Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 01.11.1968

  01.11.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

petek, 1. november 1968, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 926

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov

Načelnik komisije za alpinizem je sporočil, da zbor alpinistov ne bo na Vršiču kot smo prvotno javili, pač pa v Gozd-Martuljku kjer je na voljo primerna dvorana za sestanek in predavanje. Zbor bo 9. in 10. novembra o programu pa bodo pravočasno obveščeni vsi alpinistični odseki.

Zopet dve reprezentanci
Mojstranška alpinista Zvone Kofler in Janez Brojan sta v prvenstvenem vzponu preplezala Južni greben Škrlatice. Ocenila sta ga s II-III, mestoma IV. Dan za tem (26. t. m.) sta ista plezalca ponovila Skalaško smer s Čopovim stebrom. Opazila sta, da se v luknjah že nabirajo ledene sveče in da bo s kopnimi vzponi verjetno kmalu konec.
Drugo prvenstveno smer sta preplezala Polde Taler in Miran Šesek (Kranj) in jo imenovala »Škofjeloška«. Plezala sta v severni steni Križa (Koroška Rinka), ki je visoka okoli 300 metrov. Ocena III-IV, čas plezanja tri ure.

Čehoslovaki v Turčiji
Češkoslovaška odprava (Liberec) v Turčijo, ki so jo pripravljali že tri leta, se ni končala po vseh pričakovanjih. Še pred prihodom v gore so zvedeli za nesrečne dogodke v domovini in del se jih je takoj vrnil. Ostali so se odločili za vzpon brez aklimatizacije in trije tudi uspeli. Preplezali so »Češki steber« v Alespon Araratu.

Sprejemi v alpinistične odseke
Zaključek letne plezalne sezone alpinistični odseki navadno izkoristijo tudi za sprejem novih članov. Enega prvih so doslej imeli Kranjčani 3. t. m. Sprejeli so štiri nove - Andreja Podbevška, Staneta Rotarja, Tomaža Bešterja in Mirana Šeseka. V soboto pa so najprej morali opraviti obširen izpit iz plezalne tehnike, zgodovine alpinizma, nevarnosti v gorah in prve pomoči. Zanimivo je, da so praktične prvine dobro obvladali, pri teoretičnih, posebno zgodovini pa se jim je mnogo bolj zatikalo.
V soboto bodo imeli »sprejem« tudi člani Akademskega alpinističnega odseka. Po tradiciji bo v Tamarju. Sprejetih pa bo šest novih alpinistov, ki bodo pred tem opravili praktični izpit na Turncu. Zanimivo je, da so letos med sprejetimi kar štiri dekleta.

Oznake: AN, PrV
eXTReMe Tracker