Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.04.1969

Delo, Šport: ... Sestanek načelnikov

V petek popoldan so se v DSP »Zlatorog« sestali načelniki AO Slovenije. Zastopanih je bilo 13 AO s 24 predstavniki od skupno 21, kolikor jih je v Sloveniji. Po uvodnem poročilu Aleša Kunaverja, ki pa so mu žal manjkali konkretni podatki, je bilo sproženo vprašanje nove komisije za alpinizem: ali naj bi bila v dosedanji sestavi ali pa naj bi bila sestavljena teritorialno? Volilna komisija je sprejela drugo novo možnost, čeprav niso bile razčiščene njene prednosti in pomanjkljivosti, razen te da bodo imeli odslej AO več vpliva.
Potem, ko so nekaj časa razpravljali nevezano, so bili na predlog Benedeka iz Maribora sprejeti nekateri sklepi.
- Vodje taborov bodo dobili večja pooblastila. Na osnovi prijav AO bo lahko vodja prepovedal tudi nekatere vzpone posameznim navezam.
- V propagandne namene naj KA in AO prirejajo tudi lažje skupne vzpone (I. in II. težavnostne stopnje) za širši krog planincev poleti in pozimi.
- Sestanek načelnikov AO pooblašča novo KA, da primerno nagradi sestavljavce tekstov za inštruktorski seminar.
- Pregledati je potrebno alpinistični pravilnik in ga popravljenega razposlati AO.
- Čim prej je treba zaključiti zbiranje gradiva za inštruktorje, vzgojo pa zasnovati na tistih, ki se z njo ukvarjajo. Jeseni naj bi nova KA izvedla zvezni inštruktorski seminar s sredstvi VVV.
- Podpore posameznim navezam za kvalitetne vzpone doma (zimske prvenstvene), in v tujini ostanejo še nadalje.
- KA PZS bo v začetku letne sezone organizirala zvezni ledeniški tabor pod Grossglocknerjem.
- Za udeležbo na taboru v Chamonixu (ENSA) in Tatrah bo KA razposlala poseben razpis.
Za načelnika nove KA je bil ponovno izvoljen Aleš Kunaver, za člane pa: Franci Kselman (Maribor), Dušan Kukovec (Koroška), Lojze Golob (Celje), Franc Malešič (Kamnik), Franci Ekar (Kranj) Uroš Župančič (Jesenice) ter Vasja Doberlet in Janez Kunstelj (Ljubljana).

Plezalne šole
Z letošnjo plezalno šolo so začeli tudi na Jesenicah. Teorijo predavajo razni starejši člani in strokovnjaki za posamezna področja, plezalne vaje pa vodi Mitja Košir. V soboto in nedeljo bodo imeli na Vršiču tudi kratek zimski tečaj.
Kamniško plezalno šolo vodita Tone Trobevšek in Janez Kosec. Plezalne vaje imajo v svojem tradicionalnem plezalnem vrtcu na Starem Gradu.

Nesreča v Tatrah
Konec zimske sezone so se pri prečenju glavnega grebena Nizkih Tater ponesrečili štirje alpinisti iz Košic (ČSSR). Enega so našli dva dni po nesreči s pomočjo lavinskega psa komaj 20 cm pod snegom, druge tri pa še vedno iščejo zaman, kljub temu, da približno poznajo mesto, kamor jih je odnesel plaz.

Prečenje Mangrta
V soboto in nedeljo so Bine Mlač, Igor Sirnik in Dušan Miklavčič opravili grebensko prečenje Mangrta. Začeli so v Koritnici. V višjih legah so imeli še pravo zimo. Motile so jih tudi slabe snežne razmere, zato so morali na grebenu bivakirati.

Vzponi alpinistov iz Dresdna
Ker je alpinistična odprava iz Dresdna delovala v dveh skupinah (Ojstrica in Okrešelj) - vrh vsega so gostje odpotovali, ne da bi se oglasili v Ljubljani - dol-go nismo vedeli za dva njihova uspela vzpona. Skupina na Okrešlju res ni uspela, zato pa je druga (V. Krauser, H. Bytika, W. Runz in H. Hering) od 10. do 13. 3. preplezala smer Ogrin - Omerza v Ojstrici (II. zimski vzpon) 20. 3. so Runz, Bytika in Renk preplezali še raz Sv. Duha.

Nova Komisija za GRS
V novo komisijo za GRS pri PZS, ki jo bo še nadalje vodil Bine Vengust, so bili izvoljeni: Ažman, Baloh, Berginc, Grilc, E. Herlec, Kersnik, Kobler, Kovič, (UJV), Kraiger, Lušina (JLA), dr. Robič, Salbergar, Šegula, dr. Valič, Veninšek, Zalokar, Zupan.

Problem s plačilom za reševanje tudi drugod
S težavami pri plačilu reševanj v tujih gorah se ne ubadajo samo naši alpinisti. Vodstvo alpinistične organizacije v ČSSR prav sedaj pripravlja podobno akcijo, kot smo jo imeli pri nas za plačilo stroškov reševanja v Matterhornu. Kakor je znano, se je v S steni Matterhorna lani pozimi ponesrečil Ledner, račun pa je bil - 14.000.000.- KČs!

Štuparjev memorial
Letošnji »Štuparjev memorial«, ki ga prireja AO Kamnik, bo 27. t. m. na Kamniškem sedlu. Proga bo izpeljana v obliki veleslaloma z dolžino približno 1500 m in bo imela 40 vratic ter 450 m višinske razlike. Tekmovali bodo v treh skupinah - alpinisti (urejena registracija), planinci (plačana članarina) in ženske. Prve ekipe bodo prejele prehodne pokale, najbolje uvrščeni v ekipni in posamični konkurenci pa diplome.
Prijave je potrebno poslati do 20. t. m. na PD Kamnik, lahko pa so prijavite tudi v soboto zvečer v koči na Kamniškem sedlu. Koča bo odprta, vendar v primeru velikega števila tekmovalcev organizator ne more jamčiti za kvaliteto prenočišč. Zagotovljena bo enolončnica v soboto zvečer, čaj pred startom pa bo za tekmovalce zastonj.
Organizator naproša vse, da prt vzponu prehodijo progo na smučeh.

II. festival amaterskega filma
Skupina »Odeon« na Jesenicah pripravlja od 18. - 20. t. m II. festival amaterskega filma, na katerem pričakujejo tudi nekaj filmov s planinsko tematiko. Ker se je prav v zadnjem času poživila tovrstna dejavnost med planinci, se je PZS odločila, da najboljši tovrstni prispevek nagradi s plaketo »Zlatorog«.

  11.04.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti