Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Monsoon

Domen Kastelic in Santiago Padros sta se vrnila iz Nepala s prvenstvenim vzponom na vzhodni vrh Kang Nachuga v regiji Rolwaling.

Domen Kastelic in Santiago Padros sta se v Nepal, točneje regijo Rolwaling, odpravila na raziskovanje še neosvojenih vrhov in ostenij.

Letošnja sezona je bila vremensko posebna, monsun je trajal precej dlje kot ponavadi, kar je povzročalo težave številnim odpravam. Oblačnost, dež v dolini in veliko svežega snega v hribih, je posledično pomenilo več zadrževanja v bazi ter stalno spreminjanje in prilagajanje plezalnih načrtov. Na koncu, zadnje dni odprave, pa se je vreme le ustalilo, več tedenska potrpežljivost pa se je izkazala za vredno.

Plezalca sta preučila možnosti hitrega vzpona v bližini baze in se odločila za poskus v do tedaj še nepreplezani 1500 metrov visoki jugozahodni steni Kang Nachugo (6735 m); nastala je nova smer Monsoon.

Prvi dan sta dostopila pod steno in si uredila bivak.
Drugi dan sta preplezala okoli 1200 metrov (končati sta nameravala že nekoliko nižje, vendar sta neuspešno iskala prostor za postavitev šotora) in vzpon ob osmi uri zvečer zaključila na udobni polici pod previsno skalno bariero.
Tretji dan sta po nekaj raztežajih dosegla vršni greben in nadaljevala do vzhodnega vrha Kang Nachugo (ok. 6650 m).
Sestopila sta po smeri vzpona, večinoma s spusti ob vrvi na abalakov, in z nočjo dosegla bivak prostor pod steno.
Četrti dan sta sestopila v bazo.

PS: Plezalca sta bila nastanjena v vasici po imenu Na, ki je nekako na višini 4200 metrov. Tu prehodno prebivajo domačini ko skrbijo za svoje jake, ki se pasejo po okolici, nekaj pa jih ima tu tudi lodge za potrebe trekingašev.
Veliko časa, ko je bilo vreme v hribih slabo, sta preživela v njihovi družbi. V dneh najobilnejših padavin pa sta sestopila tudi v nižje ležečo vas Bedding (3650 m) in se celo udeležila njih tridnevnega festivala. Prijaznost in domačnost domačinov, ki so ju sprejeli povsem za svoja, je tudi botrovala odločitvi, da vrednost v višini pristojbine za vrh Kang Nachugo donirata samostanski šoli in otrokom v vasi Beding.

Pripravil: Domen Kastelic


PS: Santija sem spoznal v Patagoniji, potem sva nekajkrat plezala v Alpah in Dolomitih ter se bolje spoznala. Je Španec, gorski vodnik, ki sedaj živi v Dolomitih, več o njem pa je na njegovi spletni strani Dolomismo.com


Desnivel, 05.11. (kratek zaznamek - Santi Padrós)
              /G-L: 
V steni Kang Nachugo (6.735 m)

PlanetMountain, 06.11.13: Kang Nachugo East ... - Santi Padros

3 komentarjev na članku "Monsoon"

Tone Škarja,

Vse čestitke!


Peter Mežnar,

Lepoo, za vzpon in PS!


Nejc Kurinčič,

Bravo Domen!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti