Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 23.05.1969

  23.05.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

petek, 23. maj 1969, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 794

Delo, Šport: ... Odprave na Kavkaz ne bo

Zaradi velikih stroškov s pripravami na III. Jugoslovansko alpinistično odpravo v Himalajo je komisija za odprave v tuja gorstva sklenila, da se bodo odprave v Kavkaz letos lahko udeležili le tisti, ki bodo sami zbrali 3500 din kolikor so stroški za enega udeleženca.
V začetku je kazalo, da bo dovolj interesentov, posebno med hrvaškimi alpinisti. Končno pa so ostali le trije iz Zagreba in še za te ni zanesljivo, če bodo lahko šli. Pred kratkim sta se javila dva planinca iz Bačke Palanke. Po zadnjih informacijah bo zato zamenjava s sovjetskimi alpinisti letos odpovedana.

Ponovitev Cizljeve smeri
V soboto je zaživel tudi Martuljk. Krivic in Manfreda sta v soboto ponovila »Direktno smer« v Špiku, Fülle in Žagar pa »smer Jesih - Potočnik«. V nedeljo sta Manfreda in Fülle ponovila še »Skalaško smer«, Košir in Krivic pa »Cizljevo« po SV razu Špika (5,5 ure). Smer, ki sta jo prva preplezala Rada Juromir in Jozef Kaplan 29. in 30. julija 1964 in imenovala pa padlem mariborskem alpinistu Miranu Cizlju, je s tem tretjič ponovljena. Prva ponavljalca sta bila Ščetinin - Mahkota, druga pa Oman - Robič (ki sta iz »pajka« izpeljala desno varianto). Ocena ponavljalcev je: V, ena dolžina VI, čas plezanja 6 – 7 ur.

Prvenstvo odseka
V nedeljo je bilo na plazu pod Jalovcem tudi tradicionalno »prvenstvo odseka (AAO)«. V dobrih snežnih razmerah, toda nekoliko slabi udeležbi za tako velik odsek, sta med ženskami zmagala Mica Kavar, med moškimi pa Rudi Rajar.

Hudičev steber
V nedeljo je bil po razpoložljivih podatkih prvič letos preplezan tudi »Hudičev steber« v Prisojniku. Vzpon sta opravila Štupnik in Cedilnik.

Tretja ponovitev Kamniške
V nedeljo sta zakonca Ščetinin opravila tretjo ponovitev »Kamniške smeri« v Koglu (ocena V-VI, 8 ur). Zanimivo je, da so jo že v soboto hoteli ponoviti Mariborčani, toda ustrašili so se megle.
V soboto in nedeljo so imele velik obisk tudi druge smeri v Koglu. Največ plezajo »Rumeno zajedo«, pogosto pa je na vrsti tudi »Zupanova« in seveda »Virensova«.

Za konec v Dolomite
V nedeljo se bo končala plezalna šola AO Jesenice z grebenskim prečenjem od Mojstrovke do Travniške škrbine (vabljeni tudi vsi drugi ki bi se želeli udeležiti VTK memoriala in ne mislijo tekmovati - zbor v soboto na Vršiču). Plezalno šolo, ki jo vodi Mitja Košir, je redno obiskovalo 20 tečajnikov, ki so tudi že opravili prve vzpone. Najboljšim bo vodstvo odseka omogočilo izlet v Dolomite z ogledom Selle, Marmelade, Civette in Cin.

Staničeva in Vodnikova do nedelje
Staničev dom pod Triglavom in Vodnikova koča na Velem polju bosta odprti še do nedelje 26. t. m. zaradi ugodnih snežnih razmer.

Oznake: ALP, AN
eXTReMe Tracker