Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.09.1968

Delo, Šport: ... Ledeniški tečaj

Od 16. do 22. t. m. je bil na Oberwalderhütte (2973 m ) pod Grossglocknerjem ledeniški tečaj, ki ga je organizirala GRS Koroške. Tečaju je prisostvovalo 40 pripravnikov iz vse Koroške in Vzhodne Tirolske, kot gosta pa tudi Jože Makovec z Jesenic in Klavdij Mlekuž iz Mojstrane. Tečaj so vodili priznani avstrijski gorski reševalci in poklicni gorski vodniki.
Kljub nestalnemu vremenu so predelali vse terenske vaje, najbolj zanimivo pa je bilo reševanje iz ledeniških razpok s posebnimi kleščami. Opravili so tudi ledeniško turo na Fuscherkarkopf (3336 m), zvečer pa so poslušali še predavanja. Zadnji dan tečaja so bili izpiti, ki jim je prisostvoval tudi zastopnik PZS.

Pozdrav s Kavkaza
Letos so se v področju Cei nekaj časa za našimi alpinisti mudili tudi člani NF iz Münchena. Vodil jih je znani urednik Alpinismusa - Toni Hiebeler, ki je tudi poslal pozdrave PZS. Zanimivo je, da so si omislili celo lastno razglednico (foto: Hellmut Schöner), kar kaže da ne zanemarjajo nobenega propagandnega pripomočka.

9 narodov v Sloveniji
V zadnji številki glasila DAV (Deutscher Alpenverein) je Martin Lutterjohann pod gornjim naslovom objavil daljši članek o I. mednarodnem alpinističnem taboru v Sloveniji. Kratek oris vzponov, ki so jih opravili ter slika severne stene Triglava z nekaj vrisanimi smermi, bo prav gotovo prihodnje leto privabila nove tuje alpiniste, s čemer bo dosežen eden osnovnih ciljev tabora.

Film o Južnem tečaju
Tiskovni in kulturni center ameriške ambasade v Zagrebu je PZS ponudil v začasno uporabo 16 mm črno beli dokumentarni film (60 min) o mednarodni ekspediciji na Južni tečaj. Sodelovalo je 11 držav, trajala pa je 1 leto. Dobili bi ga lahko meseca oktobra.
Lani so bili naši reševalci in alpinisti izredno zadovoljni z dvema filmoma o plazovih, ki smo jih dobili na podoben način, zato upamo, da bo tudi letos dovolj zanimanja.

Češkoslovaške odprave
Češkoslovaški alpinisti so letos sodelovali tudi na treh večjih odpravah. Ena je odšla na Pik Komunizma, drugi dve pa na Grönland. Kakor poročajo iz ČSSR, pa o nobeni že nekaj časa ni nobenih vesti. Vzrok ni znan. Zaradi dogodkov v avgustu se bodo morali, kakor vse kaže, odpovedati odpravi v Ande, ki so jo pripravljali za prihodnje leto.

Varianta Cizljeve smeri
Mnogo je bilo poskusov v SV razu Špika, toda prvenstveni vzpon se je posrečil šele 29. in 30. julija 1965 Čehoslovakoma Kaplanu in Radu. Prvo ponovitev sta predlanskim opravila Peter Ščetinin in Ante Mahkota, druge pa ni bilo vse do letos. V petek 20. t. m. pa sta vanjo vstopila Jože Oman in Milan Robič (Martuljk) in jo - v varianti preplezala v 9 urah. Prav tako kot prva ponavljalca menita tudi onadva, da mest VI+ ni v steni in da svedrovci niso bili potrebni. Plezala sta z enojno vrvjo in dvema lestvicama.
Varianto sta izvedla iz »Pajka« v desno, koder sta poskusila tudi češkoslovaška plezalca. Prečnica, ki sta jo izvedla po gladki in izpostavljeni, navzdol viseči polički (25 m, 5 klinov) je po njunem mnenju sedaj najtežje mesto.

Novo leto v Piz Badile
Novo leto v SV steni Piz Badile je naslov knjige, ki jo je napisal Franco Rho, eden od udeležencev mešane naveze, ki je opravila preteklo zimo prvenstveni zimski vzpon po Cassinovi smeri. Knjiga ima 126 strani in je lepo ilustrirana, prav gotovo pa bo zašla tudi k nam, saj nam ime Piz Badile še vedno zveni v ušesih.

Novice z Gronlanda
Kakor smo že poročali, je v letošnji Danski gronlandski ekspediciji tudi Dolfi Rotovnik, član AO Velebit iz Zagreba, ki živi sedaj na Danskem. Zaradi stalnih ledenih odlomov se niso mogli približati obali na predvidenem mestu in zato so se napotili proti rezervnemu cilju - Ingolfovemu vrhu (150 km severno Angmagssalika). Med pristopom jih je spremljal dež z meglo, povrhu pa so se srečali še z angleško ekspedicijo, ki ima iste cilje. Kako se je »tekma« končala in kakšen je uspeh odprave, še ne vemo.

Prvenstveni sestop
Pred kratkim smo poročali o dveh prvenstvenih vzponih v Malem Oltarju. Sedaj smo zvedeli, da sta po Severnem žlebu že 30. 6. letos sestopala Gross in Manfreda, potem ko sta opravila neko prvenstveno smer v isti steni. Isto smer sta zaradi nepoučenosti v vzponu 1. 9. preplezala Matija Oman in Marušič. Torej prvenstveni sestop in vzpon.

  27.09.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti