Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.01.1968

Delo, Šport: ... Pomoč ljubljanskim reševalcem

Postaja GRS v Ljubljani že dolgo časa ni bila tako agilna kot v zadnjih mesecih. Vso opremo so že prenesli v nove prostore zdravstvenega doma Vič-Rudnik, prostor pa bodo dobili tudi na podstrehi zdravniškega društva v bivšem sanatoriju Emona.
Postaja milice na Viču je obljubila že vso pomoč pri obveščanju reševalcev in potrebno telefonsko službo.
Najbolj razveseljive pa so novice o finansiranju. Ob obisku na mestnem svetu so obljubili denarno pomoč in vključitev v mestni odbor za zaščito med elementarnimi nesrečami, prav tako pa sta obljubili denarno pomoč občinski skupščini Vič-Rudnik in Moste-Polje, če bodo prispevale tudi druge tri.
Začele so se tudi priprave za usposobitev lovske koče v Zg. Krmi, ki bo reševalcem, ko bodo zgrajene triglavske žičnice, nadvse potrebna. Tudi tu je že obljubilo pomoč nekaj podjetij s svojimi proizvodi.

Razmere v gorah
Najbolj pogosto vprašanje alpinistov, pa tudi planincev v zimskem času je, kakšne so razmere v gorah? Da bi jim vsaj do neke mere ugodili, bomo poskušali občasno dajati vsaj približen odgovor. Vemo, da morda včasih ne bo povsem ažuren, ali pa bo preveč splošen, saj PZS nima organizirane službe v ta namen, toda upajmo, da bo vsaj nekaterim v pomoč.
Sneg, ki je na debelo padel med novoletnimi prazniki je praktično onemogočil večje ture. Zaradi nizke temperature še ni prišlo do bistvenih sprememb. Plazovi prhkega snega se še vedno pojavljajo in to celo na najbolj nenavadnih krajih. Na skalah je razen tega precej debela plast požleda. Edino razveseljivo je, da gaženje v tem snegu ni prenaporno.

Koledar turnih smukov
Podkomisija za turno smučanje pod vodstvom Staneta Belaka je že pripravila točen koledar vseh turnih smukov ki so letos na programu.
11. II. smuk z Male Mojstrovke do drevesnice na trentarski strani. Zbor v soboto na Vršiču.
25. II. smuk s Šije, mimo planine Zadnji Vogel in po Žagarjevem grabnu v Bohinj.
3. III. smuk Vršič - Sleme – Tamar. Zbor v soboto na Vršiču.
10. III. smuk s Kranjske Rinke mimo Bivaka pod Skuto v Kamniško Bistrico. Zbor v soboto v Kamniški Bistrici.
17. III. smuk s Kotovega sedla. Zbor v soboto v Tamarju.
24. III. smuk z Grintavca. Zbor v soboto na Kokrskem sedlu.
7. IV. smuk Stol - Vajnež - Medji dol. Zbor v soboto v Valvasorjevem domu.
14. IV. smuk Komna – Krn. Zbor v soboto na Komni.
31. IV. rezervna tura Kredarica - Krma.
27., 28. IV. smuk Sedmera jezera - Hribarca - Velo polje - Krma - Kovinarska koča.
5. V. smuk s Kriške stene mimo Bivaka IV v Vrata. Zbor v soboto v Vratih.
Kaninski smuk (datum ni fiksiran).
19. V. smuk za Cmirom s Kredarice.
Zadnjo nedeljo v maju (26. V.) pa bo na sporedu tradicionalni VTK memorial pod Jalovcem v organizaciji Akademskega planinskega društva, letos samo za alpiniste in pripravnike iz vse Jugoslavije.

Alpinistična mama zapustila Tamar
Le redki so še v Sloveniji oskrbniki, ki jim ni dovolj le, da dobro postrežejo, pač pa ti dajo tudi dober nasvet, povedo novice z gora in se pozanimajo tudi kam greš in kdaj se vrneš.
Ena takih je bila Marija Breznik ali Mima na kratko, z zadnjim službenim mestom v Planinskem domu Tamar. Ni bilo to njeno prvo mesto v gorah in upajmo, da tudi ne zadnje, toda od tu jo bomo alpinisti najdalj ohranili v spominu. Kadar je imela čas in se je v jedilnici ali kuhinji zbralo še posebno mnogo plezalcev, je imela namreč navado reči - »No, moji otroci, kam boste šli pa jutri?« Za vsakogar je tako vedela, kam se je namenil in kdaj ga lahko pričakuje. To je GRS seveda prihranilo marsikatero pot, plezalcem pa pomenilo najboljše zagotovilo, da bodo v primeru potrebe pravočasno dobili pomoč. Kmalu se jo je zato oprijelo ime alpinistična mama.
Na praznovanju njenega rojstnega dne so se navadno zbrali predstavniki večine odsekov.
Njeno novo službeno mesto še ni znano, toda vsi, ki so bili za novo leto v Tamarju, so ji zabičevali: »Mima, čim prej, sporoči, kje boš, da te pridemo obiskat!«

  05.01.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti