Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.01.1970

Delo, Šport: ... Prvi zimski vzpon

V soboto pred novim letom sta iz planinskega doma v Tamarju odšla Boris Krivic in Mitja Košir. V globokem snegu sta približno po treh urah prigazila pod severno steno Travnika. Namenila sta se v smer, ki jo je v zahodnem delu stene leta 1911 prvi preplezal Klodvik Tschada. Smer je bila doslej le enkrat preplezana pozimi (Frelih - Šavelj, marca 1948).
Še istega dne sta preplezala najtežji spodnji del in bivakirala na snežišču pod vršno steno. V nedeljo sta izplezala in po grebenih sestopila na Vršič. V steni sta imela obilo sipkega snega, na grebenih pa je razsajal hud veter.
Po dosedanjih vesteh je to prvi težji vzpon v letošnji zimi, čeprav so poskušali tudi drugod. Po novem letu se je zaradi padca morala ena naveza umakniti iz Vzhodnega stebra Široke peči. Drugi poskus v Travniku pa je bil le poizvedovalnega značaja, prav tako kot se je menda končal poskus v Zajedi Šit. Toda vse to kaže, da smo na pragu izredno razgibane sezone, v kateri se najboljše naveze ne bodo ustrašile tudi slabih razmer, celo takih, ki so doslej veljale za neprimerne.

Silvestrovanje na Kredarici
Prav gotovo si meteorolog na Kredarici ni mogel misliti, da bo ob prehodu v letošnje leto doživel tako številen obisk, že v sredo popoldan je prišla prva skupina članov akademskega alpinističnega odseka. Druga skupina, ki je odšla pol dneva za njo, pa je bila vsa premočena ob dveh popoldan šele v lovski koči. Nadaljevala sta zato le dva in malo pred 22. uro srečno dosegla kočo. Drugi so jima sledili šele v četrtek. Kako naporna je bila pot, najlepše priča podatek, da so za vzpon potrebovali okoli 20 ur.
Kljub utrujenosti, so najvišje praznovanje letošnjega novega leta v Jugoslaviji, nadaljevali z vzponi na okoliške vrhove. Obiskali so Triglav, Rjavino, Cmir, Begunjski vrh, Urbanovo špico in prečili greben Rži (skupno 44 vzponov). Za zaključek pa so trije opravili še tradicionalni »Triglavski smuk« v dolino Krme.

Južna stena Anapurne
Letošnje leto bo odšla na pot po sestavi doslej najmočnejša angleška alpinistična odprava. Njen cilj je južna stena Anapurne. Njen vodja bo Christian Bonington, ki ima za seboj že vzpone preko Eigerja, Centralni steber Freney, Osrednji stolp v Paine (Patagonija) in je bil na odpravah na Anapurno II in Nuptse. Tudi dragi člani imajo velike izkušnje. Don Whillans je bil pri skoro vseh težjih vzponih partner Boningtona, Dougal Haston (Harlinova direttissima v Eigerju) je nasledil po Johnu Harlinu vodstvo alpinistične šole v Leysinu, Jan Clough je ta čas vodilni škotski plezalec (Centralni steber Freney, Paine, Eiger), Mick Burke se je proslavil z zimskim vzponom prek severne stene Matterhorna in je bil prvi Evropejec, ki je preplezal slovito steno El Capitana v Yosemiti (Amerika), Martin Boysen in Nick Estcourt sta prva ponovila južno steno Fou, v zahodni steni Pic Sans Nom pa opravila prvenstveni vzpon, edini tujec v odpravi pa bo Američan Tom Frost.
Tudi spremljevalno ekipo so pazljivo izbrali. Ekspedicijski zdravnik bo David Lambert, za tabore in transport pa bo skrbel Kelvin Kent. Zadnji je sicer skoro brez plezalskih izkušenj, toda zanašajo se na njegove organizacijske izkušnje, ki jih v šali primerjajo z elektronskimi možgani, ki jih tudi uporabljajo za priprave. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo kisik uporabljal le prvi plezalec v navezi.
Za zaključek naj še dodamo, da bomo v Himalaji bržčas kmalu priče novega obdobja ekspedicionizma. Če se bodo uresničili načrti Angležev in Japoncev (Everest), se bo to prav gotovo tudi uresničilo.

Smučarski »ne«
Za letošnje novoletne praznike so nekatera naša smučišča prav gotovo doživela rekorden obisk. Prav in razveseljivo je to dejstvo, če ne bi hkrati opažali tudi nevarne pojave - objestnost, nepreračunljivost in netovarištvo. Na smučiščih ob pohorski vzpenjači se je naprimer zgodilo, da so uro in tričetrt švigali smučarji mimo ponesrečenega tovariša in nihče se zanj niti zmenil ni. Na istem mestu se je tudi pripetilo, da je premalo izkušena smučarka zadela reševalno skupino, ki je pripravljala ponesrečenca za transport v bolnišnico, da ne govorimo o številnih poškodbah skoro povsod, katerim je v veliki meri botrovala neizkušenost.

Kam letos, se sprašujejo v ČSSR
Med tem, ko se povprečni češkoslovaški alpinisti, ki so se v zadnjih letih spet navadili na odhode v Alpe, sprašujejo, kakšna bo njihova možnost priti vsaj v naše gore, najboljši zopet pripravljajo številne odprave v tuja visoka gorstva. Za zdaj so znani štirje cilji: Aljaska (Mount Mc Kinley - 6194 m), Pakistan (okolica ledenika Baltoro) in dvakrat Afganistan (Wachan in Badachstan).
Hkrati pa so pričeli tudi drugo zanimivo akcijo. Njihov »Sportturist« pripravlja v sodelovanju z neko potovalno agencijo iz Indije turističen obisk gora Nepala. Cena naj bi bila okoli 10.000 čeških kron.

16 preskušenih lavinskih psov
Lansko leto (10. X. pod Prisankom) je 16 lavinskih psov in njih vodnikov potrdilo popolno pripravljenost za pomoč ponesrečenim v plazu. Na področju Julijcev in Karavank jih je osem, od tega sedem na Jesenicah, drugi pa so predvideni za Kamniške Alpe in dolino Trente. Komisija za GRS pa pripravlja tudi razpored dežurstev, s čimer bi bil vsaj v osnovi dosežen glavni faktor uspešnega posredovanja - hiter prihod na mesto nesreče.

Himalajci razstavljajo
V izložbi in pri vhodu v »Modno hišo« v Ljubljani razstavljajo člani naše alpinistične odprave na Anapurno. V levem delu izložbe so postavili bazni in višinski ambulantni šotor (stal je na višini 6400 m), popolno opremo alpinista, različne predmete, ki jih uporabljajo domačini Nepala, Tibeta in Afganistana in drugo, kar so prinesli s seboj. Pred »Modno hišo« pa so parkirali tudi kombi in kamin s katerim so potovali v Himalajo in nazaj.

  09.01.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti