Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.01.1969

Delo, Šport: ... Umrl je U. Pacifico

Pred dnevi je v Trstu umrl Umberto Pacifico, direktor državne plezalne šole, akademik CAI in znan alpinist. Čeprav je bil vodja italijanske šole v Glinščici je bil prisrčen prijatelj Slovencev.

Tečaj GRS na Krvavcu
Preteklo soboto in nedeljo je imela postaja GRS Kranj na Krvavcu tečaj iz reševalne tehnike. Tečaj je vodil Jože Žvokelj, o plazovih je predaval Pavle Šegula, kot gost pa je sodeloval tudi Marcus Schmuck, s katerim so imeli pogovore o Hindukušu. Po tečaju je 5 pripravnikov in 17 članov opravilo izpit.

Pozdrav iz Čila
I. Češkoslovaška alpinistična odprava v Ande je bila za Novo leto že v Santiagu, od koder so tudi poslali pozdrave na posebni razglednici. Devetčlanska odprava iz Ostrave pod vodstvom dr. Viča ima najprej v načrtu obisk »Kontinentalnega ledu« v Patagoniji, potem pa se misli povzpeti tudi na Aconcaquo (6950 m), ki je najvišji vrh obeh Amerik.

Program Ljubljanske GRS
Ljubljanske postaje GRS pod vodstvom Franceta Zupana ima po zadnjem pregledu 40 aktivnih članov, 17 pripravnikov, 20 izrednih in 3 zaslužne, število je veliko, čeprav je upoštevano tudi nekaj članov drugih postaj, ki v Ljubljani študirajo zato so velike težave pri financiranju akcij.
V načrtu imajo tečaj prve pomoči (pričetek 3. 2. ob 19. uri na ortopedski kliniki), tečaj smučarskega reševanja (od 15. do 18. 2. na Krvavcu) in zimski visokogorski tečaj (Komna, sredi marca).

Trening danskih alpinistov
Ker Danci nimajo lastnih sten, med njimi pa so navdušeni alpinisti in tudi ekspedicionisti, je njihov trening vse prej kot lahek in poceni. Že tri leta, prakticirajo sistem »kratkih tur« v Alpe. Na pot odidejo v četrtek zvečer z avtom in po 15 urah neprekinjene vožnje so v Alpah. V petek in soboto plezajo ter se zvečer odpeljejo nazaj. V nedeljo okoli poldne so doma in imajo ravno še dovolj časa da se za silo spočijejo do ponedeljka zjutraj, ko so zopet na delovnem mestu.

Domače in tuje gore
Ljubitelji planinske knjige so se komaj dobro navadili na zbirko »Domače in tuje gore«, v katerih je izšlo že nekaj izrednih knjig (Kugy, Buhl, Mlakar, Ellman), ko so se pričeli širiti glasovi, da bo ukinjena. Toda izvedeli smo, da so te vesti neresnične. Založba Obzorja ima nasprotno pripravljen bogat program in se je odločila da bo našim planincem posredovala v kratkem več kvalitetnih del iz domače in tuje literature.

Proračun III. JAHO
Sestavljalci proračuna odprav v tuja gorstva morajo biti seznanjeni z marsičem, da jih situacija na terenu ne preseneti. Tako npr. mora odprava misliti tudi na »takso za vrh«, t. j. plačilo določenega zneska vladi Nepala, da lahko poskuša vzpon. III. JAHO bo morala plačati za Kangbačen 400 dolarjev in to še pred odhodom.
Za razliko od krajevnih nosačev - dolinskih, za katere se mezde formirajo prosto (do 1,5 dolarja) je plačilo Šerp že v naprej določeno. Če bo lahko III. JAHO uporabila krajšo pot (prek Darjeelinga) bo potrebno 64 dni (15 Šerp in sirdar), kar znese 2040 dolarjev, če pa bo potreben daljši dostop (78 dni), pa bodo stroški 2496 dolarjev.

Tečaj v Švici
Tečaj švicarske GRS, ki je bil v Švici (12. - 16. t. m.) pod pokroviteljstvom IKAR, se je udeležilo tudi nekaj gostov (Francija, Nemčija, ČSSR, Avstrija), GRS pa sta zastopa Lojze Golob in Danilo Škerbinek. Večino vaj so imeli na višini okoli 2400 m, v bližini inštituta za plazove, zelo veliko pa je bilo tudi predavanj z vseh področij lavinske službe. Tečaj je vodil Melhior Achild, predavali pa so najboljši strokovnjaki s področja zaščite pred plazovi in reševanje izpod njih.

Zimski pohodni tabor
29. t. m. naj bi se po programu začel na Vršiču zimski pohodni tabor »Od Vršiča do Bohinja«. Prijavljenih je 15 alpinistov (TAM 2, Kozjak 5, Celje 2, Tržič 2, Kamnik 2 in Kranj 2), razmere pa niso najboljše. Vodja tabora - Lojze Golob bo zato v prihodnjih dneh obhodil nekaj važnih točk, da bi ugotovil razmere in priredil program.

  17.01.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti