Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.03.1969

Delo, Šport: ... Boljše razmere

Razmere v gorah se počasi normalizirajo in čeprav je v stenah še veliko snega ponekod celo pršič, ter ledu so bili v soboto in nedeljo na Vršiču opravljeni prvi vzponi. Radovljičani Miha Jamelj, Peter Koren in Zvone Andrejašič (Andrejčič - op.o.) so preplezali prvenstveno »Zimsko varianto« Radovljiške smeri v SZ steni Vrha kraj sten. Dan za tem so jo Janez Kunstelj - Janez Gradišar in Vasja Doberlet - Gregor Rupnik prvič ponovili. Ponovljena je bila tudi Uroševa grapa.
V drugih predelih do uspešnih vzponov kot je videti še ni prišlo, čeprav so nekateri že poskušali, drugi pa bodo te dni.

Poljaki v Martuljku
Pred dnevi so v Martuljku (Za Ak) pripotovali štirje poljski alpinisti, ki bodo pri nas ostali do konca zimske sezone. Naše, gore dobro poznajo saj so jih obiskali že poleti in pozimi, niso pa jim nepoznane tudi Zahodne Alpe, saj so mej njimi ponavljalci Bonattijevega stebra in udeleženci prvenstvenega vzpona v Eigerju. Zanima jih smer Mirana Cizlja (Špik), Široka peč in še nekaj smeri v okolici Martuljka.

Kje so poročila za lansko leto?
Čeprav bi morala komisija za alpinizem že davno pripraviti poročilo za lansko sezono, so doslej podatke poslali le alpinisti Lj. - Matice, PD Dovje Mojstrana, PD Litostroj, PD Kozjak in PD TAM.

Turni smuk s Stola
Zbor udeležencev bo v soboto v Valvazorjevem domu pod Stolom. V nedeljo bo vzpon na Stol (skupaj z udeleženci zimskega spominske pohoda) ter 15 km spust v Medji dol. Smuk je dokaj zahteven, zato naj ga udeleže le dobri planinci in vešči smučarji, priporočljivo pa je vzeti tudi dereze. K stroškom organizacije in vodstva bodo udeleženci prispevali po 5 din, vodja pa bo Roman Robas.

Številni tečaji
Te dni je na Zelenici tečaj za inštruktorje GRS, v organizaciji komisije za GRS PZS. Po njem bodo popravni izpiti za lavinske pse.
Postaja GRS Ljubljana bo imela zimski reševalni tečaj od 20. do 23. t. m. predvidoma na Krvavcu. Vodil ga bo Vlado Schlamberger.

Dve povabili
Planinska zveza Slovenije je prejela iz Moskve (VSDSOP) dve povabili našim alpinistom za letošnje leto. Prvo velja za dva alpinista, ki naj bi se udeležila mednarodnega tabora pod Pikom Lenina (7134 m) ob 100-letnici rojstva V. I. Lenina, v času od 10. 7. do 10. 8., drugo pa predlaga zamenjavo 15 alpinistov. Naši naj bi odpotovali v alplager Uzunkol (Kavkaz), sovjetski alpinisti pa bi prišli k nam.
Prvo povabilo bodo verjetno sprejeli, drugo pa bo komisija za odprave v tuja gorstva odstopila drugim, ker letos zaradi III. JAHO ne bo drugih odprav.

Drugo leto na Everest
Alpinizem v ČSSR je zadnja leta v izrednem vzponu. Za prvima dvema ekspedicijama v Hindukuš, imajo letos na delu že eno ekipo v Patagoniji (Paine), druga se odpravlja te dni v Hoggar, tretja pa bo odpotovala v Azijo in se poskušala povzpela na Nanga Parbat (8125 m). Njen vodja bo mojster športa Ivan Galfy. Drugo leto je pred njim najvišji cilj - Mont Everest. Ali bodo pravočasno pripravili vse kar je potrebno? Bodo uspeli na Nanga Parbatu, ki je zadnji preizkusni kamen?

  07.03.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti