Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 09.05.1969

  09.05.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

petek, 9. maj 1969, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 975

Delo, Šport: ... Alpinismus 5/69

V zadnjem Alpinismusu se je po dolgem časa zopet pojavila vest o našem alpinizmu. Podatki sicer niso novi (zimski prvenstveni vzponi prek Čopovega stebra, Štajerske Rinke in Planjave v lanski zimi) toda upajmo da bo Hiebeler ob stalnem dotekanju novic uvrstil tudi dogodke pri nas v svojo rubriko.

VTK memorial
V nedeljo, 25. t. m. bo v Tamarju tradicionalni VTK memorial v organizaciji Akademskega planinskega društva. Udeleže se ga lahko vsi registrirani alpinisti in pripravniki Jugoslavije (organizator je bil prisiljen letos črtati udeležbo tujih alpinistov), ker bo to obenem (po sklepu KA Jugoslavije) tudi odprto smučarsko prvenstvo alpinistov. Zanimanje za tekmovanje je že sedaj veliko, tako da se je Jeseniški AO odločil, da pridejo njegovi člani na start prek grebenov Mojstrovk, Travnika in Šit, prespali pa bodo na Vršiču.

Na Kamniškem sedlu
Kamniški alpinisti so praznike preživeli večinoma na Kamniškem sedlu in zato opravili v okoliških stenah številne vzpone. 2. t. m. so »Centralno smer« v Planjavi ponovile kar tri naveze( Pollak – Slapar, Ribič - Humar, Slapnik -Močnik), nato pa še Trobevšek - Bauman. Zadnji dan so opravili tudi prvenstven vzpon. V vzhodni steni Planjave, med smerjo »X« in »Svetelove« poteka navpična poč - »Majska smer«. Preplezali so jo Trobevšek – Bauman -Uršič in ocenili s V, 180 m, 5 ur. Ostali so plezali v Koglu, Brani in Planjavi.

Tudi Mojstrančani
Tudi mojstranški alpinisti, čeprav pridno trenirajo za VTK memorial, med prazniki niso počivali. 1. t. m. sta Z. Kofler in Ažman ponovila »Centralno smer« v Kukovi špici, ki je zelo redkokdaj plezana. Z. Kofler in Brojan ml. sta v nedeljo kot prva letos preplezala »Steno«. Po 12 urah napornega plezanja sta preplezala Jugov steber.

Srečanje alpinistov v Paklenici
Kanjon Velike Paklenice pri Starem gradu je bil med letošnjimi prvomajskimi prazniki prizorišče doslej največjega zbora alpinistov. Po nedokončni oceni se je zbralo okoli 70 alpinistov iz Zagreba, Reke, Splita, Skopja, Ljubljane, ŠAO, Tržiča, Maribora in celo Gradca (Avstrija). Lepo vreme in solidna priprava sta jim omogočila nekaj izredno uspelih vzponov. 1. in 2. t. m. sta Gradišar - Kunstelj kot tretja naveza z enim bivakom (17 ur) ponovila »Klin«. 3. t. m. pa je enako uspelo še navezi Doberlet - Šoštarič in to celo brez bivaka (16 ur). Doberlet - Šoštarič sta 1. V. ponovila tudi »Velebitaško smer«, dan za tem pa tudi Jošt - Dvoršak (IV. ponovitev).
Premagani sta bili tudi dve novi smeri. Splitska naveza je preplezala znano »Funkcijo«, naveza Kukovec - Resnik pa »Šaleško smer« (IV/VI, 4. ure) desno Brahmove.

Oznake: AN, PrV
eXTReMe Tracker