Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ugodnosti članstva

Marko Goršič za sejo Upravnega odbora PZS, ki bo v četrtek, 14. novembra 2013,

Spoštovani g. predsednik PZS, spoštovani člani UO PZS!

Na seji UO PZS, ki bo v četrtek 14. novembra 2013 bo tudi predlog za znižanje popusta pri prenočevanju članov v sobah v planinskih postojankah 1. Kategorije. Po predlogu bi popust znižali iz sedanjih 50% na 30%. Hkrati pa bi se cene prenočevanja v sobah malenkostno znižale tako za člane PD kot za naključne goste. Za lažje razumevanje bi zadevo ponazoril v €. Če je sedaj cena prenočevanja za nečlane cca. 30€ in za člane po 50% popustu cca. 15€, bo po predlaganem sklepu za znižanje popusta cena cca. 28€ za nečlane in po 30% popustu za člane cca. 19,6€. Na prelepih skupnih ležiščih pa bomo imeli še vedno 50% popust za prenočevanje.

Tako se počasi izenačujejo nečlani in člani.
Glede na to, da predlog ne vsebuje nikakršne strokovne analize niti primerjave, kot tak sploh ni primeren za obravnavo in potrditev. Hkrati pa se zastavljajo naslednja vprašanja:
- Ali se predlagatelj sploh zaveda, da PZS živi od članarine članov?
- Kako bo z »reciprociteto« ?
- Kakšen popust bodo imeli člani tujih planinskih organizacij?
- Ali je bilo opravljeno usklajevanje z odborom za reprociteto, saj bi jo morali opraviti s posameznim »članom« iz reprocite in tudi ostalimi iz npr.: balkanskih držav za katere velja enak % popustov.
- Ali bodo članom PD pri prenočevanju v tujini odgovorili z enako mero?
- Ali ni tak odnos žaljiv do članstva, ker ga odriva na skupna ležišča?

Predlagatelj naj si odgovori na vprašanje, kaj je za njega boljše?
- Da članu PD nudi 50% popust za prenočevanje v sobi, pri tem pa še iztrži večerjo, zajtrk in še kaj tekočega. Ali.
- Da član ni pripravljen na tako podcenjevanje in se vrne zvečer domov.
- Kakšen iztržek je v enem ali v drugem primeru?
Poleg tega pa v zgoraj navedenih planinskih postojankah ne spoštujejo določil PZS v tistem delu pravilnika, ki določa ceno prenočevanje v primeru uporabe lastne posteljnine (svilena spalna vreča). Vprašajo te, ali potrebuješ posteljnino, račun pa je enak tako za tistega, ki jo ima, kot za tistega, ki je nima. Preverjeno!!!
Vprašljivo pa je tudi plačilo ekološke takse.

Že dolgo me tudi mučijo vse oblike zavarovanja članstva PZS. Zavarovalne premije so res primerljive z tujino.
Vendar pa je tako kot običajno hudič v drobnem tisku.
Ta pa, če se izrazim v razumljivem jeziku pravi, da zavarovalnica poravnava svoje obveznosti, ko so postopki končani. To pa pomeni, da moraš ob odhodu v tujino imeti s seboj najmanj zlato kreditno kartico ali pa denarnico polno evrčkov. Ob morebitni nesreči ti ne zavarovalnica ne PZS stojita ob strani-ni asistence, vse stroške plačaš sam. Ko je zaključeno še morebitno zdravljenje, se postaviš v vrsto, da ti zavarovalnica povrne vse, ali pa skoraj vse kar si plačal. V najboljšem primeru čakaš par mesecev, v najslabšem pa…..
Tak način zavarovanja je primeren za teritorij RS, vendar pa še tu ne bo dolgo, ker država že resno razmišlja o plačljivem reševanju, za vse ostalo pa je ničen.
Vse zgornje navedbe lahko argumentiram z resničnimi podatki!
Zaradi takega zavarovanja, si prisiljen plačati avstrijsko članarino, ki ti nudi vso asistenco takrat, ko jo potrebuješ. To je res žalostno.
Seveda pa je tudi vprašljiva vezana trgovina pri A članih. Članarina + PV! PV brez članarine A lahko naročiš, članarino A pa ne moreš plačati brez PV.

Kot ugodnost je omenjen tudi 10% popust pri nabavi edicij založbe PZS.
Krasno!
Če se združi nekaj interesentov in zadevo nabavi preko PD je popust bistveno večji.!?

Zadnja cvetka iz tega šopka pa je 10% popust pri nabavi opreme in storitev po seznamu pogodbenih partnerjev PZS.
Vsak pameten član kupuje pregrešno drago opremo pri teh partnerjih v času razprodaj, ko so cene znižane za 30-50% in ne takrat, ko ima samo 10% popust.

Za konec pa še vprašanje, kako potencialnemu članu razložiti, da je plačilo članarine PZS pametna naložba.
Ob vseh zgornjih vprašanjih je za njega in za PD najboljše, da se dogovorijo o višini prispevka za PD. Reševanje v RS je brezplačno, izlete pa društvo posebej zavaruje.
Na ta način bo članstvo v PD tudi v naslednjih letih drastično padalo. Ne bo članarine za PZS in tako tudi ne bo denarja za plače zaposlenih na PZS (za koliko se je povečalo število zaposlenih v zadnjih treh letih????)

Zanimiv je tudi podatek, da v tako imenovanem Alpskem loku članstvo narašča, pri nas pa upada. Ali o tem sploh razmišljate.

Odprl sem res veliko vprašanj. Prosim za argumentirane odgovore brez običajnih diskvalifikacij. Člane UO PZS pa pozivam k resnemu premisleku

Lep pozdrav
Marko Goršič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

9 komentarjev na članku "Ugodnosti članstva"

Simon Čopi,

Saj ni treba biti član avstrijskega društva! Za 22 evrov so pokriti stroški reševanja do 15.000 EUR za partnerja in otroke do 18 let, zdi se mi, da celo za ves svet.

http://www.bergrettung-ooe.at/

Na tej strani link o zavarovanju pripelje na stran, kjer si lahko preberete podrobnosti in najdete podatke ter postopek za sklenitev zavarovanja: http:root.risclub.at/


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Stojan Kralj,

Aha, torej je članstvo v uglednem in urejenem Alpenverajnu, ki vzorno skrbi za svoje člane nečastno, biti ovca v PZS pa častno.


Marjeta Štrukelj,

Predlagam javen upor vseh, ki so proti sprejemu takšne določbe oz. glede na morebitne mednarodne posledice (reciprociteta), glasovanje vseh članov PZS o predlagani spremembi.

To je poniževanje, ki ga izbrano PD sicer že izvaja, a k sreči ni uzakonjeno oz. postavljeno v pravila. Nekoč sem izjavila, da mi čast ne dopušča, da prestopim v Alpenverein. To še vedno drži.

Spoštovani predsednik, g. Rotovnik, upam, da Vam čast ne dopušča sprejema takšne neetične določbe, ne da bi svoje ovčice povprašali o mnenju. Rešite to s podražitvami, če morate, samo ne žalite članstva!


Marjeta Štrukelj,

»Čist mem« oz. krivo tolmačeno, Stojan. Še malo nisem mislila, niti zapisala, da bi bilo članstvo v Alpenvereinu nečastno.

Ni vsem dano, da bi bili tišasti kot jaz. Naj sebe izdam? Molčim, ko peščica krši sporazum in sesuva bogato dediščino tisočim? Torej je častno ostati in v svojih vrstah in bdeti nad pošteno dogovorjeno menjavo (PZS ima sklenjene sporazume o reciprociteti) z mnogo evropskimi društvi, med drugim tudi Alpenvereinom. http://www.planinska-zveza.si/vsebina.php?pid=17.


Matej Kucler,

O tem zavarovanju pa sem že pred nekaj meseci pisal na hribi.net in ne vem, kolk bralcev me je sploh resno jemalo. Članarina stane v Avstriji 55 evrov in se da preko spleta včlanit.


Matej Kucler,

pa še pri Corisu se je potrebno zavarovati, ker po reševanju z gora nastanejo še bolnišniški stroški, naše osnovno zavarovanje je bolj tako tako.


Matej Kucler,

Ne razumem pa PZS, zakaj ne ponudijo neko drugo zavarovanje za primere reševanja z gora v tujini.

Zakaj se člane in nečlane ne obvesti o tem!

Zakaj še vedno pišejo, da se z njihovo članarino plača tudi zavarovanje, ker se ne, je nično!

Zakaj, zato, ker PZS živi od članov.

Tega ne maram, sicer pa si je marsikdo na hribi.net, ki je najbolj obiskan portal v Sloveniji prebral mojo temo.


Matej Kucler,

Z nami se igrajo, v nekaj letih sem naše gore prehodil po dolgem in počes, in sem bil samo 1x včlanjen, letos nisem bil. Tud koče, da bi tam spal na skupnih ležiščih in poslušal nočno goverjenje ostalih, ki so pod vplivom alkohola (kje so kakšna planinska pravila, to se še pri nas ne dogaja tle gor v hribih pa nimamo nobenih pravil). Nop gledal sem nato, da sem bil pravočasno nazaj na izhodišču in se v miru naspal doma.

Naj pa nam ponudijo to avstrijsko zavarovanje pa naj na vsakega, ki se bo zavaroval poberejo kakšn procent provizije, ampak tega ne bodo naredl, ker je to naša PZS.

Hvala lepa, še marsikdo se ne bo več včlanil.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti