Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Želim vas opozoriti

Janez Štancar: ... o pomanjkljivih oz. napačnih informacijah o zimski sobi na Doliču

Spoštovani predstavniki PZS, PD Gorje, upravljalci strani hribi.net in gore-ljudje*, predstavnik Turističnega društva Soča Trenta ter vodstvo Triglavskega narodnega parka,

želim vas opozoriti na pomankljive oz. napačne informacije o zimski sobi na Doliču, ki lahko vodijo do tragičnih zgodb. Čeprav praktično vsak gornik ve, da je Kočo in zimsko sobo leta 2009 podrl plaz, pa se, kot kaže moj primer, v nekem realnem času ne da priti do informacij, ali zimska soba dejansko obstaja, kar lahko vodi do neljubih in predvsem nepotrebnih zapletov.

Dejstva:
- Na strani PZS je omenjena zimska soba, čeprav brez ležišč (to še ne pomeni, da zimske sobe ni), zato vas prosim, da v izogib neljubim dogodkom pri Doliču zbrišete vrstico »zimska soba« pri ležiščih in pri opisu eksplicitno napišete da ZIMSKE SOBE NI! (mnogi smo namreč navajeni, da tam zimska soba JE, zato je vsakršna omemba zimske sobe nevarna – mimogrede, nekatere koče uredijo začasne zimske sobe v enem od pomožnih objektov v/ob koči, tudi Dolič oz. PD Gorje bi to lahko naredilo).

- Na isti strani PZS ter tudi na gore-ljudje.net je naveden kontaktni telefon PD Gorje +38651614780, na katero jaz od ponedeljka 28. 10. do četrtka 31. 10 nisem uspel priklicati nikogar (številka je bila nedosegljiva), da bi preveril stanje zimske sobe na Doliču – to je nedopustno; prosim, da se napiše tako številko, na kateri lahko planinec dobi info o koči, tudi v času, ko je ta zaprta; PD Gorje ni upravljalec koče le poleti, temveč celo leto, naj se tega zaveda.

- Na isti strani PZS je neveden kontaktni e-naslov plani130@mail.amis.net, na katerega pa se nihče ne odziva; prosim, da ga odstranite.

- Pravilen, oz. odziven marica.okrslar@telemach.net (s katerega sem 1. 11. tudi dobil odgovor, da zimske sobe ni, kot je razvidno spodaj, a žal en dan prepozno, ker sem bil že nekaj ur stran od Doliča) pa je na strani Turističnega društva Soča Trenta, kjer pa je popolnoma napačen opis, ki pravi, da je »zimska soba s 16 ležišči ... odprta odstali del leta« (ko je koča zaprta). Prosim, da se ta opis zbriše in napiše opozorilo, da ZIMSKE SOBE NI.

- 31.10. sem ob cesti na planino Blato, ko sem se peljal na izhodišče ture, v kateri sem hotel prenočiti v omenjeni zimski sobi, srečal dva nadzornika TNP in ju vprašal, kako je z zimsko sobo na Doliču ter dobil odgovor enega, »da je pozabil pogledat, ko je bil prejšnji teden gor« in da se mu »zdi, da je odprta.« Ne glede na to, da TNP ni odgovoren za stanje koč, pa se od vsake uradne osebe, ki skrbi za nacionalni park v katerikoli urejeni državi, pričakuje, da vsaj ve, kje so zimske sobe, še posebej, če mimo teh zimskih sob hodi nekajkrat na sezono (zimske sobe pa očitno ni že štiri leta).

Ker nisem pravočasno dobil informacij o zimski sobi, sem žal na podlagi dobrih izkušenj iz preteklosti napačno predvideval, da je PD Gorje uredilo začasno zimsko sobo v enem od pomožnih objektov v ali ob koči (na V strani) in 31.10. z ženo tja prišel ob 18h zvečer, misleč, da zimska soba vendarle je. K temu so »pripomogle« tudi zmešane, delno popravljene ali delno napačne informacije na vseh omenjenih spletnih straneh in neozivnost PD Gorje. K sreči sva imela s seboj vso opremo za nočni prehod do Prehodavcev, za silo bi tudi zunaj prespala, če bi šlo res vse narobe. Izbrala sva prvo, saj sva računala na zimsko sobo na Prehodavcih. Zaradi ledene glazure, ki je nastala na višini 2250 metrov nekaj ur prej, je bil prehod do Prehodavcev kritičen, k sreči so bile markacije na Hribaricah v dobrem stanju in sledljive tudi ponoči, dodatno je za pravo smer skrbela tudi GPS podpora. Najhuje pa je to, da je bila zimska soba na Prehodavcih (do katere sva prišla potem ob 10h zvečer) že prezasedena in sva s težavo dobila eno ležišče. Če tega ležišča ne bi bilo, bi bila stvar kočljiva. V malenkost bolj zakompliciranih variantah bi se lahko zgodba slabo iztekla. Če bi imel prave informacije, bi turo že iz planine Jezerce usmeril mimo Škednjevca na Hribarice do Prehodavcev in se izognil Jezerskemu prevalu ter dolgemu prehodu skozi Velsko dolino do Doliča, ki mu je logično sledil »zasilni izhod« na Prehodavce čez Hribarice.

Ker je obiskovalcev v dolini Triglavskih jezer ogromno, še posebej ob napovedanem lepem vremenu (1. 11.), je še toliko bolj očitno, da je zimska soba na Doliču, pa čeprav špartansko skromna, več kot nujna.

Prosim vse vpletene, da popravijo informcije na spletnih straneh, PD Gorje pa naprošam, da so bolj dosegljivi ter da razmislijo, da bi v pomožnem objektu na vzhodni strani koče na Doliču uredili vsaj neko zasilno zimsko zavetišče.

S planinskimi pozdravi
Janez Štrancar


* To besedilo smo dobili 4. novembra, a ker smo le posredniki teh informacij, smo objavo v pričakovanju kake reakcije odlagali ...
PS:
 Na koncu opisa Koča na Doliču (2151 m) je zdaj zapisano
Zimske sobe od takrat ni.

 


PZS: Koča na Doliču 
Ležišča: zimska soba - 0

TD Soča - Trenta: Planinski domovi


G-L: Planinske postojanke - kontaktni telefon je: brisan

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Želim vas opozoriti "

Igor Zlodej,

To je pa res čudno, da ne ažurirajo podatkov glede zimske sobe !? Vseeno pa je verjetno bila možnost, da se bi prej preverilo. Poleg uradne spletne strani PZS obstajajo še telefoni, tako, da bi z enim klicem na PZS lahko takoj dobil ustrezne informacije ali pa bi se malo potrudil in poklikal na kakšnem hribovskem forumu, kjer bi dobil hitro in natačno informacijo glede zimskega bivaka. Pač malo iznajdljivosti je treba, ko se, če se pripravljamo na hribovsko turo.

Kot pa sem videl, ko sem zadnjič hodil tam okoli, so vlili novo betonsko ploščo nad bivakom, tako, da bo verjetno naslednje leto tudi nova streha in spet nova zimska soba. Da bi bil kak pomožni objekt na vzhodni strani mi pa sploh ni poznano, čeprav sem tam gor bil vsaj okoli 300 krat. Če je mišljen spodnji vhod na severni strani, je to neuporabno, ker ga globoko zasuje sneg.


Jaka Ortar,

Vsekakor je tale dopis zelo na mestu.

Sem pa očitno imel srečo, da sem konec letošnjega feburarja preko PD Gorje uspešno "pritelefončkal" do osebe, ki mi je zagotovila, da na Doliču zimske sobe trenutno ni.

Tudi agencije, ki oglašujejo vodenje po Triglavski smučarski magistrali s spanjem na Doliču, bodo morale spremeniti napovedane etape magistrale.


Bruno Fras,

"... je naveden kontaktni telefon PD Gorje +38651614780, na katero ..." Pripomniti želim, da je navedba "mednarodne" telefonske številke lahko za koga zavajujoča. Znotraj Slovenije je namreč treba poklicati na številko 051 614 780 - pozivna številka je 051! Če kličemo iz tujine, seveda ničlo izpustimo (samo 51). Kot opažam, marsikdo tega ne ve.


Tomaž Rusimovič,

Marjeti Strukelj sporočam, da smo v imenu PD Integral urgirali na PZS zaradi napačnega podatka na seznamu koč na portalu PZS. Podatek je bil napačen samo na seznamu koč, če pa si šel v podrobnosti koče pa je bil podatek o obratovanju pravilen.

Napaka je odpravljena.

Na spletni strani društva http://www.pdintegral.si/koca-na-planini-pri-jezeru/informacije/ pa je bil podatek pravilen.

Se pa zelo strinjam glede smeti in neažurnih podatkov na spletnih straneh! Če kaj najdeš je najbolje opozoriti avtorja (društvo) in po navadi hitro popravijo!


Marjeta Štrukelj,

Oprostite, malo bo smrdelo...

Če se poserješ na sredi poti, je vsaj moralno kulturno sporno in zagotovo nagravžno, a vendar…. Sonce sije, dežek gre, voda izpere vse gorje.

Če narediš ponosen kupček na spletu, pa glej ga spaka…. Nikogar, ki bi počistil za teboj. Lahko je izdelati spletno stran, celo inovacije in izvirne domislice niso problem. A kmalu postane vse precej približno, ali: »kot bi z zlato šajtrgo gnoj vozil«. Vsem snovalcem in vzdrževalcem spletnih strani: če nimate zagotovljenega vzdrževanja podatkov (ne programov!), se ničesar ne lotevajte, ker samo serjete v prostoru brez čistilke! In delate ljudem težave. Trenutno neusklajenih podatkov oz. podobnih cvetk na spletni strani PZS kolikor hočeš…. Kako berete npr.:

Koča na Planini pri Jezeru, 1453 m PD Integral OS od 1. 6. 2013

Jaz berem ta podatek: odprta stalno od 1. 6. 2013 dalje! Halo?

Danes smo 10. novembra istega leta, osebno zagotavljam, da že 13. oktobra ni bila več odprta.

Ture pogosto »načrtujemo« tik pred odhodom, kar pomeni največkrat pozno zvečer, sredi noči ali zjutraj. Zato telefon le ni tako primerna rešitev. In ob ažurnih podatkih na mestu, ki je temu namenjeno, tudi nepotreben.


Marjeta Štrukelj,

Hvala za odgovor in popravo podatka. Priznam, moj skriti namen je bil pravzaprav malo provokativen, a zagotovo pozitivno naravnan. Izkoristila sem priložnost, da pristavim svoj lonček. Verjetno je čas, da odgovorni na PZS pozovejo vsa društva, naj zadolžene osebe natančno preverijo zapise o bivakih, kočah, zavetiščih in jih po potrebi popravijo, dopolnijo in seveda vzdrževanje podatkov »uzakonijo« kot redno rutinsko opravilo. Nekatere stvari, nam znane in domače, namreč zlahka prezremo in napake niso namerne. Le skrbnost malo uide z vajeti. Res je tudi, da večine malo zanemarjeni podatki ne morejo vreči iz ravnotežja, jaz pa sem znana kot šibkejši člen in se malo »šlepam«, zato zanesljive informacije zelo cenim in sem zanje hvaležna, posebno pozimi.

Srečno vsem!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti