Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.07.1968

Delo, Šport: ...  Odprave odhajajo

Včeraj je odpotovala VI. alpinistična odprava v Kavkaz. Vodi jo Tone Bučar, člani pa so Marjan Manfreda, Peter Gros, Janko Mirnik, Franc Bauman, Tone Trobevšek, Jože Rožič, Riko Salberger, Jože Bernard in dr. Andrej Martinčič. Namenjena je v področje Cei v Centralnem Kavkazu, vrnila pa se bo 13. avgusta.
Na pot so odšle že nekatere posamezne naveze v Zahodne Alpe. Prvi so odšli mojstranški alpinisti - Klavdij Mlekuš, Janez Brojan, Janko Ažman in Zvone Kofler. Za njima je odpotovala mešana naveza Mitja Košir (Jesenice) - Martin Gričar (Lj. Matica). Za njimi pa še Janez Rupar (AAO) in Lojze Šteblaj (Litostroj). V soboto odpotujeta še Viki Šoštarič in Vasja Doberlet (AAO).
Vsem alpinistom želimo, da bi se čim prej izboljšalo vreme in da bi uresničili načrte.

Prvenstvena v Dolomitih
Pred nekaj dnevi sta Diego Zandanel in Ivano Dibona opravila prvenstven vzpon v »špici« Giovannina (2936 m), ki spada v skupino Tofan nad Cortino d'Ampezzo. Za vzpon sta potrebovala 3 dni (2 bivaka) in sta ga ocenila s skrajno težavnostno stopnjo (VI+), o čemer govori tudi poraba klinov - 240, od katerih jih je bilo več kot 100 svedrovcev.
V pomanjkanju možnosti za opravljanje naravnih prvenstvenih vzponov je vse več takih in podobnih »tehničnih plezanj«. Nekateri to obsojajo kot pomanjkanje gorniške etike, drugi pa jih posnemajo. Kaj pa ti vzponi pomenijo za sodoben alpinizem, pa bomo lahko šele videli.

Kamniške novice
Kamniški alpinisti, od katerih jih bo letošnje poletje kar šest odšlo v tuje gore (Kavkaz, Zapadne Alpe), imajo za seboj že lepe uspehe. Tudi v zadnjem času niso mirovali, ponovili so Direktno smer v Štajerski Rinki (Koritnik - Humar), Direktno smer v zahodni steni Štruce (Kosec - Griljc - Mušič) in smer Ogrin -Omerza v Ojstrici. V Štruci se je med vzponom zlomil svedrovec v plošči nad streho, na kar opozarjajo vse ponavljalce. Tudi na prvenstvene vzpone niso pozabili. V južni steni Malega Grintavca sta Franc Bauman in Tone Trobevšek preplezala novo smer visoko 250 m. Ocenila sta jo s V, VI- (4 ure), značilna zanjo pa je izpostavljenost, toda dobra skala in menjajoče prosto in tehnično plezanje.

Obisk Križevnika
Stena Križevnika v Robanovem kotu dolgo časa ni bila »znana« alpinistom. Odkril jo je pravzaprav šele Dušan Kukovec in v njej opravil prve vzpone. Od tedaj ima pogostejše obiske.
Zadnji so se v njej mudili alpinisti iz Maribora (AO Kozjak). 5. t. m. so preplezali novo smer imenovano »Kozjaška«. Plezali so Kojc - Potrč in Gselman - Bajde. 350 m stene so ocenili s III-IV, plezali pa so 3 ure. Mnogo daljši je bil sestop, saj so zanj potrebovali kar 5 (pet) ur. Smer je že takoj naslednji dan dobila tudi ponovitev (Klasinc - Bajde) in varianto nad gredino (Gselman - Kojc).

Bolgarsko vabilo
Od 31. t. m. do 5. avgusta bo v Bolgariji tradicionalna alpiniada. To je mednarodni tabor, podoben našemu, ki je bil konec junija, pripravili pa ga bodo na Rili (področje Maljovice) in Stari planini (Vraca). Ker bo hkrati tudi IX. svetovni festival mladine pričakujejo še posebno dobro zasedbo. Kot kaže se bo alpiniade udeležila tudi ena naša naveza.

Hindukuš
O odpravi v Hindukuš ni še nobenih točnejših vesti. Udeleženci pošiljajo le pozdrave in največ še pripis, da gre vse po načrtu. 11. t. m. so bili v Teheranu in po računih imajo do Kabula pet dni. Ker se bodo tam zadržali nekaj dalj, lahko upamo da bodo kaj več o svoji poti sporočili vsaj od tam.

Na Mont Blanc
Vodniki PD Lj. Matice bodo v dneh od 20. do 27. t. m. popeljali večjo skupino naših planincev na najvišjo goro Evrope - Mont Blanc (4810 m). To bo prvi tak izlet, ki ga organizira eno naših planinskih društev in je zato zanj veliko zanimanje. Izlet bo vodil ing. Tone Jeglič, pomagalo pa mu bo še 8 vodnikov. Udeležence bo pot vodila mimo Trsta, Milana in skozi montblanški predor v Chamonix. Na goro se bodo vzpenjali čez Belvedere in Dome de Gautier kjer bodo tudi prespali sicer pa bodo prenočevali v šotorih. Cena izleta je 790 din.

Zavarovanje za primer reševanja
Že dolgo časa se PZS trudi, da bi našla možnost zavarovanja v primeru reševanja, za tiste člane ki odhajajo v tuje gore. Znan je primer Miheliča in Grudna v Druju, ki še sedaj ni rešen. Povsem zanesljivo je, da bodo gorske reševalne organizacije v Franciji in Švici (za Italijo je še nejasno) zahtevale plačilo tudi v prihodnje. PZS za take primere nima potrebnih sredstev in to vedno znova tudi poudarja.
Zvedelo se je, da v Švici obstaja družba (Guyan § Co. Zürich, ki opravlja tudi taka zavarovanja (naše zavarovalnice so prošnjo odklonile). Zavarovanje za 25.000.- šfr. v primera smrti ali trajne invalidnosti oziroma za 25.000.- šfr. za primer reševanja je potrebno za 14 dni plačati 36.- šfr., za enkrat večjo vsoto pa 50.- šfr.

Nikdar več!
Peter Gross se je v zadnjem času uveljavil z mnogimi lepimi vzponi vsi pa so tudi vedeli, da resno računa na prvenstveni vzpon prek Velike črne stene v Triglavu. Že lansko leto je poskušal, toda prišel je samo dve vrvni dolžini visoko. Letos je znova poskusil s svojim partnerjem za Kavkaz - Marjanom Manfredo. Opravila sta sedem dolžin (dolgih le po 20 m), nato pa sta se vrnila. Značilna je izjava po vrnitvi: »Sem notri ne grem več! V Sfingi je ena Giljotina, tukaj jih pa kar mrgoli.« Toda ali bo smer res počivala?

Kaj je alpinistična odprava?
V zadnjem času se vse bolj pogosto pojavlja vprašanje, kaj je sploh alpinistična odprava? Kaj je ekspedicija, kaj izlet, itd. Obisk Mont Blanca, kar so nekoč alpinisti še imeli za odpravo, je sedaj cilj množičnega izleta, na Kilimanjaro sta se v zadnjem času povzpela kar dva Slovenca, pa nista organizirala odprave. Podobno vprašanje si zastavljajo tudi člani AO Kranj ob vzponu na Ararat. Alpinistična odprava to ne more biti, pravijo, ker udeleženci niso alpinisti. Njen vodja je to sicer nekoč bil, toda sedaj že dolgo časa ni več aktiven v njihovih vrstah. Nismo proti privatnim obiskom tujih gora, seveda če ne škodijo organizaciji, toda v tem primeru naj bo jasno povedano, čigava je organizacija.

  19.07.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti