Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.04.1968

Delo, Šport: ... Ponoven obisk Kleka

Doživetja prvih letošnjih obiskovalcev Kleka iz vrst članov Akademskega alpinističnega odseka in možnost zgodnjih vzponov v kopni skali, so zadnjo soboto zopet zvabila nekaj plezalcev.
Naveza Vid Mesarič - Andrej Tržan je preplezala Glavo (V) in Študentovsko varianto Mladinske smeri (V) imenovano tudi SVOZ. Jože Mihelič in Stojan Bervar sta preplezala Dragmanovo smer (VI+) in Glavo. Karel Hausnar je v navezi s tovarišem z Reke ponovil Glavo, Dragmanovo smer in SVOZ, Lenča Korenčan s tovarišem pa SVOZ.
Čeprav so smeri kratke (200 m) in tudi stena ni blizu, so bili z izletom vsi zadovoljni, vodstvo odseka pa namerava v kratkem organizirati še nekaj podobnih »ekskurzij«.

Paklenica 1968
Že drugo leto zapored je AO Velebit iz Zagreba organizator srečanja alpinistov v Paklenici. Srečanje je na sporedu med prvo majskimi prazniki (letos od 1. do 5. V.), nanj pa so vabljeni alpinisti iz vse Jugoslavije. Letos so marljivi zagrebški alpinisti ponovno izdali poseben vodič, ki ga bodo v kratkem dobili načelniki vseh alpinističnih odsekov v Sloveniji.
Alpinisti Akademskega planinskega društva so za to priložnost ponudili vsem odsekom skupen prevoz z avtobusom v Paklenico. Žal se v določenem roku ni javil nihče in interesenti bodo morali zato potovati zopet posamezno.

Češkoslovaški načrti
Alpinizem ima na Češkoslovaškem globoke korenine in ker je alpinistov tudi zelo veliko (4500 - 5000 aktivnih), vsako leto organizirajo številne akcije. Letos sicer ni v programu nobene večje, zato pa ne manjka manjših. Dve odpravi - iz Kralovega Gradca in mešana iz Teplic ter Ustij na Labi - pojdeta na Spitzberge. Plezalci iz Liberca organizirajo odpravo v Turčijo; pripravljata jo Olda Kopal in Radan Kuhar, ki pa žal še ni povsem okreval od nesreče pri treningu. V Pamir pa se odpravljajo alpinisti iz Žiline. Druge akcije so že tradicionalne - Kavkaz, Dolomiti, Zahodne Alpe, Grossglockner, Julijske Alpe in Durmitor. Zanimivo pri teh je, da jih organizira Sport-Turist in da se jih udeleži lahko vsak, ki plača potreben znesek in da so zelo masovne ter v več izmenah. Čeprav je med udeleženci večina povprečnih plezalcev, se med njimi najdejo vedno tudi odlično pripravljeni alpinisti, ki si z vzponi na teh akcijah pribore pravico udeležbe tudi v kaki večji.

Zimski tečaj GRS Tržič
Postaja Gorske reševalne službe v Tržiču je v marcu priredila na Zelenici uspel tečaj za reševanje izpod plazov, izdelavo sidrišč, improvizacije in spuščanje z vitlom. Tečaj, ki ga je vodil Marjan Salberger pa ni bil pomemben samo zaradi obnove znanja, pač pa je pokazal tudi prizadevnost postaje, da v delo vključi vse, ki so pripravljeni pomagati. Na tečaj so namreč razen reševalcev povabili tudi 5 mladih alpinistov, ki so na ta način dobili prvo znanje iz reševalne tehnike in bodo v prihodnje lahko pomagali, če bo potrebno.

Na turni smuk z Beljačani
Alpinisti iz PD Kranj so v letošnji sezoni organizirali že nekaj uspelih akcij z alpinisti in reševalci iz Beljaka. V glavnem je bil cilj Sonnblick (3105 m) in spust v Heiligenblut, toda žal je vedno nagajalo vreme. Kljub tem nevšečnostim pa so se vezi med obema društvoma že močno utrdile in beljaški alpinisti so že obljubili, da se bodo udeležili tudi nekaterih akcij pri nas. Posebej so obljubili, da pridejo konec meseca maja tudi na ODPRTO PRVENSTVO ALPINISTOV, ki bo na plazu pod Jalovcem.

Zavarovanje in zdravniški pregledi
Alpinistični odsek PD Kozjak Maribor se je med prvimi odločil, da za zavarovanje alpinistov zahteva tudi pregled v športni ambulanti, oboje pa je obvezno za registracijo. Čeprav se v zadnjem času širijo govorice, da naj bi ukinili celo obvezno zavarovanje, je akcijo Mariborčanov potrebno pozdraviti.
Še v nečem so pred drugimi odseki. Da bi si lahko nabavili najnujnejšo opremo in izvedli zamišljeni program, so se lotili delovnih akcij, katerih zaslužek se steka v odsekovo blagajno. Pri vsem tem pa vseeno ne pozabijo na svojo osnovno nalogo - vzgojo, saj je njihova alpinistična šola med najbolje organiziranimi pri nas.

Valter Bonatti reporter
Ime Valterja Bonattija je ozko povezano z alpinizmom in v preteklih letih skoraj ni bilo meseca, da nas ni presenetil s kakim svojim izrednim dejanjem. V zadnjem času pa njegovo ime zaman iščemo v noticah planinskih revij. Marsikdo se je že vprašal zakaj?
Valter Bonatti je, kakor kaže, povsem opustil plezanje in sedaj potuje po svetu kot reporter znane revije »Epoca«. Nazadnje se je mudil šest mesecev v Južni Ameriki, od koder je pošiljal izredne posnetke pokrajine, med katerimi seveda ni manjkalo tudi gora. Še posebej je bil zanimiv oris skupine And Rama (5000 - 6000 m) v Peruju, od koder priteka Amazonka.

Inštruktorski seminar
Kakor smo že poročali bo seminar za inštruktorje alpinizma v dneh 19. - 21. ter od 26. - 28. aprila. Zbor vseh kandidatov bo v petek 19. t. m. ob 15.30 v prostorih PZS. Program je nespremenjen, le datum izpitov bo premaknjen na kasnejši čas. Razen tistih alpinistov, za katere meni komisija za alpinizem, da pridejo v poštev za pridobitev naziva inštruktorjev že v prvem roku, bo na seminarju sodelovalo tudi nekaj mlajših tovarišev.

  19.04.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti