Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.11.1968

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov

Načelnik komisije za alpinizem je sporočil, da zbor alpinistov ne bo na Vršiču kot smo prvotno javili, pač pa v Gozd-Martuljku kjer je na voljo primerna dvorana za sestanek in predavanje. Zbor bo 9. in 10. novembra o programu pa bodo pravočasno obveščeni vsi alpinistični odseki.

Zopet dve reprezentanci
Mojstranška alpinista Zvone Kofler in Janez Brojan sta v prvenstvenem vzponu preplezala Južni greben Škrlatice. Ocenila sta ga s II-III, mestoma IV. Dan za tem (26. t. m.) sta ista plezalca ponovila Skalaško smer s Čopovim stebrom. Opazila sta, da se v luknjah že nabirajo ledene sveče in da bo s kopnimi vzponi verjetno kmalu konec.
Drugo prvenstveno smer sta preplezala Polde Taler in Miran Šesek (Kranj) in jo imenovala »Škofjeloška«. Plezala sta v severni steni Križa (Koroška Rinka), ki je visoka okoli 300 metrov. Ocena III-IV, čas plezanja tri ure.

Čehoslovaki v Turčiji
Češkoslovaška odprava (Liberec) v Turčijo, ki so jo pripravljali že tri leta, se ni končala po vseh pričakovanjih. Še pred prihodom v gore so zvedeli za nesrečne dogodke v domovini in del se jih je takoj vrnil. Ostali so se odločili za vzpon brez aklimatizacije in trije tudi uspeli. Preplezali so »Češki steber« v Alespon Araratu.

Sprejemi v alpinistične odseke
Zaključek letne plezalne sezone alpinistični odseki navadno izkoristijo tudi za sprejem novih članov. Enega prvih so doslej imeli Kranjčani 3. t. m. Sprejeli so štiri nove - Andreja Podbevška, Staneta Rotarja, Tomaža Bešterja in Mirana Šeseka. V soboto pa so najprej morali opraviti obširen izpit iz plezalne tehnike, zgodovine alpinizma, nevarnosti v gorah in prve pomoči. Zanimivo je, da so praktične prvine dobro obvladali, pri teoretičnih, posebno zgodovini pa se jim je mnogo bolj zatikalo.
V soboto bodo imeli »sprejem« tudi člani Akademskega alpinističnega odseka. Po tradiciji bo v Tamarju. Sprejetih pa bo šest novih alpinistov, ki bodo pred tem opravili praktični izpit na Turncu. Zanimivo je, da so letos med sprejetimi kar štiri dekleta.

  01.11.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti