Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.03.1969

Delo, Šport: ... Turni smuk z Mojstrovke

Planinska zveza Slovenije bo v nedeljo 16. t. m. priredila turni smuk z Male Mojstrovke v Trento. Vodja bo Stane Belak. Posebni avtobus bo odpeljal v soboto 15. t. m. ob 15. uri izpred PZS, (Dvoržakova 9). Prenočišča so rezervirana v Erjavčevi koči na Vršiču. V primeru slabega vremena bo turni smuk preložen.
Ker je število udeležencev omejeno (35), se morajo interesenti prijaviti na PZS in vplačati din 30.- za prevoz, prenočišče ter vodstvo in GRS.

Plezalne šole
Zanimanje za alpinizem je letos izredno. V vse šole so se prijavili številni tečajniki. Pri PD Ljubljana Matica jih je po 6 predavanjih 27 novih, na predavanja pa jih prihaja celo po 50 in več. Po načrtu bodo že v sredo 26. t. m. pričeli z vajama na Turncu. Med prvomajskimi prazniki imajo v načrtu plezalno smučarski tečaj na Kredarici ali B IV. Zadnjo turo in izlet AO bodo imeli 15. junija v Vratih ali Krmi.
Na prvih predavanjih pri Akademskem planinskem društvu se je zbralo okoli 35 tečajnikov. V nedeljo bodo imeli izlet v Tamar in okolico, s plezalnimi vajami pa bodo prav tako pričeli konec meseca.
V Mariboru (Kozjak) so pričeli s plezalno šolo 6. t. m. Uvodno predavanje je imel Milan Meden, na programu pa imajo razen vaj na Pohorju vsako sredo tudi telovadbo.

Alpinistična reprezentanca ČSSR
Češkoslovaška alpinistična zveza je tudi za letos objavila seznam »reprezentantov«. Čeprav je to za nas nenavadno, pa je spisek zanimiv, saj je iz njega razvidno, na katere letos največ računajo. Trenerji ekipe bodo R. Kuhař, J. Mašek, M. Jaškovsky, I. Plašil, I. Galfy (vodja odprave na Nanda Devi) in I. Kluvanek.

»Prvo kladivo Velebita«
Tudi alpinisti PDS Velebit iz Zagreba imajo navado podeliti priznanje najbolj aktivnemu plezalcu sezone. Za lansko sezono je naslov »prvo kladivo Velebita« ponovno prejel ing. Miroslav Pleško.
AO Velebit šteje 29 članov, med katerimi je 8 deklet. V lanski sezoni so opravili skupno 201 vzpon, med katerimi nekaj tudi v tujini, eden (»Večerna smer«) pa je prvenstven.

Smučarsko prvenstvo AO Kamnik
V nedeljo so se na Veliki planini, z Zelenega roba do Šimnovca pomerili člani AO in GRS Kamnik. Med dvajsetimi tekmovalci je v veleslalomu zmagal Tone Trobevšek, drugi je bil Janez Podjed, tretji pa Janez Humar.

GRS postaja Kranj
Kakor so ugotovili na letnem sestanku postaje GRS Kranj, so imeli v lanskem letu 4 težje reševalne akcije (Dolgi hrbet, Kalška gora, Grintovec, Polana) in 74 intervencij na smučiščih Krvavca, za katerega področje so zadolženi. V postaji imajo 17 aktivnih članov in 9 pripravnikov. Za načelnika so znova izvolili dr. Gorazda Zavrnika.

Spominski turni smuk
V nedeljo 23. t. m. bo spominski turni smuk čez Sleme v Tamar. Letos 24. marca bo namreč minilo leto dni, odkar so v snežnem plazu pod Mojstrovko umrli smučarji - gorniki: Janez ROBIČ, Rafko ZUPAN, Alojz GAJŠEK in Andrej NOČ.
Udeleženci spominskega turnega smuka se bodo v soboto zbrali na Vršiču. V nedeljo zjutraj bodo pod vodstvom izkušenih gornikov krenili prek Vratic in čez Rupe do spominske plošče na robu Slemena. Tu bo skromna svečanost, ki jo bodo pripravili zastopniki PD Martuljek, Jesenice in Javornik-Koroška Bela.
S Slemena se bodo udeleženci spustili prek severozapadnih pobočij Velike Mojstrovke v Tamar, kjer si bodo dopoldan še lahko ogledali smuške polete v Planici.
Organizatorji spominskega turnega smuka bodo v soboto speljali prek pobočij in kotanj pod Mojstrovko varno smučino, tako da ne bo nobene nevarnosti plazov.

Tečaj na Komni
V soboto in nedeljo so imeli člani GRS postaje Ljubljana na Komni zimski lavinski tečaj. Udeleženci (14) so pod vodstvom načelnika Franceta Zupana obdelali improvizacije in v sodelovanju z novim lavinskim psom (Lon) in njegovim vodnikom (Franc Lasič) tudi reševanje izpod plazov. To vajo je vodil inštruktor Stane Koblar z Jesenic.
Po koncu tečaja, so opravili še dve intervenciji. V dolino so morali prepeljati dva ponesrečenca z zlomljenima nogama.

Triglavski turni smuk
V organizaciji PD Javornik-Koroška Bela, Mojstrana in Martuljk bo 20. aprila znani TRIGLAVSKI TURNI SMUK, ki je bil prvič izveden leta 1966 (85 udeležencev). Proga bo potekala z grebena Rži nad Staničevim domom, pod Rjavino in čez Apnenico v Zgornjo Krmo, od tu pa preko melin Draških vrhov v dolino Krme. Cesta do Zasipske planine bo tedaj že odprta, snega pa tudi ne bo primanjkovalo. Udeleženci bodo prespali v Staničevem domu in stari koči, po potrebi pa tudi na Kredarici.

A. Černik: Zemljepis velikih gorovij
Znani pisec alpinistične literature Arnošt Černik iz Prage je pripravil skupaj z J. Sekyrom izredno delo - popis vseh večjih gorstev sveta, z vsemi njihovimi značilnostmi, zgodovino in podobnim, torej z vsem, kar zanima planince in alpiniste in kar nikjer ni v celoti zbrano. Knjiga bo izšla že v nekaj dneh.
A. Černik, ki je izredno plodovit pisec in neumoren potnik, je v zadnjem času izdal še dve zanimivi knjigi, »Ognjeniki« in »Med olimpijskimi bogovi«.

Zimski tabor v Prokletijah
V petek bodo iz Beograda odpotovali udeleženci zimskega tabora v Prokletijah. Ker je nad dolino Grba, kjer bodo imeli bazo, še izredno veliko snega, bodo kakih 800 m višje postavili pomožno taborišče, ki bo olajšalo vzpone na okoliške vrhove. Ker so bile pozimi obiskane le redke gore, pričakujejo da bodo lahko opravili večje število prvih zimskih pristopov, kar je v Evropi že redkost.

Zimski prvenstveni vzponi
V zadnjo objavo o zimskih prvenstvenih vzponih (19. t. m.) se je vrinilo nekaj napak. Naveza Krivic - Komac ni preplezala Jesihove smeri v Rogljici, pač pa »Smer v stebru« v Rakovi špici (Jesih – Kajzelj - Lipovec). Vzpon sta opravila v enem dnevu in bivakirala že na vrhu.
Naveza Jože Hočevar - Jože Duhovnik je v torek končala prečenje. Zaradi premočene obleke in opreme ter južnega snega in viharja sta po bivaku prečila še greben Rokav - Oltar in se malo pred tem vrhom spustila v Krnico.

Češkoslovaški vzponi v Andih
Člani prve češkoslovaške odprave v Ande so v januarju in februarju opravili v Centralnih Cordillerah nekaj zelo lepih vzponov. Povzpeli so se na Cerro Morado (5100 m), Cerro San Francisco (4980 m), Cero Arenas (4400 metrov) in Cero Maemolejo (6100 m). V pogorju Paine pa so opravili še tri prve pristope: Zapadni vrh Paine Chico (2600 metrov), Cerro Ostrava (2150 m) in Bily Trun (2300 m). Sedaj so dobili še dovoljenje za vzpone na področju Aconcague.

Povratek Maurijeve ekspedicije
Pred dnevi se je z Antarktike vrnila italijanska alpinistično raziskovalna odprava pod vodstvom Maurija. Kot smo že poročali, je bila to ena najdražjih, zato tudi ni čudno, da se lahko ponašajo tudi z lepimi alpinističnimi dosežki (drugi bodo znani šele, ko bodo obdelali obsežno gradivo, ki so ga prinesli s seboj). V prvenstvenem vzponu so se povzpeli na 10 vrhov, med njimi tudi na St. Paulus (najvišji v skupini Osgard, visok približno 3000 m), vrh Italija (imenovan tudi Mali Matterhorn), vrh Raund (1000 m SZ stena iz trdega ledu), vrh CAI (Island Forts) in Shepeless.

Prvi Slovenec na Aconcaqui
Čeprav živi v Argentini mnogo Slovencev, ki so med drugim tudi zelo aktivni alpinisti, doslej vzpona na najvišjo goro obeh Amerik - Aconcaquo (6959 m), še ni nihče opravil. Pred leti je to sicer poskušal duhovnik Kastelic, toda zaradi višinske bolezni ali drugih vzrokov je zašel v usodno napačno smer.
Konec januarja pa se je v Buenos Aires vrnil Peter Skvarča, ki se je zaradi naloge na univerzi (merjenje privlačnosti zemlje in magnetnih odklonov) povzpel kot prvi Slovenec na Aconcaquo, vrh, ki ga pri nas dobro poznamo tudi iz knjige Tiborja Sekelja »Vihar nad Aconcaquo«.

Dve prvenstveni mladega Tržačana
Mladi Enco Cozzolino (19), član »XXX ottobre« iz Trsta je opravil prvi zimski vzpon po smeri »Julija« v centralnem stebru Tofane, nato pa še prvi zimski vzpon po Castiglionijevi smeri v Torre Fanis.

Novi alpinistični odseki
Konec lanskega leta je bil v Slovenj Gradcu ustanovljen novi alpinistični odsek, katerega načelnik je Jernej Friškovec. Sestavljajo ga predvsem starejši plezalci, ki so bili doslej člani drugih alpinističnih odsekov.
Na občnih zborih PD Nova Gorica in Vipava so sprejeli sklepe, da prično s pripravami za ustanovitev alpinističnih odsekov.

»Delial« za Himalajo
Tudi tovarna Krka iz Novega mesta se je pridružila tistim podjetjem, ki žele podpreti našo III. JAHO. Čeprav dajejo svoje kreme proti sončnim opeklinam redno v preskus vsem zimskim akcijam PZS, so se odločili, da za odpravo v Himalajo pripravijo še posebno DELIAL mleko, ki smo ga morali doslej kupovati v tujini.

  14.03.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti