Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.10.1968

Delo, Šport: ... Vesti iz ČSSR

Dolgo pripravljena in pričakovana reorganizacija alpinizma v ČSSR se je začela že pred avgustovskimi dogodki. Do letos so bili »horolezci« združeni v oddelkih ČSTV, vodil pa jih je odbor osrednje sekcije. Sedaj imajo Slovaki svoj IAMES (ime so prevzeli po predvojni organizaciji, ki je delovala od 1921 do 1949), Čehi pa »Česky horolezecky svaz«, oba pa združuje 23. avgusta ustanovljena Češkoslovaška alpinistična zveza, ki ji bosta izmenično predsedovala Čeh in Slovak. Prvi izvoljeni predsednik je dr. Vaclav Lachout (Praga). Predsednik slovaškega IAMES je Jožef Oškvarek, predsednik ČSH pa ing. Ladislav Vesely. Člani obeh vodstev so še drugi znani zastopniki češkoslovaškega alpinizma, ki so zvečine že sedaj vodili organizacijo.
Odprava na Pik Komunizma, najvišji vrh SZ, se je srečno vrnila kljub neštetim neprijetnostim. Povzpeli so se na 7495 m visoki vrh in opravili tudi nekaj pristopov na bližnje vrhove, katerih imena pa še niso znana.
Manjša vzhodnoslovaška odprava je v šestih tednih obiskala najvišje vrhove Irana (Demavend - 5670 metrov), Turčije (Ararat - 5156 metrov) in Grčije (Olimp - 2917 metrov) ter posnela veliko zanimivega gradiva.
Na pot se pripravlja dvanajstčlanska odprava iz Liberca, imenovana »Expedice Hoggar 1969«. 17.000 km dolgo pot v Alžir in tamkajšnje pogorje nameravajo opraviti z novimi vozili Škoda 706.
Nesreča, ki se je pripetila navezi Mlčouh - Janoš v pogorju Mt. Blanc še vedno ni povsem razčiščena. Plezalca sta 27. julija vstopila v »Angelski steber«, pripravljena na šestdnevni vzpon. Tri dni zatem so ju tovariši opazili da prečita iz smeri, toda opozarjanja nista slišala. Potem je prišlo slabo vreme in nihče več ju ni videl. Šele 4. avgusta so iz helikopterja opazili, da se njuna sled končuje na odlomu plazu. Akcije, da bi našli vsaj njuni trupli, so bile doslej brezuspešne.
Največji uspeh po nekaterih izjavah celo v Alpah nasploh - je dosegla naveza Valentin Kanyar, Ivan Bortel, Ondra Blencha in Ivan Dieška. V dneh od 27. do 29. julija je preplezala prosluli »Mrtvaški prt« v Grand Jorassu, in sicer v celoti. S tem so rešili tudi ta problem, ki je dolgo razburjal duhove. Dokončno so demantirali samohodca Travellinija ter popravili smer, ki jo je Desmasion s tovarišem napravil marca meseca letos (zaradi vremena je moral izstopiti na greben). Problem smeri je stalna naklonina ledu od 50 do 70 stopinj, padajoče kamenje z grebena Hirondelles in nemogoče bivakiranje.

Tečaj ljubljanske GRS
V petek ob 16. uri bo iz Ljubljane odšlo približno 30 reševalcev članov ljubljanske postaje GRS na tečaj, ki bo na Kokrskem sedlu. Tečaj bo do nedelje, na njem pa bodo preskusili novo opremo, ki jo je postaja dobila letos. Tečaj je namenjen predvsem mlajšim članom in pripravnikom, kot opazovalci pa se ga bodo udeležili tudi zastopniki postaj GRS iz Mojstrane, Kranja in Kamnika.

Nov plezalni vodič
Nov plezalni vodič, ki ga vsi že težko pričakujejo - tako vse kaže - bo letos dotiskan. Material za Julijske Alpe je v celoti zbran, treba bo opraviti le še zadnje korekture, s Kamniškimi Alpami pa je nekaj več problemov. Zato je bilo sklenjeno, da najprej izide le vodič za Julijske Alpe, drugo leto pomladi pa naj bi šel v tisk še drugi del. Za tiste ki bi želeli celoten vodič v enem zvezku, bo pripravljeno tudi nekaj kompletih izvodov.
Vodič bo tiskan v žepnem formatu na dobrem papirju s številnimi fotografijami s katerimi je bilo tudi največ problemov. Stene Julijskih Alp bodo prikazane s približno 70 fotografijami nekaj pa bo tudi skic. Ob koncu meseca bodo natisnjeni tudi že prvi poskusni izvodi zemljevidov.

  04.10.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti