Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.11.2013

Alpinizem na platnu in odru

Snega je vedno več. Pravi čas se je začela delati dobra podlaga za nadaljne padavine in misli vse pogosteje zaidejo k cepinom. Razmer za plezanje še ni, se pa vedno več smuča iz nižjih pred plazovi varnih vrhov. 

Dokumentarni film Tista lepa leta

Dokumentarni film, ki nam predstavi povojno generacijo alpinistov, generacijo, ki se spogleda z zgornjo šesto stopnjo in ponese slovenski alpinizem stopničko višje. Film bo predvajan v sredo, 27. novembra, ob 18. uri, v galeriji Miha Maleš v Kamniku. Obenem si v galeriji lahko ogledate še razstavo Moč gora na kateri so razobešene likovne upodobitve Kamniško-Savinjskih Alp.

Pavla Jesih na gledališkem odru

Pavla Jesih je skupaj z Debelakovo dodobra zaznamovala naš in evropski alpinizem med vojnama. Njeno alpinistično pot je prekinila huda nesreča v Veliki Mojstrovki, toda klic gora jo je po vojni še enkrat poklical v stene, ko se je v Čopovi družbi podala v Steno. Njena zgodba je navdihnila Andreja E. Skubica, ki je napisal besedilo Pavla nad prepadom. Na odru bo uprizorjeno 5. decembra v Slovenskem mladinskem gledališču. Naj ob tem opomnimo še, da je bil letos posnet  in že predvajan dokumentarni film o še eni dami medvojnega obdobja Miri Marko Debelakovi.

Film Aurora polaris odslej na spletu

Po številnih predvajanjih širom po Sloveniji in na TVS, bo odslej dokumentarni film Aurora polaris dostopen v celoti tudi na spletu...>

Gaurišankar 30 let nazaj

Letos mineva trideset let prvega vzpona čez južno steno Gauri Shankarja. Pred kratkim so jo še enkrat preplezali Francozi, kako pa je izgledala odprava Celjanov si lahko preberete v pogovoru s Slavkom Cankarjem...>

Dogajanje na tujem

Torres del Paine

Torres del Paine so v začetku leta dvakrat obiskali tudi naši alpinsti. Najprej moška naveza in kmalu za tem še ženska naveza. V južnem stolpu Torres del Paine je pred kratkim skupina Britancev poskusila z novo smerjo. Glavne težave so uspešno premagali, sto metrov pod vrhom, ko jih je čakalo še nekaj lažjega mešanega terena, pa jim je postavitev pike na i preprečilo slabo vreme. Smer so poimenovali Wall of Paine (A3+, VI, 900 m).

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti