Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.01.1971

Delo, Šport: ... Inštruktorski seminar GRS

Vse večja vloga gorske reševalne službe, poleg reševanja v gorah skrbi tudi za reševanje ob žičnicah, zahteva stalno izpopolnjevanje in obnavljanje znanja vseh članov. To nalogo opravljajo posebni inštruktorji; za njihovo strokovnost skrbi komisija za GRS pri planinski zvezi Slovenije.
Prvi letošnji seminar inštruktorjev in kandidatov bo od 8. do 10. t. m, na Zelenici. Obdelali bodo nevarnosti v gorah s poudarkom na plazovih, organizacijo in tehniko reševanja ter še posebej reševalno službo na organiziranih smučiščih. Seminar se bo pričel v petek ob 17. uri v domu na Zelenici, zaključil pa v nedeljo ob 13. uri.

Nova naloga ljubljanske GRS
Ljubljanska postaja GRS, ki šteje 36 reševalcev in pripravnikov ter 10 zdravnikov, je z otvoritvijo žičnice na Starem vrhu pri Škofji Loki dobila novo nalogo - dežurno službo na smučiščih ob žičnici. Ker dežurajo reševalci vsak dan, bodo morali kljub številnemu članstvu pritegniti še nekaj novih moči. Pri tem vodstvo postaje najbolj računa na izkušene smučarje iz SK Transturist - Škofja Loka; zanje bodo pripravili poseben tečaj.
Vzporedno z opravljanjem nove naloge pa normalno poteka tudi drugo delo. Že mesec dni, se vsako sredo sestajajo na tečaju prve pomoči, v programu pa imajo tudi vaje na Starem vrhu in Komni.

Festival amaterskega filma
Filmska skupina »Odeon« z Jesenic pripravlja IV. medklubski festival amaterskega filma, ki bo od 16. do 18. aprila na Jesenicah. Ker imajo v načrtu tudi oceno izdelkov s planinsko tematiko, bi bilo prav, da se ga udeleže tudi filmski amaterji iz vrst planincev, ki - čeprav vedno številnejši - v glavnem stoje ob strani organizirane dejavnosti. Vse informacije posreduje filmska skupina Odeon, p.p. 46/64270 Jesenice.

Vodnik za turne smučarje
Čeprav turno smučanje v zadnjih letih hitro pridobiva na veljavi, še vedno ni tako priljubljeno kot nekoč. Vzrokov je več, med najvažnejšimi pa sta prav gotovo pomanjkanje primerne opreme in literature. K rešitvi prvega problema planinska organizacija ne more mnogo pripomoči, zato se je lotila drugega. Ciril Praček je Planinski založbi že oddal osnutek vodnika za turne smučarje po Julijskih Alpah in uredniški odbor pospešeno pripravlja njegovo izdajo. Žal pa še nimamo primernega vzorca, na katerega bi se naslonili, manjkajo pa tudi nekatere fotografije, zaradi česar izida še ni mogoče točno napovedati. Želja vseh je, da izide vsaj sredi spomladanske sezone, tako da bi prve vtise o njegovi uporabi lahko dobili že letos.
Za vodnik bo v kratkem razpisana subskripcija, predvidena cena pa bo po prvih izračunih 35.- din. Orientacijske prijave že sprejema pisarna Planinske zveze Slovenije, Ljubljana, Dvoržakova 9.

Silvestrovanje pod Triglavom
Čeprav Kredarica, naša najvišja planinska postojanka, pozimi ni oskrbovana, vsako leto želi v njej silvestrovati vsaj ena skupina planincev, ki jih ni strah naporov. Tudi letos so se prvi zbrali v Radovni že v torek. Toda slabo vreme v sredo jim ni dovolilo, da bi normalno napredovali. Prespati so morali na Zasipski planini, nedaleč od Kovinarske koče v Krmi. Na silvestrovo zvečer so bili zato šele v Zgornji Krmi in 1. januarja na Kredarici. Številnim, ki so prav tako poskušali, pa je globok sneg ali pomanjkanje časa (»silvestrovanje« za deveterico, ki je prišla na Kredarico, je trajalo skoraj teden dni) preprečil napredovanje že v dolini Krme.

Naročnina Planinskega vestnika
V Planinskem vestniku 1970 št. 12 je izšlo obvestilo, da bo letna naročnina od 1. januarja 1971 din 50, za tujino pa 4,50 US dolarjev. V prvi letošnji številki PV pa se je na ovitek vrinila neljuba napaka - objavljene so bile namreč stare cene. Uprava Planinskega vestnika prosi vse naročnike, naj ji napako oproste.

  08.01.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti