sta Bojan Pollak in Janez Kosec pričela s prvo ponovitvijo »Akademske smeri« v Vežici (prva sta jo preplezala zakonca Ščetinin) in jo končala v nedeljo zjutraj. Skupno sta plezala 12 ur, ocena pa je po njuni izjavi povsem realna.

Sedma prvenstvena
V nedeljo sta Stane Belak in Boris Krivic v Frdamanih policah preplezala novo smer. Smer poteka prek črnih plošč med Schinkovo in Jesih -Potočnikovo, ocenila pa sta jo s V in VI. Smer je do polic visoka okoli 400 m, plezala pa sta 12 ur.

Inštruktorski tečaj GRS
Komisija za GRS bo od 3. do 6. julija v koči na Gozdu organizirala tečaj za inštruktorje GRS po že ustaljenem učnem programu. Udeležence bodo po tečaju izprašali o zimski in letni tehniki. Vse stroške tečaja je prevzela komisija za GRS.

Primorski začetniški tečaj
Na pobudo PD Vipava bo od 23. do 28. t. m. pod Gradiško Turo nad Vipavo začetniški alpinistični tabor. Po dosedanjih podatkih se ga bo udeležilo 15-20 planincev iz Vipave, Ajdovščine in Nove Gorice. To bo osnova, da tudi pri teh planinskih društvih ustanovijo alpinistične sekcije ki bodo prav gotovo kmalu prerasle v samostojne odseke.

Pregledna vaja lavinskih psov
Zadnjo nedeljo je odsek lavinskih psov na Jesenicah organiziral še zadnjo letošnjo pregledno vajo za lavinske pse. Na sesutinah plazov v Tamarju se je zbralo sedem naših in prav toliko avstrijskih psov z vodniki. Vsi so pokazali veliko mero znanja, vztrajnosti in iznajdljivosti. Vajo je vodil Zvone Ažman z Jesenic, prisostvovala pa sta ji tudi inženir Albert Gayl - izvedenec za lavinsko službo Koroške in njihov načelnik GRS.

Vzponi v Tamarju
V Tamarju je bilo v soboto in nedeljo zopet živahno. Rupar in Šteblaj sta v soboto ponovila Kočevarjevo smer v Šitah, v nedeljo sta Manfreda in Košir v 6 urah ponovila »Varianto« v Travniku, plezali pa so tudi Raz Jalovca in še nekatere druge smeri, le ponovitev »Stebra« (Juvan - Hudeček) v Travniku se ni posrečila. Plezalce je precej oviral sneg, ki je že v soboto zapadel do višine Kotovega sedla.

  06.06.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti