Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.02.1969

Delo, Šport: ... Tečaj prve pomoči za gorske reševalce

Ljubljanska postaja GRS je s preteklim ponedeljkom pričela serijo predavanj o prvi pomoči za gorske reševalce. Uvodno predavanje je imel prof. Milčinski, ki je govoril o pravni odgovornosti reševalcev, o ugotavljanju smrti in nesrečah, pri katerih je potrebno umetno dihanje. Predavanja bodo tudi nadalje vsak ponedeljek ob 13. uri na ortopedski kliniki.
Tečaj prve pomoči pa je le del vzgojnega programa ljubljanskih reševalcev. Ker je članov več kot dovolj za izpolnjevanje nalog, bodo že aprila zelo natančni izpiti iz prve pomoči, na vseh drugih tečajih pa bodo sproti točkovali udeležence, tako da bodo stalno preverjali znanje. Na prvem (začel se bo 15. t. m. na Krvavcu) bo npr. pregled znanja v vožnji z Akia čolnom in prve pomoči na smučiščih, poleti pa bo še poseben pregled splošnega znanja reševalne tehnike.

Prijava prvenstvenih vzponov
Ker se je s 1. 1. 1968 končalo zbiranje opisov prvenstvenih vzponov, ki bodo objavljeni v novem plezalnem vodniku, se je pojavila bojazen, da bodo čez nekaj let, ko bo znova potreben vodnik, težave z zbiranjem gradiva. Da bi to preprečili je že pred časom koordinacijska komisija za alpinizem PSJ sprejela predlog, da je treba takoj pričeti z evidentiranjem vseh vzponov. Za področje Slovenije bo to nalogo opravljal Franci Savenc, v drugih republikah pa Zlatko Smerke. Komisija za alpinizem PZS bo v kratkem razposlala vsem AO posebne obrazce za poročanje in seznam vseh doslej znanih prvenstvenih vzponov, ki so bili opravljeni lani in letos.

Slabi obeti za zimske vzpone
Slabe vremenske in snežne razmere v naših gorah kažejo, da še nekaj časa ne moremo računati na težje zimske vzpone. Kakšne so razmere v gorah, najlepše potrjuje vest, da v soboto niso molgli niti na Vršič, ker se je kljub smučem preveč udiralo. Lani v tem času je bilo opravljenih že 6 prvih zimskih vzponov, med njimi I. ponovitev smeri Gradišar - Mlač v Temenu, Direktna v Štajerski Rinki, in Čopov steber. Letos pa beležimo samo dva (od katerih je eden prvenstven), kolikor ne prištejemo še vzpon I. Furlana (SPD Trst) v Innominadi.

Obračun kranjskih alpinistov
Pretekli četrtek je bil občni zbor AO Kranj, na katerem je dosedanji načelnik Franci Ekar nanizal nekaj najvažnejših podatkov o lanski aktivnosti. Razen 82 zimskih vzponov so opravili še 34 vzponov na vrhove visoke nad 3000 metrov, nekaj turnih smukov in smučarskih visokogorskih tur (Hochalemspitze, Somblitz, Cevedale, Marmolada), ter 195 plezalnih vzponov vseh težavnostnih stopenj, med katerimi jih je bilo kar šest prvenstvenih. Najbolj aktiven med njimi je bil Polde Taler, ki je opravil 47 vzponov in še nekaj smučarskih tur, zato so mu podelili priznanje v obliki zlatega klina.
Tudi z drugimi nalogami so se dobro spoprijeli. Povečali so število aktivnih članov, že drugo leto imajo alpinistično telovadbo, usposobili so novi plezalni vrtec, imeli smučarski tečaj, vodili republiški alpinistični tabor pri Češki koči, itd. Vsem pa je vsekakor najbolj pri srcu naloga, ki so si jo zastavili v bodoče - izpeljati akcijo za samostojno odpravo v Karakorum, do konca.
Novi načelnik AO Kranj je ing. Tomaž Jamnik.

Prijetna novica iz Francije
Predsednik francoske planinske organizacije Lucien Devies je sporočil, da so dosegli zmanjšanje računa za reševanje Grudna in Miheliča v Druju. Kot je znano je račun znašal kar 20.000 fr., sedaj pa bo treba plačati le 1.000 fr., ostalo pa je že vplačala francoska država. Preostali znesek je pavšalna cena izgubljene opreme, v katerem je upoštevana tudi obraba, zmanjšanje vrednosti itd.
Če bo akcija za plačilo reševalnih stroškov v tujih gorah potekala po vseh predvidevanjih, lahko upamo, da bodo še pred alpinistično sezono naše naveze, ki odhajajo v Zahodne Alpe, rešene skrbi o tem, ali jih bodo v primeru potrebe reševali ali ne.

  14.02.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti