Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.04.1968

Delo, Šport: ... Seminar za inštruktorje alpinizma

Prvi trije dnevi seminarja za alpinistične inštruktorje so končani. Udeleženci, ki se že dalj časa ukvarjajo z vzgojo v alpinističnih odsekih, imajo za sabo približno polovico predvidenih tem. Inž. Tomaž Banovec je vodil pogovor o orientaciji in uporabi kart ter planinski fotografiji. Prof. Barbka Lipovšek-Ščetinin je nanizala pripombe na gorniško izrazoslovje, Lojze Golob pa je obravnaval gorniško opremo. Aleš Kunaver je na zanimiv način prikazal razvoj in pomen alpinizma. Vid Mesarič je imel najbolj obsežno izvajanje in sicer o treningu na splošno in še posebej alpinistov. Za konec sta bila v nedeljo popoldan na vrsti še inž. Stane Jurca s tehnologijo plezalnih pripomočkov in Tone Sazonov z zimskim alpinizmom.
Seminar se nadaljuje v petek 26. IV. ob 15.30 v prostorih Planinske zveze Slovenije.

Dichlov žleb v Mrzli gori
Po odhodu plezalcev iz NDR v domovino, smo poročali da so opravili več zimskih ponovitev smeri nad Okrešljem in tudi prvenstven vzpon po Dichlovem žlebu v Mrzli gori. Pokazalo pa se je, da je bila vest nepreverjena in jo moramo popraviti. Silvo Jošt, načelnik AO Celje nam je namreč sporočil, da je zasledil v Planinskem vestniku, da ga je že 13. IV. 1953 sam preplezal Krajger. Ker moramo za čas do leta 1965 upoštevati kot zimske vzpone vse, ki so bili opravljeni od 29. XI. do 1. V. (in ne le v koledarski zimi kot velja sedaj), vzpona drezdenskih plezalcev torej ne moremo imeti za prvenstvenega.

Ženski alpinizem
Čeprav dosegajo v stenah alpinistke včasih zelo vidne uspehe, so v večini organizacij zapostavljene in v nekatere klube nočejo sprejeti celo najboljših.
Felicita J. von Reznizek je pred kratkim v Švici izdala knjigo o ženskem alpinizmu, v kateri omenja tudi nekatere naše znane plezalke. Dve od njih, Barbko Lipovšek-Ščetinin in Nadjo Fajdiga pa so skupaj s Petrom Ščetininom tudi povabili v Engelberg, kjer bo med 11. in 18. majem t. l. ustanovitev posebnega kluba, katerega pobudnik je tamkajšnja sekcija Cluba suisse de femises alpinistes.

Prvi vzponi
Če izvzamemo steno Kleka, kjer so letošnjo spomlad precej plezali naši plezalci, je bilo največ letnih vzponov opravljenih v Koglu nad Kamniško Bistrico. Rumena zajeda, Virensova in Spominska smer imajo obiskovalce vsako nedeljo. Zadnjo nedeljo so samo v teh treh smereh našteli 25 plezalcev iz raznih alpinističnih odsekov.

Nepal še zaprt
Kakor je izvedel dr. Marijan Brecelj, predsednik Planinske zveze Jugoslavije, bodo vrata Nepala tudi še letos zaprta za vse alpinistične odprave in zato na III. JAHO na Kangbačen ne moremo računati.

Vabilo pakistanskim alpinistom
Ker je tudi za drugo leto v programu odprava v Hindukuš - Pakistan, za katero je bilo zadolženo Akademsko planinsko društvo, je UO PZS sklenil da v naše gore povabimo dva alpinista iz Pakistana, da bi navezali stike in se z njimi bolj seznanili, še posebej ker obstaja možnost da bi kateri od njiju potem prevzel nalogo zveznega oficirja, kar bi bilo odpravi v veliko korist.
Letošnja odprava v Hindukuš, ki jo pripravlja AO Lj. Matica, bo kakor kaže odpotovala že v začetku junija, saj so rešene že vse formalnosti in je edini problem še nabava vozila.

  26.04.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti