Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.03.1969

Delo, Šport: ... Konec zimske sezone

Letošnja zimska sezona je končana. Uspehi so sicer manjši kakor smo pričakovali, toda nekaj dobrih vzponov je le bilo. Prvi zimski prvenstveni vzpon sta opravila Milan Meden in Franci Kselman (Kozjak Mb.) 21. decembra po »Centralni smeri« v Z steni Planjave. Isto smer sta 28. decembra preplezala še Bojan Pollak in Janez Kosec (Kamnik). 25. januarja sta Tone Žagar in Milan File (Jesenice) kot prva, pozimi preplezala »Deržajevo smer« v Mali Mojstrovki. Hkrati sta Gregor Rupnik in Lovro Ušeničnik (AAO) prvič pozimi prečila zahodni del Košute. 1. marca so Miha Koman, Peter Koren in Zvone Andrejčič (Radovljica) opravili prvenstveno zimsko varianto »Radovljiške smeri« v Vrhu kraj sten, dan za tem pa sta jo ponovili še dve navezi Janez Kunstelj, Janez Gradišar in Gregor Doberlet - Gregor Rupnik (AAO). od 6. do 8. marca so Janez Kunstelj, Janez Gradišar in Gregor Rupnik (AAO) preplezali spodnji del »Stebra« v Križu in se nato po grebenu povzpeli na vrh. 7. do 9. marca so Stane Belak, Matija Maležič (Lj. Matica) in Mitja Košir (Jesenice) opravili prvi zimski vzpon prek »Rdeče zajede« v Rakovi špici. 8. marca sta Boris Krivic in Branko Komac (Lj. Matica) preplezala »Smer po stebru« v Rakovi špici. Naveza Edo Benedek - Drago Kavnik (TAM) pa je sezono končala (17. marca) s prvenstvenim zimskim vzponom po smeri »ZZ« v Raduhi. Skupno je bilo torej opravljeno 9 prvenstvenih zimskih vzponov, če ne upoštevamo vzpona Iztoka Furlana (SPD Trst) in Humberta Javazze (XXX. otombre) po Comicijevi smeri v Innominadi (Zahodni Julijci).
Poljski alpinisti (4) so pripotovali zaman, čakali so od 3 marca pa skoraj do konca koledarske zime. Po »Krušicevi smeri« v Špiku so prišli skoro do sredine, po »Centralni smeri« v isti steni pa nekaj nad odcep iz Dibonove smeri. Obakrat so se morali spustiti nazaj zaradi poslabšanja vremena. Podobno se je zgodilo celjski navezi in alpinistom iz Dresdna, ki so skoraj 14 dni čakali pod Štajersko Rinko, pa tudi niso prišli dalj kot do sredine stene.

»Koraki k vrhovom«
Tudi v ČSSR imajo težave z izdajo strokovne alpinistične literature. Ker založbe izdajajo v glavnem le beletristiko med katero je tudi veliko gorniške, je češka alpinistična zveza v lastni založbi izdala mali priročnik »Koraki k vrhovom«, ki so ga pripravili Antoniček, Bajo, Cerman, Gottmann, Prochazka in Trousilek.

GRS v vseljudski obrambi
Pri obravnavanju vloge GRS v vseljudski obrambi so ugotovili, da bi morale delovati postaje kot celote. Njeni člani, razdrobljeni po kolektivih, namreč še zdaleč ne bi mogli prispevati vsega tistega, kar bi lahko v reševalni ekipi, ki je sposobna v celoti obvladati gorski svet.
Seveda pa je precej nalog, ki stoje pred GRS, da bi opravičila to svojo vlogo. Še bolj bo potrebno skrbeti za fizično kondicijo članov, stalno bo potrebno izpopolnjevati opremo, v sodelovanju s štabi za civilno zaščito in odbori za narodno obrambo pa organizirati občasne vaje in tečaje. Veliko bodo njeni člani tudi lahko storili pri vzgoji mladine za pohode po gorah, transport ponesrečencev, vzdrževanje zveze, bivakiranje in podobno.

Kako bo z grobovi gornikov?
Na občnem zboru PD Dovje Mojstrana je bilo znova sproženo vprašanje zaščite gorniških grobov na Dovjem. Tamkajšnje pokopališče je postalo namreč v preteklosti zadnje prebivališče premnogih, ki so omahnili v stenah in na poti.
V zadnjem času pa grobovom grozi uničenje. Grob mladega Kusija iz Prage so že izpraznili in če se občina in planinska organizacija ne bosta odločno zavzeli, bo kmalu na vrsti drug grob.

  28.03.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti