Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.04.1968

Delo, Šport: ... »Alpinistična ekskurzija« 

V želji, da bi kar najbolje spoznali vse bližnje alpinistično zanimive predele, so se alpinisti Akademskega planinskega društva odločili, da bodo letos - še več kakor doslej, organizirali manjše skupne ture v manj poznane predele. Prva taka tura je bila v steno Kleka blizu Ogulina, ki drugače služi zagrebškim alpinistom kot plezalni »vrtec v velikem« in kjer je obilo zanimivih plezalnih smeri.
Dom pod Klekom je lahko dostopen iz vasi Bjelska (30 min), do katere je iz Ljubljane 3 ure vožnje čez Kočevje. V domu, ki je navadno v tem času sicer zaprt, je bilo že nekaj alpinistov iz Reke, tako da s prenočevanjem ni bilo težav. V nedeljo je naveza Schlamberger - Kalar plezala Žoharjev steber (VI) z varianto. Rupar in Doberlet sta preplezala dve smeri - JV glavo (V) in smer »HPD« (III-IV), Barbka L. Ščetinin s partnerjem pa prav tako dve -»Omladinsko z varianto« (III-IV) in JV Glavo (V). Stena je visoka 200 m.

Koroški alpinistični veleslalom
Preteklo nedeljo je bil na Koroškem V. alpinistični veleslalom. Tekmovanja, ki je posvečeno ponesrečencem v steni Raduhe, se je udeležilo veliko število alpinistov in planincev iz Šoštanja, Maribora (AO TAM), Luč ob Savinji, Slovenj Gradca in Mežice. Tekmovali so na 1200 m dolgi progi, s 180 m višinske razlike, tekmovanje pa je pripravil Koroški alpinistični odsek.
Med alpinisti se je najbolje odrezal Rataj (AO TAM), drugi je bil Škrube in tretji Golob (oba KAO). Ekipno je zmagala prva ekipa KAO (Škrube, Golob) druga je bila ekipa AO TAM (Rataj, Robnik), tretja pa druga ekipa KAO (Mandl, Mlačnik).

V nedeljo na Štuparjev memorial!
V nedeljo, 7. aprila bo s Kamniškega sedla V. smučarsko alpinistično tekmovanje za »Štuparjev memorial« v ekipni in posamični konkurenci za alpiniste in planince. Start ob 9. uri zjutraj, žrebanje startnih številk pa v soboto zvečer. Koča na Kamniškem sedlu bo odprta in delno oskrbovana, udeleženci pa bodo lahko brezplačno dobili čaj in enolončnico. Organizator AO Kamnik se priporoča tudi za pomoč v soboto zjutraj pri pripravi proge.
Tekmovanje je posvečeno alpinistu in reševalcu Albertu Štuparju, ki se je v severnem pobočju Brane smrtno ponesrečil oktobra meseca 1956. Proga je dolga 2 km, z višinsko razliko 450 m in vodi s Kamniškega sedla (1900 m) v dolino nad Pastirci (1450 m). Obe prvi ekipi (alpinistična in planinska) bosta prejeli prehodna pokala. Eventualne spremembe bodo objavljene v radiu v petek in soboto.

  05.04.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti