Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprava petih v Durmitorju

Jutro (1933): Izvrstno skioptično predavanje TK Skale

Ljubljana, 18. novembra.
V petek zvečer je dvorano Delavske zbornice spet napolnilo številno občinstvo, ki vselej z zanimanjem spremlja vsako besedo ali sliko o naših prirodnih krasotah. Večina navzočih je bila mladega rodu kakor tudi predavatelj, tehnik Leo Pipan, ki se je predstavili kot odličen govornik, dober stilist, temeljit poznavalec za nas sicer odročnih krajev in alpske terminologije ter nežen občudovalec narave m njenih lepot v živem in mrtvem, škoda, da je ostalo sem in tja po dvorani še nekaj vrzeli; pripovedovanje mladega planinca o krasotah daljnega Durmitorja bi moralo navdušiti tudi poslušalca, ki morda ne občuti najbolj za naravo.
TK Skala je imela lep večer, za kar gredo g. predavatelju prisrčne čestitke!
Govornik je povedel poslušalce v Sarajevo, odtam po znani užiški progi do Ustiprače - Goražd, kjer so izletniki — 5 akademikov — zapustili železnico in z avtobusom nadaljevali pot ob Drini do Foče.
Odtod je šlo peš in s prtljago na konju do zadnjega 1400 m visokega naselja, nato pa z nahrbtniki na Škrčko 1750 m visoko planoto, izhodišče vseh nadaljnjih podvigov v slikovito durmitorsko skupino. Odprava se je kolikor mogoče udobno nastanila v zapuščeni pastirski koči, odkoder je nato med 11-dnevnim bivanjem oblezla vse znamenitejše vrhove. Prvi in dvakratni obisk — drugi s 7-urnim plezanjem — je namenila najvišjemu 2522 m visokemu Bobotovem kuku, več izredno lepih tur pa je opravila — deloma v nevarnih in divjih plezalnih partijah še na nekoliko nižje vršace, kakor Bezimeni vrh (tako ga je krstil l. 1926. dr. Gušič iz Zagreba, ki je po svojih planinskih predavanjih znan že tudi v Ljubljani in je predavatelju za to predavanje deloma izpopolnil serijo diapozitivov, Prutaš, Grudo, Štit in druge. V času bivanja na Škrčki planoti — med dvema krasnima jezeroma izmed večjega števila »morskih očes« po okrešljih okoli durmitorske skupine — so planinci zaradi višje sile obiskali tudi večje naselje Žabljak, ki se polagoma razvija v planinsko postojanko po vzorcu naše Kranjske gore. Smučarji bi imeli tamkaj pravi raj.
Odprava se je nato zaradi slabih vremenskih prilik nekaj pred nameravanim odhodom poslovila in se vrnila preko romantične doline Komarnice proti Šavniku in dalje do Nikšiča, nato pa v Kotor — na morje in solnce.
Kljub poldrugournemu predavanju je g. Pipan ostal svež in živahen do konca in je žel za svoja res lepa izvajanja, ki jih je spremljalo nad sto zelo posrečenih diapozitov, mnogo odobravanja. Naša mladina torej le ni vsa brez smisla za idealno delo, kakor sodijo nekateri.

Jutro, 19. november 1933

19.11.1933

dLib.si

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti