Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.05.1968

Delo, Šport: ... Prve tri prvenstvene

Slovenski alpinisti so letos že preplezali prve tri letne prvenstvene smeri v kanjonu Velike Paklenice. Naveza Vasja Doberlet - Karel Hauser (AAO) je levo od Velebitaške smeri v Anič Kuku začrtala »Ljubljansko smer«. Ocena V v 300 m visoki steni in čas plezanja 10 - 12 ur, daje slutiti, da bo smer pogosto obiskovana.
Druga smer, ki jo je preplezala ista naveza je kratka (120 m, V, 3 ure), zato sta ji dala naslov »Jedrnata« (smer je desno od Akademske smeri). Naveza Gregor Rupnik - Stane Kranjc (AAO) je preplezala »Kaminsko smer« v Manita peči. Smer ima večje težave le v osrednjem delu okoli 450 m stene (IV-V), čas plezanja je 3 - 4 ure.

Srečanje evropskih alpinistov
Dolga leta so slovenski alpinisti odhajali na razna srečanja po vsej Evropi, v povračilo pa niso mogli ničesar nuditi. Zamisel, da tudi pri nas organiziramo »alpiniado«, srečanje alpinistov iz raznih držav, je našla plodna tla šele v letu, ko slavimo 75-letnico planinske organizacije. Komisija za alpinizem PZS je že pred časom razposlala vabila 15 alpinističnim organizacijam in sedaj počasi prihajajo odgovori in poimenske prijave.
Naturfreunde iz Avstrije je prijavil Rudija Widmana (Ferlach) in Ferdinanda Kovacica (Železna Kaplja), ÖAV pa Seppa Vallazza in Johanna Etschmayerja. Iz ZRN (DAV) prideta Albert Steinbacher in Pit Schubert, iz NDR pa še ni dokončnega odgovora. SZ bo zastopal Boris Romanov s tovarišem, češkoslovaške alpiniste pa Milan Nahlovsky in Pavel Pochyly. Poljaki so tudi že obljubili sodelovanje, niso pa še poslali poimenskega seznama. Pritrdilno so odgovorili tudi Italijani, Belgijci in Švicarji. Francozi so prijavili dva mlada in obetajoča lyonska plezalca, Francoisa Rubina in Alaina Grasseta. Pričakujemo še odgovore iz Anglije, Španije, Nizozemske in Bolgarije.
Zbor udeležencev bo 15. junija v Ljubljani in še istega dne bodo krenili v Logarsko dolino in na Okrešelj. Do 18. VI. bodo plezali v tamkajšnjih stenah, 19. VI. pa bodo krenili v Tamar, kjer bodo ostali do 22. VI. Zadnja postaja bo v dolini Vrat, od koder bodo 26. VI. skozi Ljubljano krenili nazaj na svoje domove.

Otvoritev v Tamarju
V letošnji sezoni v Julijskih Alpah še ni bilo pomembnejšega vzpona, zato lahko imamo za otvoritev vzpon po Zajedi Šit, ki sta ga preteklo soboto opravila Jože Mihelič (AAO) in Iztok Belehar (Kranj). Stena je bila še zelo mokra, z veliko padajočega kamenja, plezala pa sta okoli 10 ur. Podobne in še slabše so bile razmere v Jalovcu, kjer sta za prvomajske praznike plezala Peter Gross in Marjan Manfreda (Lj. Matica) Raz Jalovca. Nagajal jima je tudi sneg in vihar.

Vzponi v Kamniških Alpah
Za spremembo od prejšnjih let je letos v začetku sezone najbolj živahno v Kamniških Alpah, številnim vzponom v Koglu, Skuti in Planjavi so se v zadnjem tednu priključili zopet novi. Tržiška naveza Riko Salberger in Jože Rožič je ponovila smer Škarja - Šimenc v Skuti, Ludvik Rožič in Dušan Smrečnik pa Zupanovo smer v Koglu. Rumeno zajedo v isti steni so plezali Lojze Šteblaj (Litostroj) - Janez Rupar in Lenča Korenčan - Vid Mesarič (AAO). Znano mesto v smeri, imenovano »propeler« je sedaj ostalo brez zagozde, vendar številni klini omogočajo normalno napredovanje. Celjski alpinisti so plezali v Mali Rinki - smer Modec - Režek, (Kodre - Štiglic in Ivanovski - Janc), Jošt in Glažar pa sta ponovila Vzhodni steber Križa. Naveza bratov Golob je ponovila Zupanovo smer v Koglu. Navezi Vasja Doberlet - Viki Šoštarič in Janez Strehovec s tovarišem pa sta v enem vzponu ponovili Centralno smer v Planjavi z Glavo.

»Prvenstvo odseka«
Že nekaj let je navada, da Akademski alpinistični odsek sredi meseca maja priredi »Prvenstvo odseka« v Tamarju. Vsi naenkrat se s smučmi spustijo s Kotovega sedla do konca plazu. To tekmovanje je nastalo na pobudo pokojnega Bojana Zajca in je namenjeno bolj srečanju vseh članov AAO, aktivnih in starejših, kakor pa določitvi najboljšega smučarja sezone.
Letos bo prvenstvo odseka menda priredil tudi AO Ljubljana Matica, in sicer prav tako v Tamarju ali pa v Krnici.

  17.05.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti