Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mina ogrozila tretji pokal

Valence: Po porazu v Franciji si je Mina Markovič močno zmanjšala možnosti, da še tretjič zapored osvoji svetovni pokal v težavnostnem plezanju 

Na predzadnji tekmi svetovnega pokala v francoskem Valencu (poročilo s tekme) je Mina zasedla drugo, njena edina tekmica za letošnjo zmago, Korejka Jain Kim, pa je zmagala. Tako je Korejka pridobila prednost, ki jo bo Markovičeva na zadnji letošnji tekmi (Kranj, 16. in 17. 11.) le težko nadoknadila.

V trenutni razvrstitvi ima Korejka po štirih zmagah, dveh drugih in enem tretjem mestu 30 točk prednosti pred Mino, ki ima po tri prva in druga mesta in eno četrto.

Po pravilih svetovnega pokala (11.7.2-5) je skupna zmagovalka pokala plezalka, ki zbere največje število točk, pri čemer točke za eno (najslabšo) tekmo ne štejejo. Po tem kriteriju Mina lahko osvoji pokal le, če v Kranju zmaga. Že če je "samo" druga, Jain osvoji pokal tudi, če v Kranju sploh ne tekmuje.

Če pa Mina v Kranju zmaga, Jain za skupno zmago ne sme biti nižje od drugega mesta. V tem primeru sta sicer tekmici po točkah izenačeni (na 640), izenačeni pa sta tudi v številu dobljenih "dvobojev" (število boljših uvrstitev na tekmah, na katerih sta nastopili obe - obe bi imeli po štiri). Zato v tem primeru stopi v veljavo še zadnje pravilo za ločitev, to pa je večje število prvih, nato drugih itd. mest. Glede tega pa bi bila Jain boljša, saj bi ob izenačenem številu zmag (4) in drugih mest (3) imela eno tretje mesto, ki pa ga Mina nima (enkrat je bila zgolj četrta).

Ob trenutni odlični formi in izenačenosti obeh plezalk lahko torej Mina "pospravi" še tretji pokal zapored samo z bolj odločnim in sproščenim plezanjem, kot ga je prikazala v finalu Valenca. Pa še to le ob napaki nasprotnice ali "preblisku" kakšne od zasledovalk (po trenutni formi bi to lahko bili morda Japonka Oda ali Rusinja Fahritdinova), ki bi Jain v Kranju potisnila z drugega mesta.

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti