Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ali bomo začeli z gradnjo triglavskih žičnic?

Železar (1963): Kdor je to poletje hodil po Radovni in Krmi, je lahko opazil, da so se v teh dolinah veliko zadrževali razni strokovnjaki.

Nekateri so snemali teren v Krmi in na Apnenici, drugi trasirali cesto, tretji opazovali hutrike, Poleg tega so se ponovno zbrali v Krmi naši strokovnjaki za žičnice in ugotavljali, kje naj bo spodnja postaja, kje zgornja. Vse to je znamenje, da so začeli resno pripravljati tehnično dokumentacijo za gradnjo teh največ jih, lahko rečemo atraktivnih žičnic pri nas. Ne samo, da je sistem žičnic edinstven, tudi tereni, ki jih ta sistem zajema, so edinstveni in podobnih ne najdemo v naših gorah.

Ponovimo na kratko, kaj ta sistem vključuje. Sistem triglavskih žičnic predvideva krožne gondolske žičnice iz Krme (995 m) na Apnenico (2020 m) in od tod na Kredarico (2510 m). S Kredarice bo vodila nova žičnica do Staničeve koče (2332 m) in od in zopet nazaj na Apnenico, kjer bi bila centralna postaja tako za Kredarico kot za Staničevo kočo. Ta sistem žičnic bi zajel torej vsa najlepša smučišča na Apnenici, pri Staničevi koči, pa tudi ledenik, kjer bi se lahko pripravljali naši najboljši alpski smučarji, ki zdaj nimajo te možnosti. In ne samo to — tudi poleti bi bil zdaj omogočen vsakomur izlet v Julijce ob najbolj prijetnih pogojih.
Izhodiščno postajo bo povezovala cesta tako z Bledom kot z Mojstrano. Tako da bodo imeli enake možnosti gosti z Bleda in domačini iz gornjesavske doline, predvsem pa z Jesenic in Mojstrane. Možnost, da si bodo tudi po delu lahko privoščili tak izlet, saj so te razdalje res malenkostne.

Kot vidimo, so načrti lepi in morajo navdušiti vsakogar, ki le malo pozna naše planine in išče v njih ali športni užitek ali rekreacijo. Res se načrti pripravljajo, vendar ali so tudi izgledi, da bomo pričeli z gradnjo?

Po sredi je seveda finančno vprašanje. O tem je bilo dovolj razprav in rezultat
teh je, da bo Zavod za izgradnjo športno turističnih centrov v triglavskem gorstvu, s sedežem na Bledu, ki pripravlja tehnično dokumentacijo, poskušal zbrati vsa podjetja, katerih interes je izgradnja teh žičnic ali za turizem ali za rekreacijo svojih ljudi, da bi zbrala sredstva oziroma dala garancijo za posojila, ki bi jih potem dobili od denarnih zavodov. Le tako bomo lahko uresničili te načrte.
Čas je že, da prenehamo z razpravami, ali so žičnice potrebne ali ne, ali smo jih sposobni postaviti ali ne in da začnemo z izgradnjo.

B. B.
Železar, 9. november 1963

   Železar

 

 09.11.1963

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti