Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.05.1969

Delo, Šport: ... Direttissima ponovljena

Tisto, česar ni uspelo lani, kljub številnim poskusom, je uspelo za prvomajske praznike. Kljub zgodnemu terminu in mokri skali sta navezi Košir - Manfreda in Krivic - Maležič 2. t. m. vstopili v »Mojstranško direttissimo« in jo v 11. urah prvič ponovili. Po njihovih izjavah je ocena (opis v PV 5/1969) povsem realna.
Isti plezalci so 1. t. m. preplezali tudi JZ steber Dolkove špice. 4. t. m pa še dve v Stenarju. Krivic - Manfreda sta v 6 urah opravila II. ponovitev Ancljevega stebra, Košir - Maležič pa v 5 urah ponovitev Kočevarjeve smeri.

Tudi v Fleischbanku
Zakonca Ščetinin sta se odzvala povabilu prijateljev in med prazniki obiskala Kaisergebirge in znano steno Fleicshbank. 1. t. m. sta preplezala smer Rossi - Wisner v JV steni (300 m, V+, 3 ure), 2. V. Rittlerjev raz (V-, 200 m), 3. V. pa smer Rebitsch - Spiegl (V-VI, 350 m, 4 ure). Ostenja Fleischbanka je bilo že povsem primemo za plezanje, oddaljeno pa tudi ni bolj kot Paklenica, zaradi česar bi veljalo v prihodnje razmisliti o številnejšem obisku.

Zillertalske alpe
Skupina 12 alpinistov in planincev iz Beograda, Sarajeva, Kranja in Jesenic je med prazniki izvedla uspešno smučarsko-alpinistično turo v Avstrijo. 1. t. m. so skozi Avstrijo prispeli v dolino Tux do selišča Hintertux in se z novo sedežnico zapeljali do koče Spanagel (2531 m). Naslednji dan so se prek Tuxer ledenika in severnega grebena povzpeli na Olperer - (3476 m), po sestopu pa s smučmi še na Gefrorene Wand Spitze - (3268 m), od koder so imeli prekrasno smuko. Zadnji dan so se povzpeli še na Hoher Riffler - (3228 m), od koder so se spustili na planino Sommerberg (okoli 1200 m višinske razlike). Domov so se vrnili prek prelaza Gerlos - (1507 m).

Ponovitev v Mali Goličici
Prejšnji mesec sta Košir in Manfreda kot prva ponovila smer Dimitrov -Krušic v Mali Goličici (Prisojnik). Ocena III-IV z mesti V.

Na Korošici
Tudi na Korošici med prazniki niso mirovali. Člani AO so v lepem vremenu ponovili precej smeri v Dedcu in Vežici. Po dosedanjih podatkih so Prelog -Cverlin, Pristavnik - Kavnik B. in Kavrnk D. - Renčelj kot prvi ponovili SZ steber Vežice (IV+). Preplezali so tudi »Desno smer«, »Arnškovo« in »Šarino poč«. Razmere v »Desni« so bile še zelo slabe.

Vodjem plezalnih šol
Komisija za alpinizem je prejela vabilo za udeležbo štirih naših alpinistov na inštruktorskem taboru v Visokih Tatrah (Poprad). Tabor bo od 10. do 20. avgusta. KA je na zadnji seji sklenila, da plača udeležencem pot (stroške biva-nja pa nosi organizator) in da povabi vodje plezalnih šol da prijavijo svoje kandidature za udeležbo.

Zvezni ledeniški tabor
KA Slovenije je prevzela organizacijo zveznega ledeniškega tabora pod Grossglocknerjem. Tabor bo od 25. VI. do 6. VII. pri Oberwalder Hüte, vodil pa ga bo Janez Golob. Rok prijav je 1. VI. udeleženci pa bodo predvidoma potovali skupno, in sicer z vlakom. Ker v taboru ne bo inštruktorjev, morajo, AO za svoje začetnike, sami poskrbeti, vodja tabora pa bo imel tudi pravico prepovedati nameravano turo, če bo smatral, da naveza ni dovolj pripravljena.

  03.05.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti