Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.08.1968

Delo, Šport: ... Direttissima v Grand Capucinu

Dolga leta je veljala smer Bonattija v kopni vzhodni steni Grand Capucina (skupina Mt. Blanca) kot skoraj enakovredna zamena za težke ledne smeri, če vreme teh ni dopuščalo. Sorazmerno kmalu so jo ponovili tudi naši plezalci (Kunaver - Drašler). Vendar problem stene s to smerjo po mišljenju nekaterih še ni bil rešen. Dolga leta so poskušali in letos 2. julija so Carlo Mauri, Aldo Anghileri, Pino Negri, Casimir Ferrari in Guerrin Cariboni poželi uspeh. V steni so izpeljali »direttissimo«, ki je sodeč po objavljenih fotografijah izredno drzna. Prvi plezalec je že znan alpinist in pisec, drugi štirje pa so iz skupine »Ragni« (Pajki). Ta ekskluzivni klub je nastal v Leccu kot nekaka protiutež skupini »veveric« iz Cortine d'Ampezzo, njegovi člani pa so izbrani plezalci, ki so najbolj aktivni v skupni Grigni.

Podrobnosti o solo vzponu
Prve vesti, ki so prodrle k nam o drznem vzponu samohodca prek severne stene Grandes Jorasses so bile precej pomanjkljive in deloma tudi netočne zato jih korigiramo po članku, ki ga je napisal sam Alessandro Gogna. Rojen je v Genovi in je star 21 let. Na vzpon pa se je kljub odličnim turam pred tem temeljito pripravil, saj je s treningom začel že meseca marca. Vedel je, da so pred njim steno le redki preplezali brez bivaka, zato je s seboj vzel le malo opreme (10 klinov, nekaj vponk, dereze, cepin, vrv), ki je tudi sicer ne ljubi. Plezal je brez prenehanja 14 ur in 45 minut torej 2 uri in 45 minut več, kot »najhitrejša« naveza, Bertone - Machetto in to brez hrane, le ob litru čaja z limono. Ob sestopu je 50 m pod vrhom bivakiral. Ves čas pa je imel lepo vreme, toda v nekaterih predelih so bili oprimki pokriti s požledom.

Odprava AAO v Turčijo
Konec avgusta (30. VIII.) bo odpotovala v gore Turčije odprava Akademskega alpinističnega odseka. Njeni člani - Janez Aljančič, Franc Jeromen, Rudi Rajar in Joco Balant (Jesenice) so si zadali nalogo, da raziščejo možnost alpinističnega uveljavljanja naših plezalcev v tem predelu. Potovali bodo z dvema osebnima avtomobiloma, njihov cilj pa je Taurus in okolica Ararata. Na poti bodo ostali nekaj več kot tri tedne.

Vzponi v Krmi
V juliju sta Bine Mlač in Igor Sirnik v Krmi ponovila nekaj smeri, ki so le redko obiskane. Od važnejših smeri sta preplezala: smer Jeglič - Pintar z direktnim dostopom v severni steni Velikega Draškega vrha, smer Jeglič -Kunaver v severni steni Debele Peči, smer Šteblaj – Juvan - Sazonov v severni steni Malega Draškega vrha (II. ponovitev) in severno steno Luknje Peči, smer Juvan - Šteblaj (I. ponovitev) iz Kota.

»Maturantska 1968«
V nadaljevanju tabora AO Kozjak so 27. VII. opravili tudi prvenstveno smer v Toscu nad Krmo. Plezala sta Gselman in Bajde ter jo ocenila s IV, mestoma V, (4 ure). Ker sta oba komaj končala srednjo šolo, sta jo imenovala »Maturantska«.
Na taboru so ponovili tudi Smer za stolpom (Šturm - Koren), 28. VII. pa so se prek Kredarice preselili v Vrata kjer se bo tabor končal.

Prek Triglavske stene
V zadnjem času je bilo iz doline Vrat opravljenih precej zanimivih vzponov s čemer so postale nekatere smeri že povsem »odprte«, tako da je zmanjkalo pregleda nad ponovitvami. Zahodna zajeda je doživela še štiri ponovitve (Gričar – Košir, Mlač - Andrejčič, Avstrijca iz Lienza, Cerovec - Korenčan) in jih ima sedaj že najmanj osem. Za Peternelovo smer, ki so jo sedaj ponovile še tri naveze (Peter in Barbka Ščetinin, Mlač - Andrejčič in Celarec -Hutter) zadnja v času 4 ure in pol število ponovitev ni več točno znano prav tako pa tudi ne za Direktno smer na Črni graben (Sirnik -Mlač). Drugo ponovitev (Mlač - Sirnik) je doživela tudi varianta Jeglič – Kunaver - Dular (prva med zimskim vzponom prek Čopovega stebra), četrto in peto (Peter in Barbka Ščetinin, Kojc - Oselman) pa Bohinjska smer.

Slabo vreme
Pred nekaj dnevi se je iz Zermatta vrnila naveza Janez Rupar - Lojze Šteblaj močno razočarana nad vremenom. Alpinista nista mogla zaradi slabega vremena niti pomisliti na uresničitev načrtov.

  02.08.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti