Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.12.1968

Delo, Šport: ... Začetek zimske sezone

Odkar so načelniki alpinističnih odsekov na Kalu sprejeli sklep, da velja za zimsko alpinistično sezono le čas koledarske zime, je dobil prvenstveni zimski vzpon (prvi zimski vzpon) točnejšo definicijo. Na letošnjem sestanku koordinacijske komisije za alpinizem PZJ v Beogradu je bi ta sklep sprejet tudi za vse druge republike.
Če bodo razmere dopuščale bo v nedeljo precej AO izvedlo skupne ture v gore pod naslovom »začetek zimske sezone«. Kakšno bo nadaljevanje bodo pokazale razmere v gorah in pripravljenost posameznih navez in AO.

Še enkrat Paklenica
S precejšnjo zamudo se je razvedelo, da je bila na jesenskem srečanju v Paklenici preplezana še ena prvenstvena smer. Preplezali so jo hrvaški alpinisti Vesna Mihelič, Viktor Tabakovič in Marjan Čepelak 3. decembra, ko je večina udeležencev že odšla domov. Vzpon so opravili v SV steni Visoke Glave in ga ocenili s V (5 ur). Novo smer so imenovali »Večerna«.
Davorin Ribarovič je na srečanju opravil kar dva zaporedna solo vzpona. Preplezal je Akademsko smer (IV) in Mosoraško (V).
Stanko Gilič je pripravil mali plezalni vodnik Paklenice, točneje Anič kuka in Čuka. Izšel je kot priloga biltena PD Kamenjak (Reka), sedaj pa ga bodo natisnili tudi posebej. Vseboval bo 28 opisov plezalnih smeri, štiri fotografije in skico »Klina«. Cena je 2,50 din naročila in vplačila pa sprejema S. Gilič - Rijeka, Pedagoška akademija.

Vabilo na Češkoslovaško
Vedno znova se kažejo ugodne posledice I. Mednarodnega alpinističnega tabora, ki je bil letos v začetku poletja v naših gorah. Zveza češkoslovaških alpinistov je že sedaj povabila 4 naše plezalce na njihov tečaj alpinistične šole, ki bo avgusta na Popradskem plesu. Alpinisti morajo pripotovati 10. 8. v Poprad, koder bodo ostali do 17. 8. Nato bodo še dva dni na obisku v Pragi, 20. 8. pa bodo odpotovali domov. Stroške bivanja v ČSSR krije njihova zveza.

Dobra radijska zveza
V nedeljo je bil Stane Kersnik, ki pri PD Lj. Matica skrbi za Kredarico spet na obisku v domu. Ob tej priložnosti je vzel s seboj tudi malo japonsko radio -postajo kakršno uporablja naša GRS da bi preskusil njen doseg v tem letnem času. Dobil je stik s podobno radio postajo na letališču Brnik, kjer so ga razumeli kljub motnjam s kontrolnega stolpa, med tem ko je imel Kersnik na Kredarici zelo čist sprejem. Ker gre za okoli 60 km zračne črte, je to nov dokaz kako dobro lahko služi taka postaja, če se jo pravilno uporablja.

Še vedno aktivni!
Člani AO Medvode so se pretekli teden zelo začudili ko so prebrali v naši rubriki izvleček iz poročila o svojem delu v letošnjem delu. Ker ne želijo, da bi obveljalo mnenje, češ da prenehajo z aktivnostjo že s prvim mrazom so se hitro oglasili. Ugotovili smo, da je bilo poročilo napisano za sestanek UO PD Medvode in kot priloga zapisnika poslano na PZS. Ker pa v njem niso navedli nobenega datuma, je bilo videti, kot da je to že letno poročilo, saj je vsebovalo vse važnejše podatke, manjkal je le podpis načelnika.

Nabiralna akcija
Na račun PZS (501-746-9-5/1) za plačilo stroškov reševanja naših alpinistov v tujih gorah so nakazali: Miloš Križaj 50.-, Branko Černelič 25.-, PD Mengeš 150.-,. Sava Kranj 1.000.- in skupščina občine Vič 2.000.-. Na računu je sedaj 25.828,50.- din.
Na račun APD (501-620-7-72000-43300) se je do sedaj nabralo okoli 15.000.- din.

  20.12.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti