Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.02.1968

Delo, Šport: ... Letošnja zimska alpinistična sezona

... je izredno pestra in vzponi, po smereh ki so veljale za glavne zimske probleme, se vrste drug za drugim. Pred kratkim opravljena zimska vzpona prek »Direktne« v Štajerski Rinki (29. I. - 1. II., Golob, Jošt) in Čopovega stebra (31. I. - 7. II., Belak, Kunaver, Sazonov), sta prav gotovo višek, kar smo doslej dosegli. Toda, če sta bila le višek, ne da bi vplivala tudi na nadaljnji razvoj, bomo razliko kmalu še bolj občutili.

Izredni dosežki alpinistov v zasneženih stenah so v tujini postali že nekaj povsem normalnega. Z nekoliko zamude smo zvedeli še za dogodke v Piz Badile. Smer Cassin - Solda - Ratti v SV steni Piz Badile (3308 m) je bila že nekaj časa kot prva naloga. 28. XII. 1967 so vanjo vstopili trije Švicarji in trije Italijani. Uporabili so ekspedicijsko tehniko. V vznožju stene so postavili bazno taborišče, v steni pa še dvoje pomožnih. Smer so opremili s fiksnimi vrvmi in se vsak večer spuščali v taborišča. V smer je hkrati z njimi vstopila tudi nemška naveza, ki pa se je morala obrniti. Vzpon so končali 2. I. 1968, potem ko so na izstopu opravili še prvenstveno varianto in sestopili po severnem grebenu.
2. II. sta André Bertrand in Rene Brahard opravila prvenstveni zimski vzpon v Grande Casse (3861 m ) - Savoja. Za steno, visoko 800 m in nakloninami do 65 stopinj, sta potrebovala dva dni.
Vodnik Camille Bournissen pa je hotel sam kot prvi preplezati pozimi severno steno Dent Blache. Toda 200 m pod vrhom ga je zadel kamen in je omahnil. Zaradi dobrega varovanja je zdrsnil le 12 m in je lahko lažje ranjen še sam sestopil do mesta, kjer je pristal helikopter.

Prve ekspedicijske vesti že prihajajo z Andov, kjer je prav sedaj alpinistična letna sezona. 7 članska angleška odprava je v dneh od 26. XII. do 5. I. dosegla Fortress (10.000 čevljev) v Čilenskih Andih. Z več kot 1000 m stene in stalnimi hudimi vetrov, je vrh dolgo veljal za neosvojljivega. Ekspedicijo sta podprla ustanova Everest Fonndation in časopis Morning Telegraph, vodja pa je bil Jan Clongh (31), ki je bil tudi v prvi angleški navezi, ki je opravila vzpon prek severne stene Eigerja.

FRANCI SAVENC

  16.02.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti