Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska štafeta Triglav- Jajce

Železar (1963) - Polde Karlin: Nedelja, 10. novembra. Parkirni prostor Jesenice.

Nič kaj dobrega obetajoči sivi oblaki so viseli nad Jesenicami, ko smo se zbirali pred železarno, da se udeležimo štafete Triglav—Jajce, ki so jo organizirali planinci ob 20-letnici, II. Zasedanja AVNOJ.
Ko smo bili vsi zbrani, smo se odpeljali v prelepo dolino Krme. Zbor vseh je bil pred Javorniško kočo v Krmi. Nekaj po 8. uri je bila zbrana vsa pisana odprava,
da odrine na najvišji vrh — Triglava. Med zbranimi so bili predsednik Planinske
zveze Jugoslavije dr. Marijan Brecelj, predsednik Planinske zveze Slovenije Ferdo Košir, načelnik Gorske reševalne službe dr. Miha Potočnik, zastopnik Planinskega vestnika Tine Orel, zastopniki planinskih društev in zastopnik Planinskog saveza Hrvatske. Med udeleženci ni manjkalo veteranov Janeza Krušica in Uroša Župančiča, ki je bil tudi pobudnik te štafete, ki bo lep doprinos k dvajsetletnici II. Zasedanja AVNOJ in sedemdesetletnice slovenskega planinstva. Ko je predsednik jeseniške občine Ludvik Slamnik zaželel srečno pot, se je pisana množica 52 članov odpravila na najvišjo postojanko na Kredarico, kjer je bil tudi naš cilj za nedeljo.

Ko smo zapustili gozdnati del in kjer se začne kamenje, nas je pozdravil
prvi sneg z vetrom. Zadnji del poti pred Kredarico je bil zelo naporen, ker je pihal zelo močan veter, ki je dosegel včasih tudi 140 km na uro. Pri takem vetru je bila hoja naporna in jo lahko imenujemo plezanje po snegu in iskanje zavetja, da te ni odneslo z grebena v pečine.
Nekaj po 13. uri smo bili vsi zbrani v domu na Kredarici, ki nam je nudil prijetno in varno zavetje. V domu smo si krajšali čas z raznimi igrami in petjem. Vsi pa smo razmišljali, ali bo narava popustila, da se bomo naslednji dan lahko povzpeli na Triglav. Veter se je stopnjeval in začelo je tudi deževati.
Ponedeljek zjutraj. Vreme je še slabše, zato so se vodje štafete odločili, da ne gremo na vrh Triglava, ampak da bo deseterica s Kredarice ponesla štafetno palico. Ob 8.45 uri je po krajšem nagovoru predsednika Planinske zveze Jugoslavije dr. Marijana Breclja štafetno palico prejel v roke gornik, pobudnik te štafete, Uroš Župančič, zahvalil se je in zagazil prve korake v sneg. Ta skupina je imela nalogo, da prenese palico do Vodnikove koče in jo preda bohinjskim planincem. Po uri in pol hoda je bila palica v rokah Bohinjcev, ki so jo zelo svečano sprejeli.
Tako je začela pot lična štafetna palica, ki so jo po zamisli Uroša Župančiča izdelali Dolfe Kramžar, Mirko Gasar in Ciril Lakota. Štafeta je nadaljevala pot
preko Bohinja, Jelovice, Selške in Poljanske doline v Dolomite in Vinico na Kolpi, kjer jo bodo v soboto 16. Novembra slovenski planinci izročili svojim sosedom Hrvatom. Štafeti želimo srečno pot!

Polde Karlin
Železar, 16. november 1963 

   Železar

 

 16.11.1963

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti